Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Mājas bārs, neapšaubāmi, ir daudzu kungu sapnis. Nu, ja ne bārs, tad vismaz dažas labu dzērienu pudeles, kuras var tikt vilktas laukā no skapja īpašos gadījumos gan. Tas pat vairs nav jautājums par to vai Tu dzer pats, bet gan par spēju novērtēt kvalitāti un vēlmi iepriecināt savus viesus.

Tiesa, viena lieta ir sapirkt lielveikalu akciju produkciju lielos apmēros, jo “ir taču akcija, bet mēs šito ar Janku dzērām, bija labs!!!” un tad to visu lakt līdz nelabumam, bet pavisam cita – izveidot pārdomātu dzērienu kolekciju gan nosacītai ikdienai, gan īpašākiem gadījumiem. Kā pēc iespējas veiksmīgāk un labāk izveidot savu mājas bāru?

Mājas bāra veidošanas pamatnoteikumi

_______________________________________

– Nevienam nestāsti, ka Tev ir mājas bārs –

– Izvēlies sev tīkamos dzērienus –

– Pārmērīga alkohola lietošana kaitē Tavai veselībai –

– Senas bāra izveides gudrības –

Sāksim mēs šo stāstu ar saraksta 3. punktu. Proti, ja mājās ir bārs, tad atkrīt nepieciešamība iet uz kādu citu bāru, klubu, restorānu, kafejnīcu vai jebkuru citu vietu. Dzert var mājās! Turklāt, nav jādomā par to vaļā kāds veikals vai dzertuve vai ciet, jo viss ir pa rokai 24/7 formātā. Kāds, protams, teiks, ka tas ir “Ārprāts cik labi! JĀ!!!” un daļēji tam, protams, arī ir jāpiekrīt, taču viss jādara ar mēru.

Ja jums mājas bārs ir nepieciešams, lai tādējādi uzlabotu dzeršanas procesu nevis kvalitatīvi, bet kvantitatīvi, tad labāk nevajag. Šis stāsts nav par to. Mēs vairāk par situāciju, kurā apziņa, ka Tev ir un Tu vari, arī ir sava veida bauda un gandarījums, gluži tāpat kā, ja Tev ir dārgs sporta auto. Ar to nevajag nēsāties pa koplietošanas ceļiem, lai sajustu savu pārākumu pār visiem opeļiem un folksvāgeniem. Bieži vien pietiek tikai ar to, ka Tev šāds auto ir.

Nākošais punkts, kuram mēs veltīsim uzmanību ir pašu dzērienu izvēle. Ja mēs papētīsim līdzīgus ieteikuma rakstus vai YouTube video, tad klasiskais ieteikums ir – džins, burbons, skočs un divu veidu rumi (gaišais un tumšais). Protams, ka tāda kombinācija var būt un ir pat ļoti pieņemama, taču nebūt ne visiem.

Mājas bāru mēs taisām priekš kā? Priekš sevis, mīļā un, varbūt, priekš draugiem un ciemiņiem (par to vēlāk), tāpēc nav jēgas bārā turēt kādu džinu, ja zini, ka ne Tev, ne tavai kompānijai šis dzēriens nav aktuāls. Tāpat arī nav prātīgi pirkt šādu komplektu tikai tāpēc, ka tā kaut kur ir rakstīts, jo, ja mēs gribam izveidot tiešām baudāmu dzērienu bāra kolekciju, tad tas, tomēr, maksā savu naudu. Labāk to ir investēt lietās, kas tiešām uzrunā un silda sirdi. Savukārt trešais “pret” aklai “must have” sarakstu kopēšanai ir klimats un sezonalitāte. Protams, ka mēs varam dzert ko un kad gribam, taču, piekritīsi, ka ir dzērieni, kas vairāk piestāv vasarai un ir ziemas hīti. Tāpēc jāpatur prātā, ka bāra saturs nav kaut kas tāds, kas nedrīkstētu mainīties. Tam ir jāmainās un jāpielāgojas, gan satura, gan zīmolu ziņā.

Ko tad tajā bārā likt? Piedāvājam šo jautājumu skatīt no praktiskās puses – kādus dzērienus Tu lieto? Kādus kokteiļus Tu vai tavi viesi ir iecienījuši? Izejot no šīm divām pozīcijām var sākt formēt savu bāru.

Par piemēru var ņemt “Long Island” kokteili – Vodka, Rums, Džins, Tekila, Triplseks.

Foto: Adam Jaime no Unsplash

Vodka, t.i., šņabis ir klasika un tas var patikt, var nepatikt, taču ik pa laikam tas ir nepieciešams – kokteiļos vai tīrā veidā, tāpēc būtu prātīgi, ja tāds būtu.

Rums – Mojito, Pina Colada, Cuba Libre u.c. kokteiļi. To jaukšanā rums ir neatņemama sastāvdaļa, tāpēc, ja pa rokai būs rums, bet labāk dažādi tā veidi (gaišais, tumšais, izturētais), tad arī iespējas iepriecināt sevi vai savus viesus būs daudz lielāka.

Džins. Džins ar toniku, džins ar toniku. Lej, lej! Lej, lej, vēl… Jā, ja jau par dzērienu tiek sacerētas dziesmas, tad tā ir klasika. Protams, pašlaik nav vairs leģendārie deviņdesmitie gadi, kad šai kombinācijai bija zelta laiki, taču džins, tāpat kā rums, ir nepieciešama sastāvdaļa ļoti daudzos kokteiļos un tas ir tas pats stāsts – vairāk džina, vairāk iespēju.

Tekilai, protams, ir neviennozīmīga reputācija, tāpat kā šī dzēriena raksturs. Ir dzirdēts, ka tekilas dzeršana jau ir viena no alkoholisma pazīmēm, kam gan nevar piekrist, citi šo dzērienu dzer tikai tīrā veidā. Vai tas ir nepieciešams bārā? Noteikti, taču ar tā iegādi nav jāsteidzas. Nav daudz kokteiļu, kuros to var izmantot (Margarita?), bet pats dzēriens, kā jau minēts, ne visiem ir pa prātam.

Triplseks – ne pats populārākais dzēriens (Kirasao liķieris), taču tā klātesamība tādos kokteiļos kā jau pieminētajos “Long Island” un “Margarita”, kā arī “Sangria”, “Cosmopolitan” liek aizdomāties par tā nepieciešamību.

Protams, ka tā ir tikai viena pieeja, kas balstīta uz kokteiļu jaukšanas iespēju. Ja kaut ka no šī saraksta nepiekrīti – tas ir tikai normāli.

Šajā vietā gaidu sašutuma pilnu jautājumu: “Cienītais, bet kur tad ir viskijs?” Jā, viskija nebija, taču tikai tāpēc, lai par to parunātu atsevišķi, jo uz šo brīdi tas ir pats populārākais stiprais alkohols pasaulē (viskija pārdošanas ieņēmumi veido aptuveni trešo daļu no visiem stirpā alkohola tirdzniecības ieņēmumiem pasaulē).

Ir jāsaprot divas lietas – priekš kam mēs turēsim viskiju savā bārā? Kolekcijai, dzeršanai tīrā veidā vai kokteiļiem? Par pirmo gadījumu jautājumu nav – tie ir premiālo marku viskiji un šoreiz ne par tiem, jo viskiju kolekciju veidošana ir, lai arī interesants, taču cits un garš stāsts.

Paliek kokteiļi un dzeršana tīrā veidā. Tas nozīmē, ka ir nepieciešams kāds burbons un skočs. Ja ar burboniem parasti viss ir vairāk vai mazāk skaidrs, jo priekš parasta mājas bāra arī nevajag nekādas ekstras un pietiek ar populārākajiem šī viskija pārstāvjiem – Jim Beam, Four Rouses, Jack Daniels (lai vai kā ražotājs vēlētos ieviest savu klasifikāciju Džeks vienalga iekļaujas burbonu klasifikācijā). Ar skočiem ir citādāk un te jau jāskatās personīgās preferences, taču ar kādu klasisku single malt viskiju kolekcija nebūs sabojāta.

Brendijs/Konjaks – šis labas izpildījuma kvalitātes dzēriens, neapšaubāmi, kas var papildināt ikvienu mājas bāru, tieši tāpēc nav jēgas pirkt pašus lētākos variantu, bet arī dārgie konjaki nez vai ir nepieciešami parastā mājas bārā. VS līmeņa manta būs pašā laikā.

Šeit gribētos novilkt tādu vidēji treknu svītru, jo viss zemāk rakstītais jau ir ļoti opcionāli un atkarīgs no tā ko jūs gribētu izveidot no sava bāra. Ja jums pie sirds labāk iet stiprie dzērieni, ko dzerat tīrā veidā, tad ar iepriekš minēto komplektu būs gana un nākotnē to var tikai uzlabot kā kvalitatīvi, tā kvantitatīvi, taču, ja jūs gribat baudīt dažādus kokteiļus, tad der atcerēties par vēl dažiem dzērieniem

Vermuts, biters, kā arī dažāda veida balzami un liķieri (kuru ir milzum daudz variācijās) – ja esi šo dzērienu cienītājs, tad, protams, var un vajag. Tāpat kokteiļu jaucējiem jāatceras, ka ir nepieciešamas arī sulas, kuras gan var iegādāties jebkurā veikalā, kā arī dažādi augļi ar kuriem arī mūsu dienās nevajadzētu būt problēmām.

Pāris vārdi arī par ledu, bez kura, laikam, arī nevar iztikt – var iegādāties veikala variantu, taču ar tiem ir problēmas, jo parasti tas ir viens liels ledus klucis, kuru mājās ir jāskalda un tas nav ok, vai arī var iegādāties ledus saldējamās formas (vēlams silikona), kas būs jau ilgtermiņa investīcija.

Un pēdējais punkts, kuru iezīmēju jau pašā sākumā – nevienam nestāsti, ka Tev ir mājas bārs. Tā izdarot vari nevilšus kļūt par sava bāra “kapraci”. Pēc pirmās “draudzīgās pasēdēšaas” šādiem bāriem parasti pienāk beigas – nē, viss ir labi un parasti jau cilvēkiem arī ļoti patīk, taču pēc šādiem vakariem viss bāra formēšanas process ir jāsāk no sākuma. Arī pats saviem pasākumiem labāk pērc dzērienus atsevišķi, vismaz tajā laikā, kad vēl tikai veido savu bāru, jo pretējā gadījumā bāra dzērienu kolekcijas izveide būs nebeidzamais stāsts. Tiesa, no otras puses, ja tev šis process, interesantu dzērienu meklēšana un ballīšu rīkošana, sagādā prieku un pa kabatu arī pārāk nesit, tad – uz priekšu! Beigu beigās, kas mēs esam tādi, lai tev ko liegtu?

Protams, ka šis raksts nav pamācība kā veidot mājas bāru, bet gan tikai viena no versijām un, iespējams, neliels “čeklists” priekš tiem, kas ar šo jautājumu nav saskārušies un nav aizdomājušies par tām garšu iespējām, ko sniedz dažādi dzērieni. Meklējiet, eksperimentējiet, veidojiet, taču atcerieties, ka šis stāsts ir par iespējām un baudu, nevis patēriņu.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *