Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Tas brīdis, kad vīrietis izdomā, ka viņam jāsāk trenēties ļoti bieži notiek brīdī, kad viņam vienkārši apnīk klausīties pārmetumus un jokus par viņa vēderu. Daudziem tas tā arī paliek par galveno treniņu mērķi – samazināt vēdera apjomus un, protams, tikt pie redzamas vēdera muskulatūras, tautā sauktās “sešpakas”.

Mērķis, neapšaubāmi, labs, taču ne visi, kas ar šādu motivāciju sāk treniņus, spēj novest iesākto līdz galam un jautājums ne vienmēr ir pat par gribasspēku. Cilvēks vienkārši sāk, dara, neredz gaidīto rezultātu, turpina darīt, vienalga neredz, nospļaujas un ar tekstu “Naf verc” pamet vingrošanas zāli uz ilgu laiku.

Trenējoties bez gudra cilvēka, kas būs blakus un pastāstīts kā vajag vai nevajag darīt, t.i., bez trenera, ir ļoti viegli aiziet pa maldu ceļiem, kas tad nu Tevi arī aizved pilnīgi citur, nevis pie ilgi gaidītā. Ar preses muskulatūru, kā vienu no “populārākajām” tā notiek ļoti bieži. Kāpēc? Tāpēc, ka, jo vairāk cilvēki mēģina to uztrenēt, jo vairākiem nesanāk, jo vairāk rodas dažādu mītu, kas pēc tam, ar laiku, protams, kļūst par “neapgāžamām patiesībām”, kuras nākošās fitnesistu paaudzes uztver kā dogmu.

Tātad – preses muskulatūra. Kāds ir labākais vingrinājums tās trenēšanai? Planks? Korpusa celšana? Kāju celšana karājoties pie pievilkšanās stieņa? Nē, ne viens, ne otrs, ne trešs un pat ne vēl 150 citi vingrinājumi. Vislabākais vingrinājums presei ir pareizs uzturs, kas vērsts uz zemādas tauku procenta samazināšanu.

Iespējams, ka esi to kaut kur dzirdējis, ka “prese” ir muskuļu grupa, kas tiek veidota nevis zālē, bet virtuvē. Tas nenozīmē, ka tagad tev zem galda jāplanko. Virtuve ir domāta ēst gatavošanai un, attiecīgi, ēšanai – tieši tā šo telpu jāizmanto arī tiem, kas grib vēderu ar redzamu muskuļu reljefu.

Stāsts ir par to, ka preses muskulatūra ir visiem. Tā nevar nebūt, jo tā palīdz mums ikdienas darbos. Var sanākt, ka pat presi īpaši netrenējot, Tev tā ir diezgan labi attīstīta, no ikdienas darbu veikšanas. Kāpēc to neredz? Tāpēc, ka tad Tu būsi ļoti smuks, visas meitenes Tevi gribēs, Tu salauzīsi viņām sirdis, bet Dieviņam nepatīk meiteņu asaras… Labi, tas ir joks, bet idejiski – jā, neredz to tāpēc, ka priekšā ir lielāks vai mazāks tauku slānis.

Te arī sanāk apburtais loks, proti, cilvēks ar pietiekoši lielu speķa slāni (kādiem ~20%) sāk trenēt presi. Prese, protams, arī trenējas. Cilvēks neredz rezultātu un vingro vēl intensīvāk. Prese? Protams, ka muskulis reaģē uz slodzi un aug! Rezultātā – lai arī cilvēks, kā viņam pašam šķiet, darīja visu pareizi, bet vēders viņam ir palicis vēl lielāks, jo ir hipertorfējušies (izauguši) preses muskuļi klāt jau pie pieminētā speķa slāņa.

Pie šī paša var pastāstīt par visām tām dāmām (kungiem retāk, bet arī viņiem), kas, kaut kur izlasījuši vai dzirdējuši par vēdera slīpo muskuļu treniņu, paņem vienā rokā hanteli un pilda noliecienus uz sānu. Nē, viss, iespējams, pat ir labi, nu, vismaz, ja vingrinājums tiek pildīt pareizi, bet – ko viņi ar to panāks? Pareizi – viņu viduklis kļūs platāks. Protams, ja tas ir viņu mērķis vai nepieciešams sportam, jautājumu nav, viss labi, taču nez vai parastam, vidēji aritmētiskajam neofitam ir šāds mērķis un nez vai viņš par to maz iedomājas.

Līdz ar to – pirmais, galvenais un, iespējams, ka kādam arī vienīgais noteikums, lai tiktu pie preses, ir vienkārši jānotievē. Protams, ka tievēšana bez pareiza uztura ietver sevī arī vingrošanu, taču šajā gadījumā tam ir sekundāra nozīme – trenēsi Tu presi ar planku vai, piemēram, “krančiem” (korpusa pacelšanu) vai kādu citu vingrinājumu.

Starp citu, ja par to neesi aizdomājies, tad pateiksim – preses muskulatūra diezgan aktīvi strādā visos bāzes vingrinājumos (piem., vilkme, pietupieni) un, ja Tu tos pildi regulāri un ar relatīvi lieliem svariem (priekš sevis lieliem), tad, varbūt, nemaz nevajag ļoti iespringt uz konkrēti preses vingrināšanu un aprobežoties ar dažiem vienkāršiem vingrinājumiem reizi nedēļā?

Piemēram, droši vien, esi redzējis lielos spēkavīrus ar vēl lielākiem vēderiem. Domā, ka viņiem nav preses? Viņu prese ir daudz labāka nekā fitnesa modeļiem, kas tiek likti uz žurnālu vākiem.

Un noslēgumā vēl par kādu lietu, par to sešpaku. Visi to grib, bet pat tiem, kas uzvar cīņā ar savu slinkumu un speķi ne vienmēr tāda ir?

“Kas atkal ne tā!?”

Ģenētika. Nez kāpēc visi ir pieņēmuši, ka viņiem tā ir jau nu tik laba, ka uz vēdera tiešām ir tie seši “kubiki”. Nē, jo kādam redzamus var dabūt tikai četrus, bet citiem uz vēdera parādās skaista un simetriska 8-paka. Nu, tā tas ir. Par to simetriju, starp citu, ir tas pats stāsts – “kubiki” var arī nebūt izvietojušies viens pret otru. Nē, tas nav tāpēc, ka Tu kaut ko ne tā darīji un nav arī vērts taisīt “līdzināšanas” vingrinājumus. Tā arī ir ģenētika, tāpēc neko Tu tur neizmainīsi.

Nu, re, ar presi tikām galā! Cerams, ka tagad, izlasot šo rakstu, zālēs būs vismaz par dažiem “preses nolemtajiem” mazāk, kuri nemēģinās izdarīt vairāk nekā ir iespējams.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *