Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Labu laiku iepriekš bijām rakstījuši par to kā izveidot mājas mini-bāru. Tas viss, protams, ir labi, taču ne visiem šāds formāts patīk – īsts mini-bārs, tomēr, paredz diezgan plašu dzērienu klāstu, lai varētu sajaukt kokteiļus ar ko iepriecināt sevi vai savu tuvāko draugu loku. Citās situācijās šīs pudeles tā arī stāv neaiztiktas.

Cita runa ir, ja mājās mini-bāra vietā būtu kāda viena dzēriena tipa mini-kolekcija. Vai tie būtu konjaki vai rumi vai arī īpašu godu izpelnītos pasaules populārākais stiprais alkoholiskais dzēriens – viskijs. Tam, protams, ir savi plusi, jo nav jālauza galva par sev nezināmiem un, iespējams, ne pārāk tīkamiem dzērieniem, nav arī uz tiem jātērē nauda, kuru varētu investēt citās lietās. Kā arī, protams, var veidot savu unikālo kolekcijas stāstu.

“Viskiju kolekcija” – skan, neapšaubāmi, episki un kāds arī iedomājas kā viņš ieiet atsevišķā istabā, kur sienu plauktos, no grīdas līdz griestiem, ir novietotas dažādas pudeles, un saviem ciemiņiem stāsta par šīs kolekcijas interesantākajiem eksemplāriem. Protams, ka tas ir skaisti, taču, vismaz sākumā, nav nepieciešamības tik lielai kolekcijai un tādiem ieguldījumiem. Startam pietiks ar dažām pudelēm, teiksim, kādām piecām. Tomēr, ja sākam ar mazumiņu, tad ir svarīgs cits jautājums – ko pirkt un kā savu budžetu neiztērēt muļķībām?

Mēs šajā gadījumā runāsim ne tik daudz par zīmoliem, jo katram ir savas garšas preferences un ieradumi, kā iezīmēsim galvenos virzienus, kuros ir jāskatās.

Sāksim no saprotamākā – kolekcijas pamatu var veidot no “parastajiem viskijiem”. Tie ir visiem labi zināmi, pieejami un vienkārši dzērieni, kurus biežāk lieto kokteiļu jaukšanai, nevis dzeršanai tīrā veidā (lai arī var tīrajā, mēs nenosodīsim). Lietot apzīmējumu “ikdienas viskijs” negribas, jo stiprā alkohola dzeršana ikdienā noteikti nav tas virziens, kurā mēs vēlamies doties paši vai aicinātu doties citus, taču tai pat laikā šāds apzīmējums ir maksimāli precīzs tam, ko raksturo šī bāra sadaļa – vienkārši, saprotami viskiji no masmārketa.

VARIANTI: Jameson, Jack Daniel’s, Jim Beam, Ballantines, Maker’s Mark, Tullamore Dew, Johnnie Walker Red Label

Nākošais solis, kā var noprasts, ir single malt viskijs. Te izvēles iespējas arī ir plašas, jo šajā grupā viskiji ir ļoti dažādi. Gribas klasiku vai, varbūt, kaut ko izteikti kūdrainu? Viss atkarīgs no Tavām garšas izvēlēm. Tas arī ir veids kā Tu piešķir savam mini-bāram vai kolekcijai savu individualitāti un raksturu.

VARIANTI: Glenfiddich, The Glenlivet, Macallan, Highland Park, Deanston, Talisker

Trešais solis, kas tiek sperts uz priekšu ir ne mazāk acīmredzams – tas ir kāds īpašs dzēriens, ekskluzīva un dārga manta, visas kolekcijas kronis. Tas noteikti būs tas dzēriens, kuru negribēsies dzert ikdienā, bet tiks meklēts kāds īpašs gadījums, kuru paspilgtināt ar izcila viskija glāzi.

VARIANTI: Johnnie Walker Blue Label, Weller 12 years Bourbon, Old Fitzgerald 13 year old Bottled in Bond, Glenmorangie Signet.

Šie trīs soļi bija vienā virzienā, paredzami un klasiski, taču vienlaicīgi, skatoties no malas, arī neinteresanti. Ja savu izvēli prezentēsiet kādam citam viskija mīļotājam, tad viņš, protams, to novērtēs, taču par jums pašiem šīs izvēles maz ko pateiks. Tieši tāpēc, kā jebkura kolekcija, arī viskiju plaukts, ir jāveido pēc kaut kādiem principiem, stāsta vai, kā minimums, jāparāda tajā sevi. Tieši tam ir paredzētas divas atlikušās pudeles.

Pirmā izvēle ir starp kādu vieglo jaukto viskiju (blended whiskey) vai, gluži pretēji, stipro viskiju (barrel-proof vai cask-strength). Abos gadījumos tie nebūs paši dārgākie dzērieni, drīzāk, tuvāk plašpatēriņa tirgus piedāvājumam, taču šie dzērieni ir jāizvēlas pēc paša ieskatiem – ja patīk stipra manta, tad jāņem viskijs, kuram ir 50-60 grādi, taču, ja šāds variants pie sirds neiet un labāk patīk maigāka dzeršanas pieredze, skats jāvērš uz vieglajiem jauktajiem viskijiem. Turklāt, ar tiem var cienāt cilvēkus, kuriem viskiji, viņuprāt, nepatīk.

VARIANTI: Chivas Regal, Monkey Shoulder, Johnnie Walker 12 years, Macallan 10 years cask strength, Highland Park 12 Year Old Single Cask, Maker’s Mark Cask Strength Kentucky straight bourbon.

Pēdējā brīvā vieta piecu pudeļu kolekcijā ir jāatvēl eksotikai. Arī tas ir veids kā parādīt savu raksturu un tā ir iespēja pašam iepazīties ar viskija ģeogrāfiju daudz plašāk. Kā ir klasikā? Par viskija (un burbona) reģioniem sauc Skotiju un ASV. Plašākā izpratnē arī Īrija un Kanāda ir pieskaitāmi pie tradicionālajiem viskija reģioniem. Taču mūsdienās viskiju ražo un labu līmeni ir sasnieguši arī daudzās citās valstīs. Japāna no apzīmējuma “eksotika” ir tikusi vaļā, bet pie klasiskajiem reģioniem to vēl ne vienmēr pieskaita. Austrālija, Indija, Taizeme vai pat kāds vietējais ražotājs, kurš mēģina radīt savu versiju par viskiju. Kāpēc ne? Šo pozīciju gan nevajag uzskatīt par pastāvīgu, jo dzērieni ir jābauda, jāmeklē un nav arī jākaunas atzīt, ka kāds šāviens ir bijis pamatīgi garām.

VARIANTI: Yamazaki, Nikka, Forty Creek, Canadian Club, JP Wisers, Amrut

“Jā, viss ir skaist, taču, cik man tas izmaksās?” – tāds jautājums, protams, ir vietā. Atbildēt uz to ir ļoti grūti, jo tas ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Gan tā kādus dzērienus izvēlēsies (sevišķi, cik augstu tēmēsi dārgā gala dzērienos), gan kur un kad pirksi. Ja būtu jānosauc kāda aptuvenā summa, tad tā būtu ap 500 eiro. Daudz? Varbūt, taču tā, atkārtošos, tiek tērēta nevis vienam vakaram, bet gan kolekcijai un dzērieniem, kurus, iespējams, Tu vērsi vaļā vien īpašos gadījumos. Vai var iztērēt mazāk? Protams, jo aptuveni pusi no kolekcijas sākotnējās vērtības var sastādīt tas viens premiālais un pats-pats-pats labākais dzēriens. Vai bez tāda var iztikt? Principā var, bet vai vajag, t.i., šis dzēriens ir tas, kas Tavai kolekcijai iedod “svaru” un nopietnību, ļaujot parastu pudeļu plauktu saukt par “kolekciju”. Tāpēc, protams, tas nav pats pirmais dzēriens, kuru pirkt, jo der apskatīties tirgu, iepazīt dzērienus un savas garšas preferences, lai beigu beigās nopirktu kaut ko patiesi Tev patīkamu, taču atteikties no “kolekcijas kroņa” idejas pavisam gan nevajadzētu.

Kā redzams, vismaz sākumā, dzērienu kolekcija nav nekāda raķešu zinātne un sākumā nav arī jāizpērk puse veikala, pietiek arī ar kādām piecām pudelēm un pat tās nav jāpērk visas uzreiz. Nav arī uzreiz jāpērk paši dārgākie dzērieni, jo pat “kolekcijas kronis” var būt tas dzēriens, kas tieši šobrīd jums liekas atbilstošs šim statusam, bet laikam ejot, iespējams, tas kļūs tikai par vienu dārgakmeni jau daudz lielākā kronī.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *