Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

12 komandas “plejofos” un bez “indiāņiem” – sākas 2022. gada MLB sezona

Lai arī aptuveni nedēļu vēlāk kā pēc sākotnējā plāna, taču jau 7. aprīlī tiks dots starts 2022. gada Augstāko beisbola līgu (MLB) sezonai. Kas ir mainījies pa aizvadīto starpsezonu un kādus notikumus gaidīt šajā vasarā?

Beisbols Latvijā nav pats populārākais sports, taču Augstāko beisbola līgu sezonas sākums ir pārāk liels un nozīmīgs notikums pasaules sportā, lai to tik vienkārši un bez uzmanības palaistu garām. Turklāt, šo sezonu beisbolisti sāk ar daudzām izmaiņām.

Kas ir mainījies kopš 2021. gada rudens? Īstenībā, daudzas lietas. Jāsāk ar to, ka šajā starpsezonā MLB bija lokauts, t.i., komandas atturēja spēlētājus no treniņiem, jo nebija noslēgts jauns darba koplīgums, t.i., nebija skaidri definēti noteikumi pēc kuriem notiks tālākā dzīve. Jāsaka, ka, ka jau parasti šādos gadījumos, abām pusēm bija savi nosacījumi, kurus tās vēlējās iestrādāt jaunajā kolektīvajā līgumā un, kā tikpat ierasts, katras puses intereses konfliktēja ar opozīcijas vēlmēm.

Šī beisbola biznesa grandu kolīzija noveda pie tā, ka līgas komisārs Robs Manfreds jau paspēja paziņot, ka 2022. gada sezona nevarēs notikt pilnā apjomā, atceļot pirmās divas spēļu kārtas. Protams, ka tas bija blefs, taču tas nostrādāja un drīz vien, pēc teju 100 dienām ierakumos, jaunais līgums tika parakstīts.

Kurš šajā cīņā uzvarēja? Abām pusēm, lai tiktu līdz sezonas startam, nācās atkāpties no savām sākotnējām pozīcijām, tāpēc tas ir gadījums, kad cīņas uzvarētājs īsti nav skaidrs un tas būs redzams tikai nākotnē. Tiesa, pats lokauta fakts sabiedrībā tika uztverts diezgan negatīvi un par galvenajiem vaininiekiem tika saukti komandu īpašnieki.

NOTEIKUMU IZMAIŅAS

Protams, ka lokauts vairāk ir stāsts par naudas sadali starp klubiem un sportistiem, taču tāpat kolektīvajā līgumā tiek atrunātas arī visas pārējās noteikumu izmaiņas un aizvadītās ziemas starpsezonā ir ieviestas vairākas izmaiņas.

Pirmkārt, jau trešo gadu pēc kārtas MLB būs atšķirīga izslēgšanas maču sistēma. 2020. gadā “playoff” turnīram kvalificējās 16 komandas, 2021. gadā līga atgriezās pie ierastās 10 komandu sistēmas, bet no 2022. gada izslēgšanas mači tiks sākti ar 12 pretendentiem uz Pasaules sērijas čempionu titulu.

Jaunā sistēma paredz, ka izslēgšanas spēlēm kvalificēsies visu trīs divīziju uzvarētājkomandas, bet vēl trīs komandas cīnīsies par “Wild card”, jeb tiks atlasītas pēc labākās uzvaru-zaudējumu bilances starp komandām, kas nebūs uzvarējušas divīzijā. Tāpat svarīgi, ka, ja divām vai vairākām komandām, kuras pretendē uz izslēgšanas mačiem, būs vienāda bilance, tad galīgais vietu sadalījums tiks noskaidrots pēc statistikas papildrādītājiem, pretēji iepriekšējai praksei, kad šādas komandas izspēlēja papildus spēli.

Ja kādā pēcpusdienā komandas aizvada divus mačus pēc kārtas (tas parasti notiek, ja iepriekš laikapstākļu dēļ kāda spēle ir atcelta), tad no 2022. gada sezonas komandas atkal izspēlēs divus pilna garuma, t.i., deviņu iningu, mačus. Iepriekšējās divās sezonās šādos gadījumos katram mačam divi iningi bija noņemti nost.

Vēl viens noteikumu punkts, kas piedzīvojis būtiskas izmaiņas skar tieši Nacionālās līgas komandas. Proti, iepriekš šajā līgā nebija “nozīmētā atsitēja” pozīcijas, t.i., metējs, kurš tobrīd bija spēlē uzbrukumā devās arī uz atsišanu. Amerikas līgā jau kopš 1973. gada bija atteikušies no metēju sūtīšanas uzbrukumā, kamēr Nacionālajā līgā vēl līdz 2021. gadam šīs pozīcijas spēlētājiem bija jāņem rokās vāles un jāstājas pretim amata brāļiem.

Tiesa, uzreiz pie šī noteikuma tika izsludināts jauns, saukts par “Otani noteikumu” (Soheis Otani – vienīgais beisbolists mūsdienu MLB, kurš regulāri spēlē gan kā metējs, gan atsitējs), proti, ja komandas vēlas, tad tās var ļaut metējam aizņemt nozīmētā atsitēja pozīciju, kurā metējs var palikt arī tad, ja viņš aizsardzības izspēlē ir nomainīts.

KLĪVLENDAS “GUARDIANS”

Lai arī kopējais komandu skaits čempionātā paliek nemainīgs un neviena no komandām nemaina pieraksta vietu, 2022. gadā MLB būs jauna vienība. Nu, gandrīz. Pēc ilggadēja sabiedrības spiediena, Klīvlendas “Indians” nomainīja savu nosaukumu. No 2022. gada tā sauksies “Guardians”.

Stāsts ir sens. Tā būtība – indiāņu komūna ar šādu nosaukumu nebija mierā, jo tas, viņuprāt, aizskar viņu cilvēktiesības, pielīdzinot indiāņus kaut kādiem “puscilvēkiem”, kuru vārdā var saukt komandas vai, kurus drīkst rādīt zoodārzā. Par šo nosaukumu diskusijas ritēja ne vienu vien gadu un vispirms tika samainīts komandas logo, priecīgo indiāni nomainot pret C burtu, bet nu ir kritis arī nosaukums un vairs atsauces uz indiāņiem nav.

FAVORĪTI

2021. gada sezona noslēdzās ar epizodi, kad Atlantas “Braves” cēla virs savām galvām Pasaules sērijas čempionu trofeju. Jāsaka, tas bija ne pats paredzamākais sezonas iznākums, ja ņem vērā, ka, lai arī izslēgšanas mačiem Džordžijas komanda kvalificējās kā Nacionālās līgas Austrumu divīzijas uzvarētāja, tās uzvaru un zaudējumu bilance bija ne tikai sliktākā starp visām divīziju uzvarētājām, bet sliktākā starp visām “playoff” mačos tikušajām komandām.

Vai šogad čempioni varēs aizstāvēt iegūto titulu? Godīgi sakot, nez vai un te nav runa tikai par komandas brīnumaino ceļu līdz uzvarai 2021. gadā, bet arī par to, ka Atlanta starpsezonā vairāk zaudēja nekā ieguva. Brīnumi, protams, notiek, taču ne jau katru sezonu.

Vispār, ja runājam par favorītiem, tad sezonas sākumā tos meklēt ir diezgan problemātiski, jo visas prognozes ir balstītas uz iepriekšējās sezonas panākumiem, taču beisbolā, kas arī ir ne vienu vien reizi ir pierādījies, tas ir divtik nepateicīgi, jo MLB regulārā sezona ilgst 162 spēles. Jā, tur nav nekādas drukas kļūdas – simtu sešdesmit divas spēles ilgst MLB regulārais čempionāts. Ja NHL un NBA maču ir divas reizes mazāk un arī tur runā, ka “notikt var jebkas”, tad kādu paredzamību var gaidīt no beisbola?

Tomēr, ir drosmīgie, bet tas tikai dēļ viņu darba specifikas, kas ir izteikuši prognozes par to, kurš rudenī kļūs par Pasaules sērijas uzvarētāju.

Par galvenajiem favorītiem sauc Losandželosas “Dodgers” un ne bez iemesla. Šī vienība jau ilgu laiku ir MLB elitē, aizpagājušajā sezonā arī tiekot pie titula, bet iepriekšējā rudenī apstājās līgas finālā, atzīstot nākamo čempionu, “Braves”, pārākumu. Starpsezonā pastiprinājuši sastāvu, tajā skaitā no Atlantas pārvilinot komandas pirmo zvaigzni Frediju Frīmenu, “Dodgers” ir gatavi jauniem varoņdarbiem!

Par Amerikas līgas favorītiem pirmssezonā ir iezīmējušies… kanādieši. Toronto “Blue Jays”. Kāpēc viņi? Lielā mērā tāpēc, ka komandai ir ārkārtīgi talantīga vēl aizvien jauno, bet līgā sevi jau ļoti labi pieteikušo spēlētāju kopa – Bo Bičets un Vladimirs Guerero 2021. gada sezonas MVP balsojumā iekļuva pirmajā pieciniekā un tas jau ir nopietns pieteikums. Šai komandai nav nekādu ierobežojošo faktoru uzbrukumā un tas arī bus komandas galvenais moto sezonā – mēs tāpat gūsim vairāk punktus nekā zaudēsim!

Līdzīgs moto būs citai Amerikas līgas komandai, Čikāgas “White Sox”, kas jau pāris sezonas ir audzējusi muskuļus, lai izrautos no viduvējību purva. Līdz šim komanda ir ļoti ātri izstājusies no izslēgšanas mačiem, taču šogad, ar trešo piegājienu, no viņiem gaida daudz vairāk. Turklāt, atšķirībā no Toronto, čikāgiešiem, ja vien savainojumi nenospēlēs savu lomu, arī aizsardzībā un metēju komandā ir vairāki spēcīgi argumenti. Ja “White Sox” neuzvarēs Amerikas līgas Centrālajā divīzijā, tas būs pārsteigums.

Tāpat pie favorītiem var minēt Hjūstonas “Astros”, iespējams, arī Ņujorkas “Yankees”, Milvokī “Brewers” un arī Sandjego “Padres”. Lai arī “svēto tēvu” komandai lielus panākumus paredzēja vēl pirms gada, bet nekas no prognozētā nepiepildījās, šajā starspezonā Kalifornijas vienība ir savākusi vēl zvaigžņotāku sastāvu un gatava pierādīt, ka tas bija vien negadījums.

KĀPĒC SKATĪTIES?

Parastam Latvijas sporta līdzjutējam, protams, ir grūti atrast argumentus, lai rastu motivāciju skatīties beisbolu. “Fui, neinteresanti, lēni un pārlieku amerikāniski!” – tāda reakcija ir ierasta. Tajā pašā laikā nevar būt tā, ka beisbols ir jau nu tik neinteresants, jo puse pasaules ir šī sporta varā.

Neapšaubāmi, lai skatīšanās pieredze būtu pilnvērtīga ir jāzina ne tikai noteikumi, bet arī komandas, spēlētāji, visas savstarpējās attiecības. Vienā vakarā to neuzzināsi. Taču ar kaut ko var sākt. Kaut vai, tā kā beisbola mači sākas Latvijai izdevīgos laikos, ap septiņiem vai astoņiem vakarā, kāpēc, lai notikumi ASV beisbola parkos netiktu palaisti fonā vasaras darbiem?

Protams, neaicinot nevienu tērēt naudu un spēlēt azartspēles, taču beisbols ir ideāls fantasy vai totalizatoru sports. Daudz maču, daudz komandu, dažādi notikumi. Viss, kas vajadzīgs, lai labi pavadītu laiku!

Kā arī, ja ar tādiem niekiem nenodarbojaties un neko vasaras vakaros darīt negribat, beisbols sniedz jaunu, netipisku sporta vērošanas pieredzi, kur svarīgs ir nevis moments vai kādas komandas/spēlētāja pārspēks šajā momentā, bet gan ilgtermiņa tendences un spēja noturēt vidējo spēles līmeni. Arī pats sports, kur nav ne vārtu, ne grozu, bet abu komandu spēlētāju attiecība laukumā var būt 1-pret-9 ir ievērības cienīga situācija.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *