Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Vai tas būtu labs draugs, darba kolēģis, priekšnieks vai pat vīrs (jā, Vīru runu var lasīt arī dāmas), dāvanas izvēle vienmēr sagādā zināmas problēmas. Protams, mēs varam iet pa vieglāko ceļu, un “atpirkties” ar naudu, dāvanu karti vai alkohola pudeli, taču tādā veidā mēs dāvanu saņēmēju “apzogam”, jo viena no dāvināšanas burvībām ir tā, ka mēs cilvēkam uzdāvinām to, kas, mūsuprāt, viņam noderētu.

Ko uzdāvināt vīrietim? Protams, atbildēt vienā teikumā nesanāks un arī divos ne, taču nazis, pat, ja cilvēks nav mednieks vai makšķernieks, var būt laba dāvana (ja vien nevajag ar dāvanu apsveikt kādu pārliecinātu pacifistu), ja tā tiek pareizi izvēlēta.

Naži, protams, ir dažādi un vispirms ir jāsaprot kādiem nolūkiem tas tiks izmantots – vai tas ir kāds tūristu nazis, kura vienīgā funkcija būs konservu bundžas atvēršana vai nazis, kuram būs jārāda savas labākās īpašības ekstrēmos apstākļos. Tas, lielos vilcienos, ir arī galvenais aspekts, kas jāņem vērā izvēloties nazi, jo pēc tam jau seko specifika.

1. Naža asmens forma

Ja mēs nazi pērkam dāvanai, protams, ka mums gribas, lai tas bez saviem funkcionālajiem pienākumiem, priecē savu jauno saimnieku arī estētiski, kas ļoti bieži ir klupšanas akmens, jo šī iemesla dēļ tiek izvēlēti naži ar sarežģītas formas asmeņiem, kuri, neapšaubāmi, pilda savas funkcijas, taču šīs funkcijas var būt ierobežotas.

Tāpēc, ieskatam, ja ar nazi ir plānots apgriezt kādus zarus, vai pat nomedīt kādu nelielu zvēriņu, tad labākais variants būtu tā sauktais Clip-point nazis. Tā asmens ir 10-15 cm garš, ne pārāk plats, taču ar uzasinātu galu, kas padara to par diezgan universālu. No otras puses, ja ar nazi ir darāmi kādi smalkāki darbi, tad labāk ir izmantot Drop-point nazi, kura asmens ir īsāks (līdz 10 cm).

Protams, tas ne tuvu nav viss, taču, kas ir jāiegaumē mēģinot atrast dāvināmu nazi, kuru dāvanas saņēmējs pēc tam varēs arī izmantot, primāri ir funkcija, nevis izskats.

2. Naža asmens materiāls

Naža asmeņi parasti tiek izgatavoti no oglekļa vai leģēta tērauda, t.i., tērauda, kuram klāt pievienoti citi metāli – hroms, niķelis, varš, titāns, kobalts, molibdēns. Tāpat izmanto bulatu un Damaskas tēraudu.

Ja mēs runājam par konkrētām lietām, tad kā piemēru var minēt leģēto tēraudu D2, kura sastāvā ir hroms, magnijs un vanādijs. Šis metāls ir nodilumizturīgs un ir reti jāasina, ja vien tiks pareizi lietots un uzglabāts, var kalpot ilgi. Tiesa, tieši uzglabāšanas jautājums ir pats sāpīgākais D2 tēraudam, jo tas rūsē, kas nozīmē, ka starp lietošanas reizēm tas ir jātur sauss.

Tāpēc, ja pieejam naža izvēles jautājumam praktiski, tad kopumā visbiežāk izmantotie materiāli ir tēraudi ar indeksiem M390, 440 С, D2, СРТ-Т-440, 65Х13 un AUS-8.

Otrs asmeni raksturojošs lielums ir materiāla cietība pēc Rokvela skalas (HRC). Speciālisti neiesaka pirkt tādus nažus, kuru cietība ir zemāka par 55 ballēm pēc Rokvela skalas. Optimālais variants esot no 55 līdz 60 ballēm, kas, vismaz teorijā, nozīmē, ka nazis būs izturīgs un ilgmūžīgs, nedeformējoties pat diezgan ekstrēmos apstākļos.

Tikai, lai izvairītos no nezināšanas izraisītām kļūdām, atceries, ka, jo materiāls ir mīkstāks, jo tas ātrāk paliek neass un nazis būs bieži jāasina, taču arī cietajiem materiāliem ir savi mīnusi, piemēram, mīnus 30 grādi gaisa temperatūra, t.i., pie zemām temperatūrām šie naži kļūst trausli.

3. Rokturis un balanss

Naža efektivitāte, tomēr, lai no cik labiem materiāliem tas būtu izgatavots, vislielākajā mērā ir atkarīga no paša lietotāja prasmēm un spējām. Starp asmeni un cilvēku, kurš šo asmeni lieto ir arī viens būtisks posms, kas visu var vai nu uzlabot, vai sabojāt, proti, rokturis.

Rokturim ir jābūt tādam, lai tas ne tikai labi iegulst lietotāja plaukstā, neslīd ārā un ir izturīgs, bet arī tādam, kas pārlieku nenoslogo roku darba laikā. Tas tiek panākts ne tikai ar pareizu materiālu (koka vai polimēru materiālu) izvēli un simetriskas formas (lai nazi vienlīdz ērti varētu turēt abās rokās) izveidi, bet arī ar pareizu balansu.

Kā saprast vai balanss ir labs? Virtuves nažiem smaguma centrs parasti tiek izvietots asmens un roktura stiprinājuma vietā un darbam virtuvē tas ir pilnīgi pareizi, taču nazim, kas tiek izmantots āra aktivitātēm viss ir pilnīgi citādāk. Tā, piemēram, nazis, kurš domāts zaru griešanai un citiem lieliem darbiem smaguma centram būtu jābūt novirzītam uz asmens pusi, kamēr nažiem priekš smalkākiem darbiem, gluži pretēji, smaguma centram būtu jābūt uz roktura pusi.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *