Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Labrīt! Tev bikses krīt! – Ko darīt, lai bikses nekristu?

Bikses kā vīriešu garderobes elements ir zināmas jau ārkārtīgi sen, tāpat kā dažādi veidi kā tās noturēt ērtā un pieklājīgā pozīcijā. Mūsdienās vispopulārākais risinājums šai problēmai ir josta, retāk – bikšturi. Tieši par otrajiem arī būs šodienas stāsts.

Ir lietas, kas populāras un modīgas kļūst uz īsu laiku. Ir tādas, kas ieguvušas nepārspējamās klasikas statusu, bet ir arī tādas lietas, šajā gadījumā – modes aksesuāri, kas īsti populāri nav bijuši nekad, neskatoties uz to, tie nav nedz pazuduši, nedz arī piedzīvojuši kaut kādas būtiskas konstrukcijas vai pielietojuma transformācijas. Bikšturi ir tieši no šīs grupas – 21. gadsimtā šāds aksesuārs piestāv formastērpiem vai arī Salavečiem, lai gan, ja tā padomā, arī tas ir darba apģērbs. Ikdienā? Atskaitot kādus saviesīgus pasākumus, kur kungi izvēlas savu tēlu papildināt ar bikšturiem, parasti šādi fiksēt savas bikses izvēlas tie, kuriem… josta vairs nespēj palīdzēt.

Tomēr, bikšturus nav privatizējuši ne darba apģērbu ražotāji, ne arī resnvēderi un vispār, tas ir ļoti ērts un nepamatoti aizmirsts garderobes elements, kas, turklāt, ir ļoti dažādās formās un var kalpot arī kā ikdienas tēla sastāvdaļa.

Lai arī liekas, ka bikšturi ir vienkārši kā piecas kapeikas, patiesībā, kā jau jebkuram aksesuāram ar nu jau vairāku simtu gadu vēsturi, pamatā ir daudz neizstāstīto stāstu, kas, iespējams, varētu mainīt skatu uz uz šo stila elementu.

VEIDI

Lai arī daudziem liekas, ka štrumbantes ir un paliek štrumbantes un tās nekā neatšķiras, patiesībā tā nav un atšķirīgo momentu ir daudz vairāk nekā varētu likties sākumā.

Pirmkārt, tā ir forma – X vai Y. Kā, iespējams, jau nojaut, tas ir veids kā ir savienotas bikšturu lences. Abos gadījumos priekšpusē būs divas stiprinājumu vietas, kamēr aizmugurē – varianti ir divi Vai nu lences būs sakrustotas, vai arī apvienotas vienā un stiprināsies vienā punktā. Kā labāk? Te un turpmāk – labāk ir tā, kā ir ērtāk un tā, kā Tu jūties pārliecinošāk.

Tāpat, specifiskākos gadījumos, var sanākt iepazīties ar H un U veida bikšturiem. Pirmais variants gan vairāk ir Salaveču vai kādu tautas tērpu risinājums, kamēr otrais – drīzāk stila elements, jo tādiem bikšturiem nav aizmugurējās lences, tie turas tikai uz pleciem un priekšējiem stiprinājumiem. Par jauktiem dizainiem, piemēram, Y-H, kad priekšā ir divas lences, kas savienotas kopā, bet aizmugurē, tomēr, viena, šoreiz nerunāsim.

Atšķiras arī materiāli, kas var būt gan dažādi sintētiskie un elastīgie varianti, gan zīda, gan mazāk neelastīga materiāla un, protams, arī ādas.

Stiprinājumi ir vēl viena lieta, kas bikšturiem var būt atšķirīga – tie var būt gan dažāda veida klipši, kas ir populārākais un praktiskākais risinājums, var būt karabīnes tipa āķi, kurus gan var lietot tikai tad, ja biksēm ir paredzētas simetriskas jostas cilpas un ir pogu stiprinājumi, kas gan ir lietojami tikai tad, ja biksēm ir speciālas, bikšturu stiprināšanai paredzētās pogas, kas, protams, nav pats ērtākais gadījums.

Pie bikšturu veidiem, protams, var runāt arī par to rakstu, krāsām utml. lietām, taču tas jau ir pārāk liels subjektīvisms, lai dotu vispārīgus ieteikumus.

NĒSĀŠANA

Ok, bikšturi ir dažādi, iespējams, ka Tu pat būsi izvēlējies tādus, kas Tev ļaus justies pietiekoši ērti un pārliecinoši. Tagad jātiek skaidrībā ar nākamo jautājumu – kā nēsāt un kad nēsāt?

Kā nēsāt? Ar lepnumu! Tieši tādai ir jābūt vienīgajai atbildei uz šo jautājumu, jo, ja Tu pats nejūti lepnumu par to, ko nēsā, ja Tu pats neredzi jēgu šai pārejai no jostas uz štrumbantēm, tad Tev tas arī nepatiks un nebūs vajadzīgs. Saproti priekš kam Tev to vajag (josta vairs nepalīdz, Tev ir aktīvs darbs un visu laiku raustīt bikses ir apnicis, varbūt esi dejotājs, bet, varbūt, tas ir tikai veids kā sevi parādīt par švītiņu, viss ir ok, bet – saproti, kurš ir Tavs variants), izvēlies īstās un ar par sevi pārliecināta vīrieša sejas izteiksmi nēsā!

Otrā lieta – izvēlies pareizos bikšturus! Kā jau iepriekš rakstījām, bikšturu veidi ir dažādi un ne visus var aizstāt vienu ar otru. Ir smalkie uzvalku bikšturi, ir ikdienas bikšturi, ir ādas “rokeru” bikšu turētāji un ir tādi, kurus parasti velk zem krekla, sauksim par funkcionālajiem. Ak, jā, ir arī darba bikšturi.

Ar ko viņi atšķiras? Ar materiāliem, ar platumiem, ar stiprinājumiem. Kā jau saproti, uzvalkam paredzētie var būt šauri, zīda bikšturi ar viegliem klipšu stiprinājumiem, kamēr darba bikšturi būs plati un ar tādiem stiprinājumiem, kas bez maz vai vienu reizi dzīvē tiek aizvērti un nekad (bez lielas vajadzības) netiek taisīti vaļā.

Par darba bikšturiem ir viena SVARĪGA piebilde. Ir vispārpieņemts uzskats, ka jostu un bikšturus kopā nenēsā. Jā, to Tu atceries un ievēro. Tiesa, ir VIENS gadījums, kad jostu un bikšturus kopā nēsā. Tas ir gadījums ar darba bikšturiem, kad uz jostas ir piestiprināti instrumenti un bikšturi palīdz gan noturēt bikses, gan arī tur instrumentu jostu. Tas (un līdzīgi) ir vienīgais gadījums, kad var nēsāt abus.

Svarīgs ir arī vēl viens jautājums – kā bikšturus kombinēt ar pārējo tēlu (kreklu, kaklasaiti, kurpēm). Vai tam visam ir jābūt saskaņotam? Īsā atbilde, protams, ka jābūt! Taču viss nav tik vienkārši un galvenais noteikums, kas ir jāievēro – kreklam ir jābūt gaišākam nekā bikšturiem. Protams, te var iebilst formāta melns krekls-balti bikšturi cienītāji un viņiem būs taisnība, taču tas, iespējams, ir vienīgais drošais variants, kur noteikums nestrādā. Otrs noteikums, ko būtu vēlams ievērot – ja neesi pārliecināts, nēsā vienkrāsainus, tumšo toņu bikšturus. Protams, ka bikšturi ir visās krāsās un rakstos, taču ne visam tie der.

BIKŠTURI PRET JOSTĀM

Galvenais jautājums, kas šajā brīdī daudziem varēt ienākt prātā – priekš kam man atteikties no jostas?

Atbilde varētu būt sekojoša – no jostas nekādā gadījumā nav jāatsakās, jo arī tas ir lielisks stila elements, taču šo elementu var līdzvērtīgi apmainīt pret bikšturiem. Kam šāda maiņa būtu īpaši vērtīga?

Kungiem, kuru vēdera apjomi ir tik lieli, ka jostas vairs īsti netiek galā ar saviem uzdevumiem. Turklāt, bikšu turēšanas funkcija ir viena lieta, taču tas ir arī ērtības jautājums – josta vienkārši spiež. Ja vēl ir jāsēž kādā saviesīgā pasākumā, kur ir daudz garšīga ēdamā, tad… nu, tas nav ērti.

Otrs moments ir vizuālais, kas der gan brangiem kungiem, gan kungiem, kas savā brangumā vēl tiecas uz izcilību.

Bikšturi, kā jau jebkura vertikālā līnija mūsu izskatā, vizuāli pagarina mūsu tēlu. Cilvēks izskatās garāks un arī mazliet tievāks. Protams, ka, ja vēders ir… nu, IR, tad bikšturi neko nelīdzēs, taču te nostrādās cits faktors – josta “pārspiež” vēderu un sanāk, ka ar jostu veidojas astotnieka (8) tēls. Ja kungam ir liels kāju apjoms tad, dažos gadījumos, tas neizskatās tik traģiski, taču ļoti bieži tāda josta izveido piltuves (Y) tipa tēlu, kad ir ļoti apjomīga ķermeņa augšdaļa un smieklīgi maza – apakšdaļa. Ar bikšturiem tādu problēmu nav.

Ja Tu visus gadus esi izmantojis jostu, tad nav nekādas lielās vajadzības skriet pēc bikšturiem, taču der vismaz prātā pārcilāt savu garderobi un pārdomāt tos savus tēlus, kādus Tu pats veido, piemērot tiem bikšturus. Kādā no gadījumiem noteikti tas būs labāks risinājums kā josta.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *