Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Pagājušajā nedēļā vienā no soctīkliem uzdūros uz tādu interesantu jaunās paaudzes ziņu, kurā viena no šīs paaudzes pārstāvēm, kura izteica savu neapmierinātību ar to, ka, redz, ir cilvēki, kas lasa un viņi, šie cilvēki, liek jaunajai dāmai justies nepilnvērtīgi un tas esot nosodāms snobisms.

Protams, ka šāda atklāsme no jaunās paaudzes, kuri ir izauguši Interneta laikmetā, bija gaidāma, taču tā pat tā izraisīja gan smieklus, gan arī atsauca atmiņā anekdoti, ka drīz vien tiks pieprasīts, lai cilvēki pārstāj domāt, jo tas aizskar muļķu tiesības un jūtas.

Ja nu Tu esi jaunās paaudzes pārstāvis un, tomēr, nedomā tā pat kā šie soctīklu “patiesības rupori”, bet lasīšana, lai arī Tu saproti, ka tā ir nepieciešamība, Tev līdz šim, vēl no skolas gadiem, nav bijusi pati interesantākā nodarbe, piedāvājam savas pārdomas par to kāpēc Tev būtu jālasa arī 2020. gadā.

1.Tas trenē Tavu prātu

Ja mēs sākam uzskaitīt lasīšanas plusus, tad galvenie, tomēr, nav acīmredzami. Protams, ka tas KO Tu izlasi ir ļoti svarīgs, citādāk jau nemaz Tu nelasītu, taču tas Tev noder tikai konkrētā jomā, vietā, laikā. Savukārt, tas, kas Tev noder visu laiku ir prāta treniņš. Lasot Tu aktīvi domā, kas palīdz gan saglabāt prāta asumu, gan trenē atmiņu, gan attīsta fantāziju un iztēli.   

Tāpat, kas arī nav mazsvarīgi, grāmatās ir apkopots tas, ko mūsu senči ir novērojuši, izmēģinājuši, pārbaudījuši un uzzinājuši visā cilvēces attīstības laikā. Kam Tev tas? Vienkāršāk runājot – lasīšana Tev var palīdzēt izvairīties no “riteņu fabrikas” un Tev nebūs jāizdomā kaut kas no jauna, jo tas jau sen ir pierādīts un aprakstīts. Tāpat, balstoties uz jau zināmo, tas Tev var palīdzēt ģenerēt savas idejas.  

2.Tas bagātina Tavu valodu

Ja Tu savos 30+ gados negribi izklausīties kā nesekmīgs devītklasnieks, kurš runā vienkāršiem nepaplašinātiem teikumiem, tad lasīšana Tevi var glābt. Lasot Tu uzzināsi daudz jaunus vārdus,kas Tev palīdzēs dažādāk un daudz spilgtāk aprakstīt dažādas lietas un parādības, bet tas savukārt uzlabos Tavas komunikatīvās prasmes.  

Attīstot šo loģisko ķēdīti tālāk – labas komunicēšanas spējas Tev palīdzēs panākt sev vēlamo daudz efektīvāk un tas, zini, atvieglo dzīvi.

3.Tas papildina Tavas zināšanas un paplašina redzesloku

Lasot, protams, ka Tu iegūsti jaunu informāciju. Tu vari pamatīgi uzlabot savas profesionālās zināšanas un kļūt ja ne par savas jomas ekspertu, tad ļoti zinošu speciālistu, vari labāk izprast sevi un citus, bet vari arī vienkārši sevi izklaidēt. Lai vai kā, bet tā informācija, ko Tu uzņemsi lasot, noderēs. Arī sliktas grāmatas reizēm ir jāizlasa līdz galam, lai zinātu, kā nevajag rakstīt.

Kā rezultāts, jo vairāk lasīsi, jo plašāks būs Tavs redzesloks. Tu kļūsi par interesantu sarunu biedru, spēsi uzturēt sarunas par dažnedažādām tēmām un, kas arī nav mazsvarīgi, spēsi pats kritiski atsijāt informāciju, ko Tev cenšas mūsdienās iestāstīt modernie mediji un arī influenseri.  

4.Tu izvairies no garlaicības un atbrīvojies no “gadžetiem”

Mūsu dienu problēma, protams, ir dažādo tehnisko rīku šķietami absolūtā nepieciešamība. Vai tas būtu dators darbā, vai telefons pirms gulēt iešanas. Grāmata ir laba alternatīva. Turklāt, gluži tā pat kā kādu telefonu vai planšetdatoru, grāmatu Tu vari ņemt līdzi faktiski jebkur.

Tāpat, kā runā gudri cilvēki, dažādu tehnisko rīku lietošana pasliktina miega kvalitāti, tad nu grāmatas, gluži otrādi, var būt par labākajām “dabiskajām” miega zālēm. 

5.Tu kļūsti pacietīgāks

Mūsdienās viss ir tūlītējs – trīs minūšu nūdeles, tūlītējā ziņapmaiņa utt. Tas ne tikai nogurdina, bet arī cilvēkus padara nervozus un nepacietīgus. Lasot grāmatu, Tu relaksējies. Protams, var gadīties, ka jāizvēlas starp divu stundu filmu vai sešām stundām, ko pavadi lasot, taču otrais gadījums, bez jau augstāk uzskaitītajiem labumiem, Tevi iemācīs būt pacietīgam.

Šajā brīdī, izlasot visu piecus punktus, protams, ka būs vieta pašam populārākajai “čīkstingam” – man galīgi nav laika lasīt, ko man darīt? Protams, ka ticam, ka cilvēkam reāli šī laika var arī nebūt, bet var arī būt… ja izmet no dienas plāna n-tās stundas, kas pavadītas Internetā vai skatoties seriālus. Ja nu tomēr tā laika patiešām nav, tad alternatīva ir audio grāmatas. Vai starp audio un klasiskajām grāmatām var likt vienādības zīmi? Nē, taču klausīties tās vienalga būs labāk nekā nedarīt neko.

Nobeigumā tad nu būs arī novēlējums – esi grāmatu snobs! Liec nelasošajiem likties neērti! Varbūt, tas viņiem liks pārdomāt savas dzīves izvēles!

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *