Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Brauns un Rūsiņš – latvieši amerikāniskākajā sportā

Amerikāņu futbols, protams, nav Latvijas sporta veids. Nekad nav bijis. Taču, tas netraucē sporta veida entuziastiem ne tikai skatīties spēles un mēģināt redzēto atkārtot dzīvē, bet arī tai lietai pievērsties nopietnāk. Cik nopietni? Tik, ka jau pēc mazāk kā mēneša Latvijas sporta līdzjutēju plašākām masām var nākties apgūt jaunu sporta veidu un ielāgot divus jaunus trīs burtu salikumus – NFL un CFL, jo uz spēlēšanu šajos čempionātos pretendē divi Latvijas sportisti.

Ralfs Rūsiņš, pēc vairākiem gadiem ASV studentu čempionāta (NCAA) spēcīgāko komandu divīzijā, kurā pārstāvēja Libertī “Flames” vienību, gatavojas Nacionālās futbola līgas (NFL) draftam. Lai arī, jāatzīst, iespējas, ka viņu izvēlēsies šajā ceremonijā ir mazas, pats notikums nav mazsvarīgs, jo pēc drafta, kā ierasts, tiek slēgti līgumi ar jauno spēlētāju izvēles ceremonijā nenosauktajiem futbolistiem un tā ir Ralfa iespēja.

Tāpat latvietis ir iekļauts NFL Starptautisko talantu attīstības programmā, kas nozīmē, ka, ja arī kā brīvo aģentu viņu savās rindās nepaņems neviena komanda, pateicoties līgas “ārzemnieku programmai”, viņu var piekomandēt kādai no līgas komandām, kurai būs diezgan izdevīgi šādu spēlētāju turēt sastāvā – par nelielu algu paņemt futbolistu, kurš nemaz neaizņem vietu oficiālā sastāvā, lai trenētu, iesaistītu treniņos un, kas zina, varbūt arī izaudzinātu līdz NFL līmenim.

Kā var saprast no nosaukuma, NFL Starptautisko talantu attīstības programma ir domāta ārpus tradicionālajiem NFL talantu meklēšanas tirgiem dzimušajiem spēlētājiem, kuri, varbūt, nav tik spējīgi uzreiz iesaistīties NFL, taču ir gana talantīgi, lai pēc gada vai diviem to mēģinātu izdarīt, tāpēc viņi līgai ir interesanti, jo tādējādi var palielināt līdzjutēju interesi par šo čempionātu.


RALFS RŪSIŅŠ
NT

Augums: 196 cm
Svars: 145 kg
Iepriekšējā sezona: Libertī “Flames” (NCAA)

Ar ko slavens:

  • Pirmais Latvijas amerikāņu futbolists kurš spēlējis NCAA FBS divīzijā
  • Trīskārtējs NCAA Kausu ieguvējs (2x Cure Bowl un 1x LendingTree Bowl)
  • Pārstāvējis Latviju Eiropas junioru čempionātā džudo (5. un 7. vieta)

Kas vispār ir tas Ralfs Rūsiņš? Ralfs ir kārtīgs latvietis, kurš izstiepies 196 cm garumā un ietilpinājis sevī 145-150 kg Latvijas labumu. Ar šādu rāmi nekur citur kā tikai spēles līnijās amerikāņu futbolā spēlēt nevar, tāpēc lielāko NCAA karjeras daļu Ralfs ir bijis aizsardzības līnijas centrā, kur liek miesās brangākos un spēcīgākos jauniešus. Tiesa, atrādoties NFL skautiem, Rūsiņš, lai uzlabotu savas iespējas tikt kādā NFL komandā, ir atrādījis savu varējumu arī uzbrukuma līnijā, kur arī šādi puiši arī noder.

Ne mazāk brangs puisis ir arī Kārlis Gustavs Brauns. Viņa ceļš līdz Ziemeļamerikai gan bija daudz sarežģītāks un krietni netipiskāks. Tāpat kā Ralfs, Kārlis futbolu sāka spēlēt Latvijā, Rīgas “Lions” komandā, taču, atšķirībā no Rūsiņa, viņam nebija iespējas aizbraukt uz ASV, tāpēc Brauns sāka spēlēt dažādās Eiropas komandās un faktiski apvienoja sportista karjeru ar darbu. Beigu beigās šī uzcītība noveda pie tā, ka Kārlis vispirms nonāca Vācijas amerikāņu futbola čempionātā, kas ir Eiropā labākais līmenis, bet tad arī – Eiropas futbola līgā (ELF), 2021. gadā pārstāvot Vroclovas “Panthers” komandu.


KĀRLIS GUSTAVS BRAUNS
DE

Augums:197 cm
Svars: 120 kg
Iepriekšējā sezona: Vroclovas “Panthers” (ELF)

Ar ko slavens:

  • ELF 2021. gada sezonas pusfinālists
  • ELF 2021. gada sezonas Visu zvaigžņu mača dalībnieks
  • 2022. gada NFL un CFL pirmsdrafta testu TOP-5 rezultāts 102kg stieņa spiešanā guļus (29 reizes)
  • Spēlējis amerikāņu futbolu Latvijā, Serbijā, Somijā, Vācijā, Polijā

Pagājušajā sezonā Kārlis Gustavs bija tik labs, ka tika iebalsots ELF Visu zvaigžņu mačā, kas, lai arī Eiropas līgā, taču ir gana atzīstams līmenis, ņemot vērā, ka šajās komandās tāpat spēlē tikko NCAA, NFL un CFL bijušie Ziemeļamerikāņi.

Tieši CFL ir šī brīža Brauna mērķis, jo viņš ir starp tiem ārzemniekiem, kuru Kanādas līgas komandas varēs izvēlēties maija sākumā notiekošajā līgas ārzemnieku draftā. Pirms šī drafta, tāpat kā pirms NFL jauno spēlētāju izvēles ceremonijas, visi galvenie pretendenti tiek svērti, mērīti un tiek arī pārbaudīts ko viņi var fiziskajos testos. Kārlis šajos testos lika par sevi runāt un nevis tāpēc, ka uz tiem ieradās ar spilgti rozā krāsā nokrāsotiem matiem, bet tāpēc, ka 102 kg smago svaru stieni pacēla 29 reizes.

Kontekstam jāsaka, ka uz brīdi, kad Brauns to izdarīja, tas bija labākais rezultāts ne tikai starp ārzemniekiem, bet starp visiem šī gada CFL drafta kandidātiem. Vēlāk gan latvieša rekordu pārspēja samoānis Noke Tago, taču tikai par vienu atkārtojumu. Tāpat, ja salīdzina Brauna iespēto ar NFL pirmsdrafta testu rezultātiem, tad spēka ziņā viņam šogad konkurentu nebūtu daudz, jo summējot NFL un CFL drafta rezultātus, Kārlis ieņemtu piekto vietu, nemaz tik daudz neatpaliekot no pirmās.

Tiesa, spēcīgajam latviešu bāleliņam bez spēka ir nepeiciešams arī liels ātrums, jo Kārlis spēlē aizsardzības līnijas malējā aizsarga pozīcijā, kur parasti tiek nolikti garākie un ātrākie “skapji” (Brauna rādītāji – 197 cm augums un aptuveni 125 kg svars), kruu uzdevums ir ātrāk par visiem tikt pie pretinieku saspēles vadītāja un viņu nogāzt. Šajos rādītājos Brauns tik spožs nebija, taču, kā norādīja CFL apskatnieki, latvieša rezultāti testos bija ļoti atbilstoši CFL drafta kandidātu līmenim (tas ir mazliet zemāks kā NFL).

Kādas ir abu čaļu izredzes tikt pie darba šobrīd divās labākajās gridiron futbola līgās? Nesliktas. Vai viņi abās līgās būs kā Kristaps Porziņģis NBA? Noteikti nē, vismaz nav nekāda iemesla par to tā runāt. Vai viņi būs kā Zemgus Girgensons NHL? Jā, kā lomu spēlētāji viņi noteikti varētu būt. Taču abiem, kā jau eiropiešiem, spēles izpildījumā trūkst dažu fundamentālu lietu, lai komandas uzreiz ar viņiem varētu rēķināties kā pilnas aptveres spēlētājiem.

Lai vai kā, ja pirms dažiem gadiem vienīgā iespēja redzēt latviski runājošu amerikāņu futbola spēlētāju Ziemeļamerikas līgās būtu cerēt uz amerikas latviešiem, kas ir mācījušies valodu un vasarā braukuši uz Latviju (Markuss Zuševics, Niks Kaizers), tad šobrīd tā ir absolūta realitāte. Tāpt ir jāatzīst, ka savā neilgajā pastāvēšanas laikā Rīgas “Lions” komanda, kas ir arī Baltijas līgas čempioni, ir ierakstījuši savu vārdu kā viena no produktīvākajām Eiropas “talantu fabrikām”, jo devusi ceļu uzreiz diviem Ziemeļamerikas PRO līgu talantiem. Lai vai kā, bet šobrīd Latvijas sportā un ar uzsvaru, ka LATVIJAS sportā, tiek rakstītas jaunas un vēl nebijušas lappuses.

DATUMI, KO APVILKT KALENDĀRĀ:

NFL DRAFTS 28.-30.APRĪLĪ

CFL DRAFTS 3. MAIJĀ

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *