Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Hokeja jaunās paaudzes iznāciens. Bez skatītājiem.

Jau pēc pāris dienām Kanādā sāksies 2021. gada Pasaules čempionāts hokejā, U20 vecuma grupā. Jau tradicionāli šo turnīru sauc par vienu no starptautiskā hokeja svarīgākajiem čempionātiem, bet šoreiz, kad izpalika visas 2020. gada sezonas pavasara hokeja cīņas, U20 PČ tiek gaidīts jo īpaši.

Latvijas izlase, diemžēl, nav starp tām, kas gada nogali pavadīs cīņā ar perspektīvākajiem jaunajiem hokejistiem, taču tas nav iemesls šo turnīru palaist garām, jo tieši tajā tā pa īstam iemirdzēsies daudzas nākotnes hokeja zvaigznes.

KONTEKSTS

U20 Pasaules čempionāts ir katra gada ziemas brīvdienu (protams, valstīs, kur šādas brīvdienas ir un ir arī hokejs) neatņemama sastāvdaļa, taču 2020. gada izskaņu hokeja līdzjutēji gaida īpaši, jo, tā nu ir sanācis, ka U20 PČ ir viens no pirmajiem hokeja turnīriem Ziemeļamerikā jaunajā sezonā.

Jā, ASV junioru un studentu līgās kaut kāda rosība notiek, spēlē arī Kvebekā bāzētā QMJHL līga, taču kopumā Ziemeļamerikas hokejā ir liels tukšums, jo visi gaida profesionālā hokeja sezonas sākumu. U20 nav gluži profesionālais hokejs, taču šajā turnīrā noteikti spēlēs tie, kas jau tuvākajā laikā būs profos un, kā saka, šis ir neliels “tīzeris”.

Eiropā gan nav tāda hokeja bada, jo Atlantijas okeāna mūsu pusē, cīnoties ar dažāda mēroga Covid-19 uzliesmojumiem, nacionālie hokeja čempionāti notiek, taču U20 PČ ir tikpat gaidīts. Galvenais iemesls ir tas, ka Eiropā, kur starptautiskajam hokejam tiek pievēsta lielāka uzmanība, daudzi gaida kad atkal varēs redzēt oficiālos izlašu mačus, jo pavasarī izpalika gan U18, gan kungu PČ.

Īsāk sakot, no 25. decembra līdz 5. janvārim hokeja pasaules uzmanība koncentrēsies uz notikumiem Kanādas pilsētā Edmontonā. Tiesa, nez vai pēc gadiem šo turnīru sauks par kaut ko grandiozu un izdevušos, jo jau tagad, Eiropas komandām mēģinot tikt līdz Kanādas rietumkrastam, rodas pamatīgas loģistikas problēmas, bet Zviedrijas un Vācijas izlasēs jau ir konstatēts Covid-19.

Jāatzīmē, ka visi U20 PČ mači notiks aiz slēgtām durvīm, kas nozīmē to, ka spēles tiks aizvadītas pie tukšām tribīnēm. Ja kopumā šāda situācija vairs nevienu nepārsteidz, tad šoreiz gan jāsaka, ka tas varētu būt faktors, kas spēlēs pret komandām, jo Kanādā notiekošajos turnīros vienmēr ir bijusi liels līdzjutēju atbalsts, kas emocionālajā junioru hokejā ir svarīgi, šoreiz būs jāiztiek bez tā, bet lielākie cietēji no šīs situācijas varētu būt tieši kanādieši.

KOMANDAS

Protams, ka pirms katra turnīra viens no galvenajiem jautājumiem, ko viens otram uzdod hokeja līdzjutēji ir “Kā domā, kuri uzvarēs?” U20 hokejā uz šādu jautājumu atbildēt, iespējams, nav nemaz tik grūti, jo visu šī turnīra pastāvēšanas laiku faktiski tas ir bijis Kanādas un Krievijas duelis. Jā, arī Zviedrijai, ASV, Somijai un Čehijai ir izdevies uzvarēt U20 PČ, taču visas šīs izlases kopā pie zelta ir tikušas tieši tik pat reizes cik Krievija (13), bet Kanādai ir 18 panākumi.

Tas gan nekādā gadījumā nenozīmē, ka krievi un kanādieši ir galvenie favorīti arī 2021. gadā, sevišķi jau nu runājot par mājniekiem.

KANĀDA

Protams, ka kanādieši visos U20 PČ ir saucami par favorītiem, sevišķi, ja turnīrs notiek mājās, taču šogad situācija varētu būt mazliet atšķirīga. Par to māju faktora faktisko neesamību jau minēju, taču tas nav viss.

Piemēram, no visiem Kanādas izlasē pieteiktajiem censoņiem, tikai pieci šajā sezonā vispār ir spēlējuši un tikai vienam ir vairāk kā 10 mači, tā kā tikai Kvebekas līgā (QMJHL) ir notikuši mači. OHL un WHL vēl nav sākuši un tāpēc kanādiešu jaunie talanti turnīram gatavojas bez nopietnas spēļu prakses.

Šis apstāklis, no vienas puses, nav nekas traks, jo, pat ja sākums viņiem būs smags, PČ formāts ir labvēlīgs visām spēcīgajām izlasēm un problēmām ar iekļūšanu nākošajā kārtā nav jābūt, taču jautājums ir tieši par šīm atbildīgajām spēlēm, jo iekšējās apakšgrupu cīņās notiks vietu sadale, tātad arī potenciālo pretinieku “izvēle”. Startējot “aukstiem” var sanākt tikt pie ne tiem ērtākajiem pretiniekiem.

Ja mēs runājam jau personālijās, tad Kanādas izlasei šajā turnīrā nepalīdzēs 2020. gada drafta pirmais numurs Aleksis Lafrenjē, taču neba jau nu tāpēc kanādiešiem nebūtu zvaigžņu. Šī gada drafta otrais numurs Kvintons Baifīlds ir apspriestākais hokejists šajā komandā, jo, nu, saprotiet paši, ne kurš katrs tiek izvēlēts kā otrais, turklāt viņam arī ir ko pierādīt, jo 2019. gada PČ viņš septiņos mačos atdeva tikai vienu rezultatīvu piespēli. Ja masīvajam uzbrucējam ir gribēšana sevi pieteikt lielajā hokejā kā pirmā lieluma zvaigzni, tad tas ir jādara tagad!

Kvintona Baifīlda spēles spožākās epizodes

Bez palīgiem Baifīlds arī nepaliks, jo kanādieši sastāvā ir iekļāvuši uzbrucējus Kribiju Daču, kurš jau ir aizvadījis sezonu NHL (Čikāgas “Blackhawks”, 64 spēles, 8+15) Konoru Zariju, Džeku Kvinu, Peitonu Krebsu, aizsargus Bovenu Bairamu, Džeimiju Drsideilu, Kaidenu Gulī.

Ja Kanādas izlases sastāvā ir jāmeklē caurumi, tad tie, likteņa ironija, ir tieši vārtos. Nu, ne tā, ka visi trīs vārtsargi būtu “caurumi”, bet tā, ka šajā PČ Kanādai nav izteiktu līderu un Džiesonam Labarberam, vārtsargu trenerim, būs pamatīgi jānopūlas, lai atrastu to, kuram uzticēt vārtu drošību. Kas interesanti, ka šosezon neviens no viņiem nav spēlējis, un divi no trim nav nemaz CHL līgu vārtsargi.

Un bez ļoti skopās spēļu prakses ir vēl viens saistīts moments – daudziem no potenciālajiem līderiem ir maza pieredze starptautiskajā hokejā. Tā, protams, ir Kanādas hokeja īpatnība, taču U18 un U20 izlašu kadru pārmantojamība ir diezgan zema, tāpat kā U20 izlasēs vairākus turnīrus aizvada reti kurš hokejists. Iespējams, ka šādā pandēmijas laiku turnīrā tas būs faktors.  

KRIEVIJA

Krievijas izlase ir pilnīgs pretstats teju katrā no iepriekšminētajiem punktiem. Pirmkārt, komandas komplektēšanas pieeja ir tāda, ka visi izlašnieki tiek “izmalti” cauri vispirms neoficiālajām izlasēm, tad U18 un tad U20. Labākie un talantīgākie jaunieši vēl paspēj debitēt arī lielajā izlasē.

Tieši šādu ceļu ir gājis viens no Krievijas izlases potenciālajiem līderiem vārtsargs Jaroslavs Askarovs, kurš šosezon jau ir paspējis sevi skaļi pieteikt KHL, Sanktpēterburgas “SKA” rindās, gan debitēt pieaugušo izlasē, bet vēl pirms tam tiekot draftēts ar vārtsargam ļoti augsto 11. numuru Nešvilas “Predators” rindās.

Jaroslava Askarova spēles spožākās epizodes

Ierindā ir arī 2019. gada NHL drafta 10. numurs Vasīlijs Podkolzins, ir arī Omskas “Avangard” pārstāvis Jegors Činakovs (27, 8+7), komandu, salīdzinot ar pagājušo gadu, papildinās arī QMJHL spēlējošais Mihails Abramovs (QMJHL karjeras laikā 1.07 PTS/G), Ufas “Salavat Yulaev” aizsargs Šakirs Mukmaduļins.

Atšķirīgais salīdzinājumā ar kanādiešiem ir arī tas, ka visiem Krievijas izlases jauniešiem šajā sezonā ir spēļu prakse un lielākoties pat trijās līgās (KHL, MHL, VHL).

Turklāt, nevajag aizmirst, kā noritēja 2020. fināls starp Krieviju un Kanādu, kā arī “kameras incidentu” un to, ka, lai arī daudziem jauniešiem tā pieredze starptautiskajā arēnā ir, šai Krievijas hokejistu paaudzei nav sanācis tikt pie lielām uzvarām, tāpēc motivācija noteikti nebūs problēma.

ZVIEDRIJA

Līdzīgi ir arī ar zviedriem, proti, viņi spēlē un spēlē salīdzinoši daudz. Taču, kas zviedriem ir līdzīgi ar kanādiešiem, tad tā ir uzmanība no NHL klubiem, jo reti kurš no šīs izlases nav ticis aizrunāts draftā (dažiem no viņiem tas gan vēl ir tikai priekšā), turklāt ar ļoti augstiem numuriem.

Interesanti, ka Detroitā daudzi varētu just līdzi tieši Zviedrijai, nevis ASV, jo “Trīs kroņu” komandā ir ļoti daudz “Red Wings” draftēto hokejistu, tai skaitā šī gada drafta 4. numurs Lukass Raimonds, kuram arī būs jākļūst par savas komandas līderi.

Lukasa Raimonda spēles spilgtāko epizožu apkopojums

Kas jāņem vērā – šī gada Zviedrijas U20 izlase lielā mērā tiek komplektēta no 2019. gada U18 izlases, komandas, kas sava vecuma čempionātā izcīnīja zeltu. Protams, ka tas puišiem uzliek papildus atbildību, bet, no otras puses, tas arī parāda, ka šis gadagājums viņiem ir gana spēcīgs un spējīgs pacīnīties par zeltu.

SOMIJA

Ne tik sen bija laiks, kad Somija tika saukta par “karstāko” jauno hokejistu fabriku, jo 2018. gadā viņi tika pie zelta U18, bet 2019. gadā – U20 grupā un vīru čempionātā. Kapo Kakko, Henrijs Jokiharju, Uko-Peka Lukonens bija ļoti apspriesti personāži, taču nu ir iestājušies citi laiki un somi, lai arī, protams, ir ļoti laba izlase, “uz papīra” par favorītiem nav jāsauc.

Tiesa, nav arī tā, ka no tiem labajiem laikiem vairs nekas nav palicis, jo par vienu no šī gada izlases līderiem ir jākļūst Antonam Lundelam, kurš šajā sezonā ir Somijas čempionāta augstākās divīzijas komandas “HIFK” rezultatīvākais spēlētājs (17, 12+8) un šī gada NHL drafta 12. numurs (Floridas “Panthers”).

Somija, patiesībā, kā katru turnīru, arī vīru konkurencē, noteikti ir tā komanda, kas var pārsteigt un viņi nekautrēsies “piebeigt” jebkuru, kurš kādā brīdī izrādīs vājumu. Vai ar to pietiks? Redzēsim.  

ASV

ASV junioru un jauniešu hokejs ir mazliet atšķirīgs no tiem pašiem kanādiešiem. Proti, nav titulētākas izlases U18 čempionātos kā ASV, jo viņiem ir gan 10 zelti, gan 17 medaļas kopumā, taču U20 līmenī šī izcilība nav pārnesta. Tikai četri zelti un 12 medaļas.

Runājot par sastāvu, tad talantu amerikāņu komandā netrūkst (interesanti, ka šī gada komandā ir daudz hokeja aprindās zināmu ģimeņu pārstāvju), turklāt, lielākā daļa komandas ikdienā spēlē jau studentu, ne junioru čempionātos, kas nozīmē, ka viņiem ir jāsacenšas ar vecākiem pretiniekiem, kā arī spēles notiek pēc IIHF noteikumiem, kas atmet “pierašanas” momentu. Tāpat nez vai sapratne ar partneriem būs problēma, jo piecas NCAA augstskolas ir pārstāvētas ar vismaz diviem spēlētājiem, Minesotai un Mičiganai uz izlasi deleģējot pat trīs savus spēlētājus.

Ja jānosauc līderi, tad, neskatoties uz uzbrucēju kvalitātēm, daudz kas būs atkarīgs no vārtsarga Spensera Naita. ASV jauno hokejistu attīstības programmas vārtsargs jau ceturto gadu ir sava gadagājuma ASV izlašu pirmais vārtsargs. NHL draftā izvēlēts ar 13. numuru (2019. gads, Floridas “Panthers”), Naits pašlaik ir Bostonas koledžas vārtsargs un studentu čempionātā viņam arī tīri labi iet, tāpēc tagad ir īstais laiks sevi pieteikt jau skaļāk.

No laukuma spēlētājiem, protams, ir jāmin Naita komandas biedrs Spensers Boldijs, kā arī Viskonsinas universitātes uzbrucējs Kols Koufīlds. Katrs no viņiem ir atšķirīgs spēlētājs, taču Boldijs ir tas, kurš liek lietām notikt, kamēr Koufīlds dara to, ko uzbrucējam būtu jādara – gūst vārtus. Pārējie? Vēl daudz tiek gaidīts no Artura Kalijeva. Taškentā dzimušais uzbrucējs iepriekšējās sezonās ārdījās OHL (pēdējās divās sezonās vidēji guvis 100 punktus katrā), taču šogad vēl oficiālos mačos nav piedalījies. Viņš, tā pat kā Boldijs ir gana universāls spēlētājs un arī vārtu gūšana nav liela problēma, taču aizsargiem viņš vēl lielākas problēmas sagādā tad, kad uzbrukumā sāk veidot saspēli.

ASV – Somijas pārbaudes spēles labākie momenti

PĀRĒJĀS KOMANDAS

Par pārējo komandu konkurētspēju runājot, ir divi momenti. Proti vai tā būtu Vācija ar Timu Šticli vai Austrija ar Marko Rosi, vai Čehijas, Slovākijas un Šveicas izlases, to konkurētspēja ar “lielajiem” ir atkarīga no daudziem faktoriem, kas nebūt ne vienmēr ir saistīti ar viņu pašu sniegumu.

No otras puses, tieši gan iepriekš pieminēto potenciālo NHL zvaigžņu, gan citu jauno talantu dēļ šīm komandām ir jāpievērš uzmanība, jo junioru hokejs tāpēc arī ir junioru hokejs, ka tajā var notikt arī dažādi brīnumi.

Protams, ka prognozes ir nepateicīga lieta, taču pirms lielajiem turnīriem bez tām arī neiztikt. Tiesa, es tagad nemēģināšu sazīmēt kaut kādus čempionus, bet gan iezīmēšu savu redzējumu par turnīru kopumā.

Kanādas izlase pēdējos desmit gados U20 čempionātos vairs nav tik dominējošs spēks kā periodā 2005. – 2009., kad viņi uzvarēja piecus gadus pēc kārtas. Tagad 11 gados ir tikai trīs tituli. Šis gads, pat neskatoties, ka komanda spēlēs savās mājās, lielu optimismu nevieš. Jā, apakšgrupas spēlēs viņi varētu pat izskatīties labi, taču, kad sāksies mači ar otras apakšgrupas komandām, tad var rasties problēmas.

Vai tas ļaus bez problēmām pie titula tikt krieviem? Tik pārliecināts es nebūtu, jo pašiem krieviem turnīrs ir jāsāk vienā kompānijā ar Zviedriju un ASV. Protams, ka šie mači nez vai ko mainīs tā globāli, jo viss šis trio, visdrīzāk, tāpat tiks “playoff” turnīrā, taču te ir jārunā par motivāciju un noskaņošanos.

Tieši zviedri, manuprāt, pirms turnīra izskatās pati sakārtotākā komanda. Protams, ka tas ir tāds zviedru hokeja rokraksts, taču šogad viņiem arī ir diezgan talantīgi jaunieši, kuri to jau ir pierādījuši U18 vecumā un pamazām jau ir sākuši sevi pierādīt arī pieaugušo hokejā. Turklāt U20 zelts zviedriem jau nav bijis astoņus gadus, kas ir otrs ilgākais “sausais” periods starp visām “lielajām izlasēm”.

2020. gada U20 PČ fināla apskats

TURNĪRA INFORMĀCIJA

A apakšgrupaB apakšgrupa
KanādaKrievija
SomijaZviedrija
VācijaASV
SlovākijaČehija
ŠveiceAustrija
DatumsLaiksSpēle
25.12.21.00Šveice – Slovākija
26.12.01.00Vācija – Somija
 04.30Krievija – ASV
 21.00Zviedrija – Čehija
27.12.01.00Vācija – Kanāda
 04.30ASV – Austrija
 21.00Somija – Šveice
28.12.01.00Slovākija – Kanāda
 04.30Čehija – Krievija
29.12.01.00Austrija – Zviedrija
 04.30Slovākija – Vācija
 21.00ASV – Čehija
30.12.01.00Kanāda – Šveice
 04.30Austrija – Krievija
 21.00Somija – Slovākija
31.12.01.00Šveice – Vācija
 04.30Krievija – Zviedrija
 21.00Čehija – Austrija
01.01.01.00Kanāda – Somija
 04.30Zviedrija – ASV

Ceturtdaļfināli tiks izspēlēti 2. janvārī.

Pusfināli tiks izspēlēti 4. janvārī.

Fināls un spēle par trešo vietu ieplānotas 5. janvārī.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *