Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

2020. gads lēnām, bet pārliecinoši tuvojas savām loģiskajam beigām. Šī gada izskaņa gan nav tik svinīgi pacilājoša kā tai, iespējams, būtu jābūt citos gadījumos, jo to, vismaz Latvijā, būs jāsagaida maksimāli šaurā lokā, t.i., vienas mājsaimniceības ietvaros. Tiesa, tas nav iemesls, lai iestātos partijā “Viss ir slikti!”, jo tas, iespējams, ir iemesls pārskatīt savas svētku svinēšanas tradīcijas un ieviest kaut ko jaunu.

Viens no jaunumiem varētu būt kokteiļu jaukšana. Tā var būt gan interesanta izklaide pati pa sevi, gan, protams, baudījums degustējot gala rezultātu. Turklāt, tā ir iespēja dažādot savus alkohola lietošanas paradumus un paskatīties uz šo procesu no mazliet cita skatu punkta.

Saprotam, ka lielai daļai vīru kokteiļi kā formāts kopumā asociējas ar tādiem dāmu dzērieniem, kurus īsti veči nemaz nedzer. Mēs apsolām, ka šajā rakstā nebūs neviena kokteiļa, kas varētu apšaubīt Tavu vīrišķību, jo piedāvāsim, mūsuprāt, pašus vīrišķīgākos kokteiļus, kurus Tu varētu izmēģināt šī gada nogalē.

1. Old Fashioned

Protams, ka pirmajā vietā būs visu vīriešu kokteiļu klasika – Old Fashioned. Ir grūti iedomāties vēl kādu kokteili, kas labāk atbilstu šim “īstu vīru dzēriena” apzīmējumam. Turklāt, to arī sauc par pirmo viskija kokteili, ko arī norāda tā nosaukums.

Recepte:

Pus tējkarote angostūras bitera (Rīgas Balzams arī būs ok)

1 tējkarote/kubiņš cukura

50ml viskija

Dekorēšanai – apelsīna miziņa

2. Sidecar

“Blaķene”, ja mēs runājam latviski, nav pats spēcīgākais kokteilis, taču tas noteikti ir stiprāks nekā parasts Martini. Leģenda vēsta, ka šis kokteilis radās kādā Parīzes bārā, kur to bija iecienījis viens no apmeklētājiem, kurš savukārt uz bāru vienmēr atbrauca ar motociklu, kuram bija blakusvāģis.

Recepte:

2 vienības brendija (vai, smalkākos gadījumos, konjaka)

1 vienība Tripl sec liķiera

Dekorēšanai izmanto apelsīna miziņu

3. Negroni

Nav īstas skaidrības pie kādiem apstākļiem šis kokteilis radās, jo viena versija stāsta, ka tas bija kā rehabilitācijas dzēriens Pirmā pasaules kara veterāniem, kamēr otras versijas piekritēji norāda, ka to uz ASV no Itālijas atveda un populāru padarīja Otrā pasaules kara dalībnieki, taču tas lai paliek vēsturniekiem.

Šis kokteilis ir kā radīts tā nesteidzīgai baudīšanai starp ēdienreizēm, kā arī var tikt izmantots kā aperitīvs.

Recepte:

1 vienība džina

1 vienība Campari

1 vienība saldā vermuta

Dekorēšanai – apelsīna šķēlīte

4. Manhattan

Manhattan ir viens no vecākajiem kokteiļiem, jo Ņujorkas bārmeņi to jauca jau no 19. gadsimta, pasniedzot to tā laika ASV elitei. Šis kokteilis ir visu kokteiļu kultūras viens no pamatakmeņiem un, neskatoties uz savu ilgo vēsturi, saglabājis garšu līdz mūsu dienām. Viskijs (klasiskā recepte prasa rudzu viskiju), sarkanais saldais vermuts un angostūras biters (Latvijā var mēģināt aizstāt arī ar Rīgas balzamu). Šis dzēriens, visdrīzāk, nevienu nepārsteigs, jo ir labi zināms, taču tieši tā arī ir viena no tā galvenajām vērtībām.  

Recepte:

2 vienības viskija

1 vienība vermuta

Pus tējkarote angostūras bitera

5. Sazerac

Šis kokteilis pie mums noteikti nav pats populārākais, taču ASV, Luiziānas štatā, Ņūorleānas pilsētā, tas kopš 2008. gada ir pilsētas oficiālais dzēriens. Kas to padara par īstu vīru kokteili? Vēl pirms glāzē tiek liets pats dzēriens, tā tiek noskalota ar džinu, kas padara šo dzērienu īpašu.

Recepte

Absints

1 cukura kubiņš/tējkarote

2 ml Angostūras bitera

3 ml Peišo bitera

60ml viskija

6. Vesper

Šo kokteili Tu noteikti zini. Tas, iespējams, nav pats stiprākais, taču viens šī dzēriena cienītājs Vesper kokteili ir padarījis leģendāru – Bonds. Džeimss Bonds. Kopš 1953. gada, kad Aiens Flemings publicēja savu pirmo bondiādes grāmatu “Casino Royale”, šī kokteiļa recepti zina visi: “Three measures of Gordon’s, one of vodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it very well until it’s ice-cold, then add a large thin slice of lemon peel. Got it?”

Recpete:

3 vienības Gordon’s džina

1 vienība šņabja

15 ml Lillet Blanc aperitīva

Dekorēšanai – citrona miziņa

7. Dry Martini

Martini arī ir laika pārbaudi izturējusi klasika. Sers Vinstons Čērčils, jau pieminētais Aiens Flemings un viņa radītais superspiegs Džeimss Bonds, Dīns Mārtins un vēl daudzi bija šī kokteiļa cienītāji. Patiesībā šim kokteilim var būt dažādas versijas, taču mēs iesakām Dry Martini, kas no “parastā” Martini atšķiras ar džina-vermuta attiecību, proti, sausajā versijā ir vairāk džina.

Recepte

70 ml džina

15 ml vermuta

Dekoram – citrona šķēlīte

8. Gibson

Pie “īsto veču” kokteiļiem, runājot par dažādiem Martini veidiem, nevarējām apiet tādu kokteili kā Gibson. Kas tas ir? Tas ir tieši tas pats Martini, taču, ja klasiskajā versijā tā dekorēšanai izmanto olīvi, tad Gibson variantā – mazo kokteiļsīpolu.

9. Rusty Nail

Kokteilis ar nosaukumu “Aprūsējusī nagla”, protams, pievērš uzmanību un tāpēc arī tika iekļauts sarakstā. Turklāt, gan tā pagatavošana, gan arī saturs atbilst mūsu topam – piepildi glāzi ar viskiju, ieliec glāzā pāris ledus gabaliņus un citrona vai apelsīna miziņu. Viss. Tāda mazliet advancētāka tehnika kā dzert ne-premiālos viskijus.

10. The Godfather

Vēl viens ļoti vienkāršs, taču ikonisks kokteilis – Krusttēvs. Maksimāli vienkāršs, tajāĪ pašā laikā noteikti patiks stipro dzērienu cienītājiem. Pagatavošana – vienādās proporcijās salej skotu viskiju (ideālā gadījumā “kūdrainākās” markas) un itāļu Amaretto liķieri.

11. Bloody Bull

Tu, droši vien, zini kas ir Asiņainā Mērija, taču šo kokteili var saukt par Mērijas vīru versiju. Tā sastāvā ietilpst šņabis, liellopa buljons, citrons, tobasko mērca un Vusteras mērce. Lai arī garša šim dzērienam nebūs pati izsmalcinātākā, taču mēs visu šo laiku runājām par īstu vīru dzērieniem. Turklāt, sagaidot 2021. gadu, kas pēc austrumu kalendāra būs tieši buļļa zīmē, Bloody Bull būs pat ļoti tematisks.     

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *