Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Cilvēku mēdz saukt par visas radības kroni, taču nevajag domāt, ka šis kronis ir ideāls juveliera darbs. Mēs esam ļoti dažādi. Nē, te pat nav stāsts par to, ka mēs atšķiramies viens no otra ar dažādu fizisko dotumu un spēju “komplektiem”, bet arī tāpēc, ka mēs esam šķībi un greizi. Nē, godīgi, kādam bārda uz zoda labās puses aug labāk kā uz kreisās, bet citam atšķiras kāju īkšķu garumi.

Iespējams, ka Tu šīs atšķirības neesi pamanījis un mans uzdevums nekādā gadījumā nav Tev dot iemeslu papildus kompleksiem, jo šī asimetrija ir normāla. Tāda ir visiem. Kādam izteiktāka, bet citam tikpat kā nemanāma. Taču var gadīties, ka jau sen esi pamanījis, ka, teiksim, labā roka Tev ir spēcīgāka kā kreisā. Vai arī kāja. Nav tā, ka Tev tas ļoti traucētu, taču, protams, labāk būtu kaut ko ar to izdarīt.

Es uz šo jautājumu piedāvāju apskatīties no citas puses – sporta un fitnesa. Beigu beigās, kas tad cits, ja ne cīņa ar savām nepilnībām un asimetrijām ir tas ar ko nodarbojas bodibildingā? Nu, ja ne tikai ar to, tad liela daļa viņu problēmu sastāda tieši šīs asimetrijas līdzināšana.

Protams, ja mēs runājam par kādu fitnesa tēmu es nevaru iztikt bez teorijas, jo, manuprāt, tieši pašas problēmas saprašana ļauj precīzāk izvēlēties tās risinājumus.

Tātad, ķermeņa asimetrija. Kas tā tāda ir? Vienkāršoti runājot – nevienmērīga ķermeņa attīstība. Uz šo asimetriju var skatīties vairākos veidos. Piemēram, izšķir ass asimetriju, runājot par labās un kreisās ķermeņa puses nevienlīdzībām. Ir arī ķermeņa augšdaļas-apakšdaļas asimetrija, kad, nosacīti, pie ļoti attīstītas ķermeņa augšdaļas un plecu joslas, apakšdaļa, t.i., kājas, pamatīgi atpaliek.

Tāpat var runāt arī par iedzimto un iegūto asimetriju utt. Iemeslu kāpēc Tu esi šķībs, pietiek.

Diemžēl, bet ir asimetrijas problēmas, kuras atrisināt nevar (vismaz bez ķirurģiskas iejaukšanās), t.i., piemēram, dažāds pirkstu garums, bet ir tādas, kuras var un vajag labot, jo bez patīkamākā vizuālā kopskata tas arī ir veids kā izvairīties no iespējamajām veselības problēmām, ko šī asimetrija var radīt.

Ja mēs runājam piemēros, tad par problēmas klasisko izpausmi var uzskatīt labās un kreisās ķermeņa puses asimetrisko attīstību. Turklāt, asimetrisko attīstību kā prasmēs, tā arī muskuļu apjomos. Tu neproti rakstīt ar kreiso roku, kreisās rokas bicepss Tev ir mazāks kā labajai utt.

Protams, ja vairāk uz jau sportojošu kungu tēmu pārceļamies, tad vājas kājas pie iespaidīgas ķermeņa augšdaļas arī ir biežāka parādība nekā pretēja kombinācija.

Pirmais un galvenais ieteikums, kas ir jāatceras VIENMĒR un pie visām veselības problēmām – apmeklējiet speciālistu, kurš fiksēs Tavu stāvokli un ieteiks labākos vingrinājumus. Pat ja Tev šķiet, ka visu zini un saproti, speciālists no malas var par Tevi pašu Tev pastāstīt daudz vairāk un labāk.

Ja Tev tuvumā nav speciālistu, kuriem uzticies, kā arī asimetriju ar kuru vēlies cīnīties pats vien esi izveidojis ar nepareiziem treniņiem vai kādām individuālām ģenētiskajām īpatnībām (piemēram, ķermeņa augšdaļa attīstās daudz ātrāk kā apakšdaļa), tad vari padomāt par kādu no “tautas metodēm”.

Pirmais, kas Tev nāk prātā, protams, ir mazākās muskuļu grupas intensīvāks treniņš. Daļēji tā arī ir taisnība, taču šim jautājumam ir jāpieiet kompleksi. Tas nenozīmē, ka tagad pie Tava parastā treniņa Tev jāpieliek kādi papildus vingrinājumi vai 4 papildus piegājieni uz atpaliekošo grupu, nē. No tā lielas jēgas nebūs.

Ir jāsaplāno treniņš tā, lai atpaliekošā muskuļu grupa saņem lielāku, taču efektīvo slodzi (to, no kuras muskulim būs jēga), bet dominējošie muskuļi papildus stimulēšanu nesaņemtu. Īsāk sakot – ja atpaliek kājas, tad kādus krūšu muskuļus var pāris mēnešus nopietni netrenēt.

Otrs ieteikums drīzāk būs par to kā asimetriju slēpt, ne izlīdzināt, taču, prātīgi apvienojot šo ieteikumu ar iepriekšējo, efektam jābūt daudz lielākam. Proti, ir jāaudzē muskuļu masa. Tieši tik vienkārši! Ja viena roka bicepsa apkārtmērā ir 36 cm, bet otra – 33 cm, tas būs daudz redzamāk nekā, ja vienai ir 55, bet otrai – 52 cm, lai gan trīs centimetru atšķirība nekur nebūs pazudusi.

Trešais solis ko der paturēt prātā ir mēģinājums pat simetriskās kustības izpildīt ar ekipējumu/trenažieriem, kas katru ķermeņa pusi nodarbina atsevišķi. Vienkāršāk runājot – ne stienis, bet hanteles, kur nu tas ir iespējams.

Jā, cirkulē arī idejas, ka, ja ir ass asimetrija, tad var turpināt darbu ar svaru stieni, taču atpaliekošajā pusē uzlikt par 5-10% lielāku svaru… nē, nedariet tā. Tāda ideja var strādāt tikai lieliem un par sevi pārliecinātiem sportistiem, kuriem ir gan pieredze, gan saprašana, gan stabila muskuļu korsete. Iesācēji tā riskē gūt traumu.

Te par var pieminēt, ka ļoti labi noder izolējošie vingrinājumi, ko pilda ar katru roku/kāju atsevišķi. Tas ļauj vairāk koncentrēties uz mazāk attīstīto pusi.

Ko var minēt kā pēdējo punktu? Samierinies! Tu esi šķībs, tāpat kā visi citi. Tavs uzdevums ir nepieļaut, lai šis šķībums pāriet kādās nopietnās veselības problēmās. Te sveiciens visiem tiem, kas netrenē ķermeņa lejasdaļu. Tieši tā jūs visus arī “salauzīs” (nē, jūs vilkmi un pietupienus netaisāt nevis tāpēc, ka ir traumēta mugura, bet jūsu mugura ir traumēta tāpēc, ka jūs to netrenējat).

Tāpat pie šīs simetrijas ir jāpiedomā trenējoties, jo, kā sanāk – Tu trenē bicepsu, sāc ar labo roku un uz to koncentrējies. Kreisā? Nu, to Tu arī cel. Kaut kā.

Īsāk sakot – treniņi tas nav stāsts tikai par lieliem muskuļiem vai paceltajiem kilogramiem. Tas ir stāsts par veselību un kaut kādu harmoniju un simetriju kā fizisku, tā garīgu.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *