Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Marta trakums – vai tiešām “Bulldogs” paliks nepārspēti?

Domāju, ka par “Marta trakumu” dzirdējuši ir daudzi, taču kas tad tas īsti ir, kas tur piedalās un pēc kādas sistēmas spēlē?

Patiesībā šo 68 komandu izslēgšanas maču turnīru sauc nevis par “Marta trakumu”, kas ir neoficiālais nosaukums, bet gan par NCAA pirmās divīzijas basketbola turnīru. Šādu formātu ieviesa 1939. gadā, pēc Ohaio štata universitātes basketbola komandas trenera Harolda Olsena ieteikuma.

Iekļūt 68 laimīgo komandu pulkā var divos veidos – vai nu uzvarot kādā no NCAA basketbola apakšdivīzijām, jo katrai no 32 divīziju čempionēm ir garantēta vieta šajā turnīrā vai ar labu spēli iegūt kādu no 36 “wild card” biļetēm, ko nosaka NCAA “Izvēles komiteja”. Starp citu, arī pats šo “wild card” piešķiršanas process tiek rādīts televīzijā un tas vāc lielu auditoriju.

Pats turnīrs notiek ļoti vienkārši – pēc reģionālā principa tiek izveidoti četri izslēgšanas maču “zari”, kuros komandas spēlē viena mača izslēgšanas cīņas, lai noteiktu reģionālos uzvarētājus, kuri tad jau piedalās “Final Four” turnīrā, kura uzvarētājs iegūst Nacionālā čempiona balvu. Vienkāršāk sakot – kamēr uzvari, tikmēr tev turnīrs turpinās, kā tikko zaudē, tā brauc mājās. Lai tiktu pie čempionu titula komandai ir tik vien kā jāuzvar septiņi mači pēc kārtas.

Ok, bet kur ir tā sāls? Kāpēc par to “Marta trakumu” ir tāda ažiotāža un kāpēc tas vispār ir “trakums”?

Pirmkārt, tas ir koledžu sports, kas Ziemeļamerikā ir īpaši populārs, jo teju katram ir “sava” komanda. Nav svarīgi vai tā ir koledža no sava štata, vai tā ir koledža, kurā pats esi mācījies utt. Koledžu sports, sevišķi jau nu amerikāņu futbols un basketbols, ir ļoti populāri.

Otrkārt, tā ir NCAA basketbola sezonas kulminācija, kas izveidota ļoti pārdomāti, t.i., pamazām visu “pievedot” līdz izšķirošajai spēlei, ar katru maču paaugstinoties spēles nozīmībai. Tas, starp citu, piesaista arī daudzus cilvēkus, kas sportam neseko līdzi, jo viss ir skaidrs un maksimāli saprotams.

Treškārt, tā ir iespēja redzēt NCAA spīdekļus izšķirošajos mačos. Tieši šādās izslēgšanas spēlēs, ne regulārajā sezonā, dzimst leģendas. NCAA kontekstā jāatceras, ka par Nacionālo čempionu titulu cīnās nākotnes NBA zvaigznes un zvaigznītes, tāpēc NBA faniem ir interesanti redzēt ko tie jaunie “gurķi” var izdarīt.

Ceturtkārt, tas ir neparedzami. Protams, spēcīgajām un lielajām koledžām iespēju uzvarēt turnīrā ir daudz vairāk, taču šis “Marta trakums” ir interesants ar to, ka vienā spēlē, vienā konkrētā vakarā, uzvarēt var jebkurš. Tieši tā tas arī notiek parasti, ka katru gadu favorīti arī izstājas no cīņas daudz ātrāk nekā tam vajadzētu notikt.

Piektkārt, kas apvieno visus iepriekšminētos punktus, cilvēki mēģina prognozēt ne tikai maču, bet arī visa turnīra iznākumus, liek likmes un tāpēc seko maču norisei.

2021. GADA TURNĪRS

2021. gada sezona, protams, kā jau daudzos sporta veidos un turnīros, arī koledžu basketbolā neiztika bez Covid-19 un tā izraisītiem pārsteigumiem. Tiesa, ja runā par pašiem galvenajiem pārsteigumiem, tad pirmo reizi kopš 1976. gada “Marta trakumā” nespēlē ne Djūkas, ne Kentakī, ne Luivilas komandas. Priekš koledžu basketbola nezinātājiem var paskaidrot, ka tās ir… ļoti spēcīgas un panākumiem bagātas komandas uz trim skolām kopā savācot 15 Nacionālo čempionu titulus.

 Ja šī trio nav, kas tad ir galvenie kandidāti uz titulu? Šeit viss ir vienkārši, proti, visas komandas ir “izsētas” un, loģiski, ja komandai ir pirmais numurs (tādi ir četri – karā no reģioniem), tad tās arī ir galvenās pretendentes. Šobrīd tās ir Gonzaga, Beilora, Ilinoisa un Mičigana. Tiesa, arī no šī kvarteta var izcelt labāko komandu un tā ir Gonzaga.

Gunzgas “Bulldogs” šajā sezonā vēl nav zaudējuši nevienu maču. Tieši tā, visās 26 spēlēs ir izcīnītas uzvaras, turklāt, tikai vienā viņu pārsvars nebija rakstāms ar diviem cipariem. Tā ir ļoti talantīga komanda – Džalens Sagss NBA draftā varētu tikt izvēlēts pirmajā pieciniekā, Korijs Kisperts, kurš trīspunktniekus met ar 44% precizitāti, arī baigi tālu no sava komandas biedra NBA draftā nebūs un kopumā tā ir vienība, kuras “otrā plāna” spēlētāji citās komandās būtu līderi.   

Tiesa, līderi ir līderi, tie nav interesanti. Kura komanda varētu pārsteigt? Protams, pārsteigumi būs daudzi, taču no TOP izsētajām komandām, var izcelt Alabamu. Koledža, kas labāk zināma ar panākumiem amerikāņu futbolā, šogad ir kļuvusi par SEC divīzijas čempioniem, kas parāda viņu spēku, bet galvenais iemesls, kas viņus padara bīstamus – tā ir komanda, kas ļoti labi atspēlējas.

Arī Ohaio štata un Aiovas komandas no Big Ten divīzijas varētu būt bīstamas līderiem, jo, lai arī tās cīnās ar savām iekšējām problēmām, sezonas laikā ir rādījušas ļoti labu basketbolu. Kanzasa un Teksas. Abu komandu stāsti ir dažādi, taču līdzīgais ir tas, ka uz sezonas otro pusi tās ir saņēmušās, kas liek domāt, ka “Marta trakumā” viņi varēs patrakot arī paši.   

Kas vēl? Protams, ir interesanti, kuras no vājākajām komandām būs tās, kas varētu pārsteigt. To paredzēt nevar, jo uzvarai nepietiek ar izteiktiem līderiem, ir jāuzplaukst arī otrā plāna spēlētājiem. Tiesa, šajā “nenovērtēto” grupā ir gana daudz interesantu stāstu. Piemēram, Patriks Jūings, kurš pats 1984. gadā kļuva par Nacionālo čempionu, šogad savu “Alma mater”, Džordžtaunu, aizveda līdz divīzijas čempiona titulam un tika pie vietas “Marta trakumā”.

Tāpat nominālo atpalicēju grupā ir Mičiganas štata koledžas komanda, UCLA, Sirakūzu, Merilendas koledžas. Arī Ziemeļkarolīna, kurai šobrīd, varbūt, nav tik spilgtu talantu, taču ir sistēma.

Īsāk sakot, sezona jau bija neierasta un nevajag gaidīt kaut ko “normālu” no “Marta trakuma”, kas arī citos gados satricina sporta pasauli.

Sports Illustrated, https://www.si.com/.image/t_share/MTc5MzIwMzc3ODcxMTgxNTA3/2021-bracket-watch-march-2.jpg

PROGNOZES

Par tām likmēm ir atsevišķs stāsts. Lai arī liekas, ka, nu, 68 maču turnīrs nav nekāda “raķešu zinātne” un cilvēkiem, kuri seko līdzi basketbolam, būtu jāspēj paredzēt iznākumi, patiesībā vēl nekad un neviens nav uzminējis visu turnīra maču uzvarētājus. Nekad un neviens kopš 1939. gada. Varbūt šogad?

Diezin vai.

Kāpēc? Tāpēc, ka iespēja, ka Tu vai kāds cits būs precīzi uzminējis (tiešām uzminējis) visu maču iznākumus ir 1 pret 9223372036854775808. Ir aprēķināta iespējamība uzminēt visus rezultātus, ja likmju licējs “zina basketbolu”. Vai tā ir mazāka? Jā – 1 pret 120.2 miljaridem.

Tehniski, protams, ir iespējams, ka Tu uzminēsi, taču, ja mēs salīdzinām iespējamības, tad iespējamība, ka Tavas dzīves laikā Tev divreiz iespers zibens ir 13 334 reizes lielāka. Pat iespēja, ka Tev iespers zibens brīdī, kad Tu slīksi ir 10 reizes lielāka.

Saproti pats, iespēju ir maz, taču… cilvēki cer. Liek likmes. Gaida, ka tieši viņi būs pirmie, kas tiks pie lielās naudas.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *