Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Vajag sportot! Sportot vajag! Šo apgalvojumu Tu, domājam, neapstrīdēsi, taču visi sporta un veselīgā dzīvesveida entuziasti parasti noklusē to, ka jebkuras fiziskās aktivitātes ievērojami palielina traumatisma riskus, t.i., sports tās nav tikai skaistas selfij-bildes priekš Instagram, bet arī reāls darbs un savainojumi.

Jā, diemžēl, iesildies vai neiesildies, pēc treniņa staipies vai nestaipies, bet Tu vari gūt savainojumu. Tas ir jāpieņem kā sava veida neizbēgamība un tieši tā, filozofiski, pret šīm neveiksmēm arī jāattiecas. Taču, kur kļūdas nav piedodamas, tad tas ir tas kā Tu atkopies no šiem savainojumiem un ļoti daudz ko Tu vari uzlabot vai nelabojami sačakarēt tūdaļ, kā saka, notikuma vietā.

Mēs apkopojām dažus populārākos “no-no”, ko nekādā gadījumā nebūtu jādara ar traumēto vietu. Šie ieteikumi ir aktuāli gan sportotājiem, gan arī tiem, kas savainojas arī ārpus aktīvās sportošanas.

1. Aktīva vingrošana

Ļoti bieži ir redzams, ka cilvēks, tikko guvis kādu savainojumu, mēģina nevis mierīgi apsēsties vai uzmanīgi saprast kas un kā ir noticis, bet mēģina divtik sparīgi vēzēt rokas un kājas, lai, nu, kā saka, “liktu strādāt” savainotajai vietai.

Protams, ka tas nekādā gadījumā nav pieļaujams. Pat skaidrot te nav ko, jo katrs autovadītājs zina, ka pēc avārijas cilvēku nekādā gadījumā nedrīkst strauji kustināt, jo tādā veidā var situāciju tikai pasliktināt. Te ir tas pats – bojājums, bet savainojums jebkurā gadījumā ir kādu audu bojājums, var tikai nākt plašumā, turklāt aktīva kustība uzlabo asinsriti, kas arī ir stingri nevēlama.

Nemaz nerunāsim par to, ka, ja tiek savainota mugura, tad tādi varonīgie vēzieni var novest pie ļoti bēdīgām sekām, tajā skaitā paralīzes.  

2. Alternatīvās slodzes

Gadās, ka fitnesists, svarus aktīvi cilādams, traumē plecu vai roku, vai… nu, jebko citu. Bēdīgi, protams, taču mūsu varonis neapstājas, jo, nu, sports, “no pain, no gain” un viņš izdomā vai nu taisīt pietupienus vai skriet, vai jebko citu.

Kas notiek patiesībā? Nu, nerunāsim par to, ka Tu vari traumēties atkāroti, tīri nejauši vai pilnīgi loģiski (Tu nevari atkārtot tās pašas kustības, mainās tehnika), Tu uzlabo asinsriti, kas nav labi dzīšanas procesiem, Tu arī uzsildi ķermeni, kas arī pasliktina dzīšanu.

3. Lietot alkoholu

Nu, guvi savainojumu, Tev ir bēdīgi, var taču vismaz vienu alu izdzert? No viena alus gan jau, ka nekas kategoriski slikts Tev nenotiks, taču alkohols asinis padara šķidrākas, kas nozīmē, ka, ja Tev nav paveicies un savainojums ir kopā ar kādu brūci, tad būs problemātiskāka asins sarecēšana. Savukārt, ja runa ir tikai par zilumu, tad tas būs lielāks.

Ārsti iesaka nelietot alkoholu vismaz 24 stundas pēc savainošanās, taču, ja zilums ir liels, tad labāk pie grādīgajiem dzērieniem neķerties kamēr tas nav pazudis pavisam.

4. Masāža  

“Nu, masāža ta kāpēc šajā sarakstā? Tas taču ir labs atjaunošanās paņēmiens!” Jā, paņēmiens tas ir labs, taču jautājums ir par laiku, kad un kā katru no labajiem paņēmieniem pielietot.

Kas notiek tad, kad Tu, dabūjis kādu traumu, sāc sāpošo vietu masēt? Tu, pirmkārt, pastiprini asinsriti, bet tas, kā jau saprati iepriekš, nav baigi labi un veicina zemādas asinsizplūdumu izplešanos. Taču tā pat Tu vari palielināt savainojuma nopietnību, jo nepareiza masāža palielina audu bojājumus. Patiesībā masāža šajā gadījumā neko neuzlabo.

Protams, katrs gadījums ir individuāls, taču kādai nedēļai pēc nelaimīgās savainošanās būtu jāpaiet pirms tiek sākta viegla masāža, kurai, turklāt, nebūtu jārada netipiskas sāpes.  

5. Sildīšana

Visbeidzot, vēl viena, daudzuprāt, ļoti pareiza lieta, ko jādara pēc savainojumiem – sildīšana.

Domāju, ka Tu jau pats visu saprati – sildot savainoto vietu Tu, protams, paātrini asinsriti, kas neizbēgami noved gan pie lielākiem zilumiem,  sliktākas dzīšanas, bet, ja sildi vaļēju brūci, tad vari iedzīvoties, ne vairāk, ne mazāk, bet gangrēnā.

Te, protams, ir izņēmumi, taču, kā jau izņēmumi, tie ir apspriežami tikai ar ārstu un uz ārsta atbildību.

Kāds varētu būt tāds vispārējais tēmas rezumējums? Ja esi iedzīvojies savainojumā, tad nemēģini tēlot varoni. Nesanāks. Nemēģini arī uz karstām pēdām sākt masēties vai sildīties. Vienkārši uz dienām 5-7 liec savainoto vietu mierā. Ja šajā laikā nav nekādas pozitīvas dinamikas, tad, protams, ej pie ārsta (OBLIGĀTI!)! Ja kļūst labāk, tikai tad, ļoti prātīgi, vari atsākt savu vingrošanu.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *