Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Amerikāņu futbols Latvijā vairs nav nezināms sporta veids, par ko liecina gan vairākas komandas, kas pie mums ir bijušas, gan Rīgas “Lions” vienības panākumi starptautiskā līmenī, gan Latvijas futbolistu panākumi kā ASV, tā Eiropas futbolā.

Tajā pašā laikā sabiedrībā kopumā ir zināms bloks pret šo spēli – sak, nu priekš kam te bāžas ar kaut kādu stulbu amerikāņu, burgerēdāju, sportu! Mums ir savi, nacionālie, sporti, piemēram, basketbols! Pēc šādas atbildes viņi nekādu problēmu neredz, t.i., to, ka basketbols savulaik bija tieši tāds pats amerikāņu sports, kuru pie mums, tomēr, iemīlēja un sāka arī aktīvi spēlēt.

Tiesa, ne par to šoreiz ir stāsts, bet gan par ASV un pasaules vienu no lielākajiem sporta notikumiem, Nacionālās futbola līgas (NFL) finālmaču, jeb “Super Bowl”, kas jau pēc mazliet vairāk nekā nedēļas (2020. gada 2. februārī) tiks izspēlēts Maiami pilsētā un kurā spēkiem mērosies Sanfrancisko “49ers” un Kanzassitijas “Chiefs”.

Kā es parasti saku, jebkura sporta spēle ir skatāma, ja to spēlē augstas klases komandas un, ja jau Kanzassitija un Sanfrancisko ir tikušas līdz finālam, tad, droši vien, tās ir augstas klases komandas. Savukārt tas nozīmē, ka, ja līdz šim Tev nav sanācis saskarties ar šo sporta veidu, sezonas finālmačs būs lieliska iespēja vismaz pamēģināt iepazīt šo spēli.

Kāpēc tikai pamēģināt? Tāpēc, ka, nebūsim naivi, viena mača ir par maz, lai izprastu tik sarežģītu spēli kāds ir amerikāņu futbols. Tas ir kombināciju un situāciju, nevis improvizācijas spēle, t.i., komandas stingri balstās uz iepriekš iespēlētām kombinācijām, kas tiek pielāgotas situācijai laukumā, t.i., iznākot uz aizsardzību, komanda ierauga pretinieku spēlētāju izkārtojumu un, mēģinot uzminēt izspēli, ieņem savas pozīcijas laukumā, izvēloties dažādus aizsardzības tipus un izliekot lamatas. Īsāk sakot – ja amerikāņu futbols ir izpelnījies nosaukumu “šahs uz lielā laukuma”, tad, droši vien, tas tā arī ir un tā vērošana palīdz labāk izprast komandu sportus kā tādus.

Bez pašiem spēles noteikumiem ir arī citi faktori, kas pilnīgam “nezinītim” (arī tiem nezinīšiem, kas sportu nav redzējuši/sapratuši, bet viņiem ir viedoklis) traucē izprast notiekošo laukumā ir tas, ka viņš neko nezina par spēlētājiem, komandām, to attiecībām, stiprajām un vājajām pusēm.

Sanfrancisko “49ers” un Kanzassitijas “Chiefs”, lai arī savā vēsturē ir piedzīvojušas dažādus laikus, ir komandas ar senu vēsturi. Pirms spēles to var mazliet papētīt, lai saprastu ko katrai no vienībām nozīmē dalība šīssezonas finālā, kā arī to kā komandai ir veicies pēdējos gados.

Iespējams, ka kādam tas būs pamats sākt sekot NFL notikumiem vairāk vai tieši šīs spēles kontekstā tiks izvēlēta favorītkomanda, kurai sekot līdzi nākotnē. Jāsaka, ka abām komandām tā nākotne izskatās arī cerīga, sevišķi, ja ņem vērā to, ka komandas, iespējams, svarīgākie spēlētāji, saspēles vadītāji Džimijs Garopolo (“49ers”) un Patriks Mahoumss (“Chiefs”) vēl ir salīdzinoši jauni un viņiem lielie panākumi un principiālie dueļi vēl ir tikai priekšā. Iespējams, 2. februārī redzēsim kāda vēsturiska dueļa pirmo kārtu.

Pievēršoties tieši sportiskajai sastāvdaļai, tad 2. februārī mūs gaida interesanta cīņa, jo “Chiefs” komanda ar Patriku Mahoumsu zem centra jau ilgākā laika periodā sevi ir pierādījusi kā elektriska uzbrukuma komanda, kamēr “49ers” panākumus daudzi saista tieši ar aizsardzības labo sniegumus. Statistika gan šādu striktu iedalījumu uzbrukuma un aizsardzības komandās neparāda un faktiski abas vienības ir starp līgas izcilniecēm kā uzbrukumā, tā aizsardzībā, kas nozīmē, ka finālā tām būs jādemonstrē vai nu sava labākā spēle, vai arī jāpievēršas pārsteigumu gatavošanai, kas skatītājiem garantē aizraujošu spēli.

Tāpat nevar nepieminēt, ka pēc ilgāka pārtraukuma šajā sezonā jau agrajās izslēgšanas maču kārtās no cīņas par Vinsa Lombardi trofeju izstājās Jaunanglijas “Patriots”, kā arī pašlaik aizkulisēs cirkulē dažādas runas par šīs komandas nākotni. Iespējams, ka šī gada “Super Bowl” iezīmēs jaunu ēru NFLvēsturē.

Nenoliedzami, Latvijā, tāpat kā visur citur, kur “Super Bowl” vispirms tiek vērtēts kā šovbiznesa pasākums un tikai tad – NFL fināls, lielākā runāšana ir par šova sastāvdaļām, proti, reklāmām, kuru rādīšana ASV nozīmīgākajā ikgadējā sporta pasākumā maksā milzīgu naudu (vairākus miljonus par 30 sekunžu reklāmu), un puslaika šovu, kurā šogad uzstāsies Dženifera Lopeza un Šakira.

“Super Bowl”, kas būs 54. šāda veida finālspēle vēsturē un 50. NFL modernajā ērā, ir arī ļoti svarīgs popkultūras elements un jau tagad var teikt, ka, lai kas tajā notiktu, fināla atskaņas būs dzirdamas un redzamas vēl ilgi – seriālos, mūzikā, Interneta mēmēs. Īsāk sakot, ikviens “Super Bowl” amerikāņu sportā un kultūrā ir vēsturisks notikums.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *