Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Cigāru smēķēšana pie mums, Latvijā, nav pati populārākā izklaide vai laika pavadīšanas veids, tāpēc šis process ir apvīts ar ļoti daudzām leģendām. Ja kādā ballītē, kuras viesi nav regulāri cigāru smēķētāji, tiek piedāvāti šie tabakas vīstoklīši, tad noteikti sāksies apspriešana ko un kā ar tiem esot jādara, lai viss būtu “kā vajag”. Tiesa, parasti šīs “zināšanas” aprobežojas ar dažādu steroetipu, maldu un filmās redzētā atstāstīšanu.

Rezultātā visi ar ļoti apgarotām sejas izteiksmēm ļuļķē īstai smēķēšanai nederīgus cigārus, pavadot visu procesu ar dziļdomīgām nopūtām un replikām.

Lai nākošajā reizē Tu nepieļautu pašas vienkāršākās kļūdas, par kurām īsti cigāru pazinēji vien iesmej, piedāvājam nelielu “jaunā cigāru baudītāja kursu”, kas pacels Tavas cigāru zināšanas jaunā līmenī.

1. Izvēlies pareizu cigāru!

Pareiza cigāra izvēle ir diezgan komplekss un, ja tā pamatīgi iedziļināties, sarežģīts process, un par to noteikti vēl rakstīsim, taču pāris galvenos punktus gan ir jāzina ikvienam, arī pašam zaļākajam iesācējam.

– Nepērc cigārus nepiemērotos veikalos – cigāru uzglabāšanai ir nepieciešami īpaši apstākļi. Nez vai kādā degvielas uzpildes stacijā tie tiek nodrošināti.

– Pārbaudi cigāra stāvokli – cigārs nedrīkst būt ne par sausu (tad tie ir salmi), ne par mitru (tas apgrūtina degšanu), tam nedrīkst būt nekādi ārējās lapas bojājumi. Īsāk sakot, pārbaudi ko pērc un NEKAD netici pārdevējam un nepērc cigārus slēgtos iepakojumos (tūbās, kastēs) bez iepriekšējas pārbaudes.

– Izvēlies pareizo izmēru – lai vai cik nodrāzts būtu šis teiciens, bet izmēram ir nozīme. Cigāru gadījumā, ļoti liela nozīme. Ja neesi pārliecināts par savām spējām, nemēģini uzreiz sākt ar pašiem lielākajiem un resnākajiem cigāriem. Izvēlies kaut ko mazāku kā garumā tā apkārtmērā, jo visus nikotīna saindēšanās “labumus” vēl neviens nav atcēlis. Turklāt, liels cigārs prasa laiku un iesācējs, kurš vēl nespēj to izbaudīt pilnā mērā, visdrīzāk, nebūs tik pacietīgs.

– Negaidi “īpašo gadījumu” – Cigārs nav vecmāmiņas glabātā “Rīgas Balzāma” pudele no 70tajiem! To, bez īpašiem apstākļiem, nevar glabāt mājas plauktā un gaidīt kādu īpašāku brīdi. Ja vēlies smēķēt, nopērc un pāris dienu laikā arī izsmēķē.

– Ja cigārs ir “beigts”, nemēģini to augšāmcelt – ja cigārs ir izžuvis, nav jēgas mēģināt to reanimēt, tāpat nekas prātīgs nesanāks. Arī mērcēšana konjakā rezultātu nedos. Labāk iedzer konjaka glāzi cigāra piemiņai un laika mūžīgajam plūdumam.

2. Sagatavo cigāru!

Cigārs nav cigarete, kuru var ātri izvilkt no pakas un pāris minūtēs izsmēķēt, cigārs ir jāsagatavo. Pirmais un galvenais moments ir pareiza cigāra apgriešana – tā, lai griezums nav par tālu un nav arī par tuvu, nav par lielu un nav arī par mazu, jo tieši griezums nodrošinās pareizu gaisa plūsmu cigārā, t.i., būs atbildīgs gan par degšanu, gan dūmu kustību.

Ir dažāda veida cigāru kateri – klasiskais jeb taisnais, V-veida, izsitējs un daudzas to versijas. Neviena no griezieniem nav labāks par citu, jo katram ir savs laiks un vieta. Galvenais iemācīties pareizi ar tiem darboties.

Nav kateru? Protams, vari mēģināt tēlot no sevis kovboju un nokost cigāra galu ar zobiem, taču mēs Tev to neiesakām. Ārkārtas gadījumos labāk izmanto ļoti asu nazi (ar kuru vajadzīgo griezumu var veikt vienā kustībā).

3. Nespēlējies ar uguni!

Cigāra aizdedzināšanai arī ir veltīts ne viens vien raksts, jo tas ar ko un kā aizdedzināsi cigāru ietekmēs tā degšanu, rezultātā – baudījumu.

Runā, ka cigārs jāaizdedzina vai nu ar gāzes šķiltavām, vai speciāliem sērkociņiem, bet vislabāk esot iekurt no ciedra skaliņa.

Pie šī jautājuma jāpieiet praktiski un pieredze saka priekšā, ka iesācējam nekā labāka par turbo-šķiltavām nebūs, jo jau tā ne pats vieglākais process netiks apgrūtināts ar sērkociņa vai skaliņa dzišanu.

Tāpat ir jāsaprot, ka visas turbo-šķiltavas, lai arī to liesma var nebūt gara, patiesībā “aizsniedzas” daudz tālāk, tāpēc cigāra sākotnējai pozīcijai jābūt gana tālai no liesmas. Savukārt vēlāk to var pietuvināt un, mēģinot noklāt visu cigāra degšanas laukumu, grozot, to aizdedzinām.

Nekādā gadījumā neieteiktu cigāru “uzsildīt”, valkājot to virs liesmas vai ilgi un tuvu turēt virs šķiltavām. Rezultāts, visdrīzāk, būs bēdīgs.

4. Lēnāk brauksi, tālāk tiksi.

Viss cigāra smēķēšanas process ir bauda, bet baudu steidzināt nedrīkst! Cigāram ir vajadzīgs laiks, jo pat reti kurš no mazajiem formātiem ir izsmēķējams ātrāk kā 20-30 minūtēs. Ja laika nav, nemaz nesāc. Nogaidi un atgriezies pie savas tabakas vēlāk. Tā nekur nepazudīs.

No smēķēšanas tempa arī daudz kas ir atkarīgs un teorijā tiek runāts par vienu cigāra vilkmi 45 sekunžu laikā. Tas gan ir individuāls patikšanas gadījums, taču kopējais virziens tāds arī ir – nesteidzies. Cigārs nenodzisīs, taču pārāk liela degšanas temperatūra, kas ir neizbēgama pie biežas vilkmes, gan cigāru sabojās.

!!!SVARĪGI!!! Cigāru ne tikai nav jāsmēķē ar biežām vilkmēm, tā dūmus arī nav jāvelk plaušās! Vari ticēt uz vārda, tas arī noteikti nav tas veids kā mēģināt atstāt iespaidu uz apkārtējiem.

5. Atstāj viņu vienu

Kad cigārs ir izsmēķēts? Ar cigareti ir vieglāk, jo procesa beigas apzīmē filtra sākums, bet kā ir ar cigāru? Bante? Tā katram cigāram var būt dažādās vietās un dažādā platumā. Kas tad? Patiesībā, nav tāda konkrēta nosacījuma, vien katra izpratne par to, kad ieguldītā nauda ir atnesusi galīgo labumu. Pieņemts vien, ka cigārs, kas nav izsmēķēts līdz vidum nevar tikt saukts par pabeigtu.

Kas šeit ir piebilstams – NEKAD, NEKAD, NEKAD nedzēs cigāru! Gan tad, kad tas ir izsmēķēts (vienkārši atstāj, lai nodziest), gan tad, ja nav laika tā nobeigšanai. Nodzēsts un pēc tam aizdedzināts cigārs NEKAD nav laba ideja. Tas ir izmetams. Arī pats labākais un dārgākais.

Tāpat nav ieteicams cigāru dalīt uz vairākām daļām, lai padalītos ar “trūkumcietējiem”, t.i., sadalīt cigāru uz vairākiem smēķētājiem. Lai arī liekas, ka visas tā daļas ir vienādas, tā nav un cigāra sākums, vidus un nobeigums, ir ar atšķirīgu lapu sastāvu, kā arī cigāra lapu tinums nodrošina gaisa plūsmu un dūma filtrāciju. Rezultātā – tās var būt trīs dažādas cigāra garšas un nekur nav teikts, ka kāda no tām būs laba.

Noslēgumā gribas piebilst, ka mēs nekādā gadījumā nepropogandējām tabakas smēķēšanu. Tas ir kaitīgi un Tu savu veselību smēķējot noteikti arī sabojāsi! Tikai tādā gadījumā, ja Tev veselība, vecums, finanšu stāvoklis un jebkurš cits iespējami traucējošais apstāklis ļauj smēķēt un Tev to arī gribas darīt, vari ķerties klāt cigāriem. Un, ne mazāk būtiska piebilde – cigāri, tāpat kā jebkas uz šīs pasaules, nav bauda ikvienam. Kādam tie var arī “neaiziet”. Tas nekas – vienkārši izvēlies citus veidus kā relaksēties un gūt baudījumu.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *