Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Viens no iemesliem kāpēc Latvijā cigāri nav īsti populāri, ir ne tikai tas, ka tie ir relatīvi dārgi, bet arī tas, ka cilvēkiem nav izpratnes par šo produktu. Es savu pirmo cigāru izsmēķēju pirms nu jau gandrīz 10 gadiem un viena no biežākajām replikām, ko ir nācies dzirdēt no citiem, kad runa ir par šo manu neregulāro aizraušanos – “A kur prikols?” Otrs moments, ko diezgan bieži ir nācies dzirdēt ir “kāda jēga no cigāra, ja dūmus nevelk plaušās?”

Cilvēkiem ir pilnīgi skaidra bilde par to kas ir cigarete un tās iedarbības mehānismu, bet cigārs ir “tumša bilde”, tāpēc, pat ja kādā momentā notiek tikšanās ar šo tabakas vīstoklīti, cilvēks ne tikai nezina KĀ to smēķēt, bet nemaz nezina ko no tā sagaidīt un vai tas, ko viņš jūt ir normāli vai nē.

Nemēģinot uzņemties kāda tabakas aizstāvja lomu un vēl jo mazāk mēģinot mācīt citus, dalīšos pārdomās par šo tēmu un mēģināšu atbildēt uz jau izskanējušo jautājumu par to kur ir prikols cigāru smēķēšanā?

Pirmais un pats galvenais, kas ir jāsaprot – cigāru smēķēšana ir ļaunums. Tā bojā veselību un ne ar ko nav labāka par cigaretēm. Tas, pretēji daudzu ilūzijām, arī nav nekāds mehānisms ar kuru mēģināt atmest smēķēšanu. Tomēr, kas ir otrā lieta, kas stingri jāatceras, mēs visi savus sliktos ieradumus mēģinām kaut kādā veidā attaisnot, vismaz paši sev. Stāsti par skotu viskija degustēšanām un par cigāriem ir tieši no šīs pašas sērijas. Tāpēc arī katrs stāsts par to cik kāds dzēriens vai smēķis ir bijis labs, ir jāuzņem veroties uz tiem caur šo un arī diezgan liela subjektīvisma prizmu.

Cigāram ir garša un aromāts

Cigaretes parasti smēķē ātri un tās kalpo kā sava veida “slēdzis” ar ko vieni saņemas, bet citiem cigarete ļauj nomierināties. Garša? Nu, jā, tā arī ir, taču galvenais ir cits – ātra nikotīna uzņemšana un tā sekojošais efekts.

Ar cigāru ir citādāk, jo tas nikotīna efekts, relaksācija, atnāk daudz vēlāk, kad jau cigārs ir vismaz līdz pusei izsmēķēts. Šajā gadījumā galvenais ir cigāra garša un aromāts. Jā, lai arī tabaka ir tabaka, cigāros izmantotās lapas un to kombinācijas dod dažādas garšas notis – riekstu, kafijas, zemes, piparu, dažādu ziedu, augļu utt. Arī aromāts cigāriem ir ar dažādiem toņiem un pustoņiem, turklāt, dažādām markām, protams, ka atšķirīgs.

Līdz ar to, smēķējot cigāru, svarīgi ir mēģināt saprast šīs garšas un aromāta nianses, atrast tās, kas konkrēti Tevi uzrunā vairāk un arī tās, kuras Tev nepatīk nemaz, attīstīt savu garšas izjūtu. Nikotīns? Tas tiek uzņemts caur gļotādu, tāpēc raksturīgos efektus sāksi just ar laika nobīdi, bet te ir arī sliktā ziņa – ja nonāks līdz tam, kad Tev jau būs palicis slikti, tad… labāk nepaliks, jo nikotīns vēl aizvien turpinās pienākt un šajā brīdī vēl neviens nav teicis, ka “cigārs ir vārgs“.

Cigārs ir unikāls

Lai arī cigāri tiek ražoti diezgan lielās fabrikās, tas, savā lielajā vairumā, vēl aizvien ir roku darbs un tā tam arī ir jābūt, tā kā vēl nav izgudrota iekārta, kas varētu kvalitatīvi satīt cigāru. Līdz ar to, katrs cigārs ir unikāls.

Atkāpjoties no pašas cigāra tīšanas, kā divi vienā vagā auguši burkāni ir līdzīgi, bet ar savām atšķirības pazīmēm, tāpat arī tabaka, kura tiek izmantota cigāros, lai arī tiek rūpīgi audzēta un atlasīta, var atšķirties niansēs. 

Cigāram ir dažādi izmēri un formas

Pat vienas markas cigāri tiek piedāvāti dažādās formās un izmēros, tāpēc, piemēram, kāds Montecristo Regata un Montecristo No.1, lai arī kopumā būs veidoti no vienām un tām pašām izejvielām, garšas ziņā var atšķirties ievērojami. Kubas cigāri, balstoties uz Habanos S.A. mājaslapā pieejamo informāciju, vien tiek piedāvāti vismaz 13 standarta izmēros, kas kopā dod vairāk kā 250 dažādu formu un izmēru cigārus, taču ir vēl arī citu valstu markas.

Protams, tā jau ir tāda dziļāka cigāru tēmas izpratne, taču šīs nodarbes entuziasti salīdzina cigārus arī pēc to formām un izmēriem gan vienas markas ietvaros, gan viena izmēra dažādās markas. Jā, tā jau ir izklaide pieredzējušākiem afisionado, bet, tāda lieta pastāv.

Cigārs – tas ir stāsts

Protams, ka tas vairāk ir stāsts par veiksmīgu mārketingu, taču katra cigāra marka, katra cigāra forma, ir ar savu stāstu. Mēs smēķējam nevis prastu papīrā ietītu tabakas atgriezumu miksli, bet gan caur cigāra dūmiem esam visa cigāru stāsta sastāvdaļa.

Pastāv tāda leģenda, ka no tabakas sēklas iesēšanas līdz cigāru veikala plauktam šis produkts ir atradies 300 roku pāros. Protams, Covid-19 laikā šāda doma kādam var arī nepatikt, taču patiesībā tas ir stāsts par darbu, attieksmi, amatu, kvalitāti. Tāpat kā indiāņi ticēja tam, ka smēķējot tabaku viņi komunicē ar aizgājušajiem gariem, tā Tu, smēķējot cigāru, caur šiem dūmiem un aromātiem esi saistīts ar visiem šiem cilvēkiem, fabrikām un to vēsturi.

Cigārs ir process

Ne mazāk svarīgi kā pats cigāra aromāts un garša, kā arī vēsturiskais “noslogojums”, kas pavada šo visu stāstu, ir arī tas, ka cigāra smēķēšana prasa laiku, kā arī tas viss ir process.  

Atrast cigāru, sagatavot to smēķēšanai, novērtēt konstrukciju, apgriezt, nodegustēt auksto vilkmi, aizdedzināt, vērot kā tas deg un kontrolēt tā degšanas līniju, vērot kā veidojas un cik noturīga ir pelnu kārta – tas ir tas, kas jādara ikvienā cigāra smēķēšanas reizē. Īsāk sakot, nav tā kā ar cigareti – aizdedzināji, izsmēķēji, izmeti. Cigārs prasa uzmanību un arī šis process pats pa sevi daudzus uzrunā.  

Runājot par laiku – protams, viss atkarīgs no cigāra izmēra, taču tā normāli būtu, ja īsā formāta cigāram tiktu atvēlētas minūtes 30. Lielākie eksemplāri var prasīt līdz pat divām stundām. Šo procesu nav jāsteidzina, jo biežas vilkmes to padara karstu un sabojā garšu. Šis laiks ir jāizmanto savā labā – vai tā ir kāda patīkama nodarbe, kam nesteidzīgi ļauties, saruna ar draugiem vai pat vienkārša sēdēšana un domāšana par savām lietām. Tas ir laiks, kad smēķētājs var pabūt ar sevi. Tas viss dod cigāra smēķēšanai pievienoto vērtību.   

Nevajag tagad skriet uz veikalu, ķert cigāru un dziļdomīgi mēģināt visu šo augstāk izklāstīto attiecināt uz sevi. Es pat teiktu – vispār bez īpaša iemesla cigārs nav jāsmēķē un, ja neesi smēkētājs, tad nedari to vispār.  

Ja esi stingri nolēmis cigāru izprast, tad arī jāsaka uzreiz, ka daļu no šīm lietām Tev sākumā nesanāks pareizi izdarīt, saprast vai novērtēt, jo… tam vajag laiku. Pat tāda parasta lieta kā cigāra apgriešana nebūt ne visiem izdodas ar pirmo reizi, bet tā ir viena no svarīgākajām lietām, lai nesačakarētu visu procesu (nepareizi apgriežot cigārs vai nu izjuks vai būs nepietiekoša vilkme). Nemaz nerunājot par dažādu garšu atpazīšanu, jo tās ir jāspēj sajust (tās parasti ir viegli sajūtamas notis, ne konkrēti nosakāmas).

Nobeigumā arī ir jāpiebilst, ka ar cigāriem ir tieši tā pat kā ar jebko citu – kādam tas aiziet, bet citi tā arī nespēj atrast to, kas viņus šajā lietā varētu uzrunāt. Tas ir normāli. Vai mēģināt? Tas jau nu ir jāizlemj pašam, taču orientēties un saprast kas ir kas, gan jau, ka dzīvē noder.  

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *