Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Pirms kāda laika bijām publicējuši rakstu par to vai vajag un, ja vajag, tad kā vajag mainīt nodarbošanos cilvēkiem, kuri jau sen nav padsmitnieki, taču līdz pensijai viņiem ir tālu un atlikušo darba mūžu pavadīt darot lietas, kas nepatīk vai ar cilvēkiem, kas no emocijām izsauc tikai riebumu, negribas.

Šo tēmu nolēmām turpināt, jo esam atraduši cilvēku, kas pilnībā atbilst tam portretam, kas tika zīmēts. Vīrietis vecumā 30+, kurš vēlas mainīt savu nodarbošanos, lai gan patiesībā vēlas mainīt visu savas dzīves virzības vektoru. Turklāt, joma, kurā viņš cer pieteikties par jauno speciālistu arī ir ļoti populāra – IT, programmēšana.

Vai cilvēks pēc 30 gadiem var kļūt par IT-išņiku un, ja var, tad kā to darīt vai arī nedarīt? Uzreiz sakām, ka šis ir pilnīgi reāls “lauka izmēģinājums” un ne mēs, ne bloga autors nezina, kurp tas aizvedīs. Iespējams, ka šis būs par veiksmīgo izdošanos, taču tikpat reāli ir tas, ka šis stāsts būs bez laimīgām beigām, taču, jebkurā gadījumā, tas būs pamācošs.

Sveiciens visiem lasītājiem!

Pieklājības normas un labais tonis prasa, lai tagad es sasveicinātos, taču, nē, es to nedarīšu. Ir vairāki iemesli kāpēc – nu, pirmkārt, tāpēc, ka es pašlaik strādāju algotu darbu un, lai arī, varbūt, neko nelegālu šeit netaisos apstāstīt, tas vienkārši nav korekti pret esošo darba devēju. Otrkārt, šis eksperiments ir pilnīga avantūra, tāpēc es nezinu kā tas viss izvērtīsies. Nav pat jautājums par to, ka man var nesanākt, tā vēl būtu tikai puse no bēdas. Var izrādīties, ka man ir sanāci, bet meklējot potenciālos darba devējus ir jārēķinās, ka šāda atpazīstamība (ak, popularitāte, fanu pūļi, es nevaru… ģībstu) var būt kā pozitīva, tā arī negatīva, jo nez ko iespējamie priekšnieki manā stāstījumā varēs būt atraduši.

Tātad, jā, man ir mazliet virs 30 gadiem un es mēģināšu savus spēkus IT jomas iekarošanā. Publiski dokumentēt savu ceļu nolēmu vairāku iemeslu dēļ, viens no kuriem bija vēlme reāli pārbaudīt un citiem parādīt vai stāsti, ka “uz IT jomu var pārkvalificēties jebkurš” ir patiesi. Savu stāstījumu arī neplānoju kaut kādā veidā piepušķot un rakstīšu visu kā man ies. Ja veiksies – palielīšos, ja nofeilošu, tad arī to jums visiem darīšu zināmu.

Kāds ir viss fons uz kura tad es rādīšu visus fokusus? Ja no plaukta izvilkt visus manus izglītības diplomus, tad augstākais līmenis, kurā es tiku, ir vadības zinātnes maģistrs. Par priekšnieku, dažādās iestādēs, arī esmu strādājis, tāpat arī mana kopējā darba pieredze ir ļoti dažāda un, ja kādreiz kļūšu par bagātu cilvēku, noteikti varēšu teikt, ka esmu sācis no palīgstrādnieka vai konveijera darbinieka amatiem un ticis līdz, nu, tam, kas tad es būšu.

Melot negribu un tā kā šis projekts var saukties “No nulles līdz IT”, nav tā, ka man nebūtu absolūti nekādas sapratnes par šīm lietām. Pat neņemot vērā to, ka ar datoriem es esmu uz “tu”, jo visu dzīvi ar tiem ņemos un sevi varu droši saukt par, kā minimums, “advanced user” (un arī skolas laikā biju viens no tiem, kas “saprot datorus”), esmu pat pāris gadus mācījies par programmēšanas inženieri. Tas, kas tur tika mācīts gan neatbilda manai toreizējai izpratnei par programmēšanu un to ko es vēlējos darīt šajā jomā (tas gan neliedza būt budžeta grupā un kā vienam no diviem visā grupā saņemt stipendiju), tāpēc šie divi gadi manā biogrāfijā ir bez zināšanas apliecinoša dokumenta.

Bez šī visa un arī bez konkrētām zināšanām, balstoties tikai uz “zinātnisko bakstīšanos”, jau gadus 15 mēģinu kaut ko darīt web izstrādē, veidojot dažādas Interneta vietnes. Protams, gan pilnīgi no nulles, gan arī eksperimentējot ar dažādiem jau gataviem risinājumiem (gan saitu konstruktori, gan gatavi CMS). Šajā procesā, meklējot atbildes uz dažādiem jautājumiem, es, pilnīgi nejauši, arī esmu šo to apguvis.

Taču kopumā, lai arī tā gluži nav nulle no kurienes es sāku, sevi par ITišņiku vai pat datoru/tehnoloģiju fanu nevaru nosaukt nu nemaz. Es nekad neesmu strādājis jomās, kas saistītas ar IT un mani pat īsti neinteresē, kāds Iphone pašlaik ir pats aktuālākais vai kas notiek datori procesoru tirgū utt.. Uz šo brīdi esmu tāls no visām šīm lietām.

Kas mani interesē un ir interesējis visu šo laiku, tas ir saturs un tā veidošana. Content is the KING! Es runāju par Interneta saturu un visām tām iespējām, ko tīmeklis dod satura nogādāšanai pie gala patērētāja. Šajā jomā esmu darbojies, tas arī mani interesē pašlaik – spēt pašam veidot mūsdienīgus risinājumus satura demonstrēšanai.

Te mēs nonākam pie otra punkta, kas uzreiz arī bija jānoskaidro. Joma, kurā es vēlos uzlabot un iegūt jaunas prasmes ir WEB izstrāde. Jā, es esmu viens no tiem “vanabijiem”, kurš izvēlas nevis kādu C# un aiziet galīgā hārdkorā, bet paņem vienu no vieglākajiem variantiem, lai tiktu līdz IT un sauktos par programmētāju.

Protams, pašlaik manā uzmanības lokā ir Front-end izstrāde. PROTAMS, ka šis nosacītais vieglums ar kādu var tikt līdz programmētāja-iesācēja, t.i., junior, līmenim ir viens no faktoriem, taču ne tikai. Kā minēju, es esmu darbojies ar satura veidošanu, tāpēc tieši šī, redzamā, weba daļa man šobrīd liekas interesantākā, kas ir tikai loģiski.

Par spoguļa otro pusi man priekšstats šobrīd ir diezgan aptuvens, jo arī saskarsme ir bijusi diezgan minimāla, tik cik darbojoties ar jau gataviem CMS risinājumiem – sākot no tolaik vēl diezgan jaunā phpfusion (pirmā CMS sistēma ar kuru darbojos, 2005. gadā) līdz WordPress, pa ceļam paķerot arī Joomla un Drupal.

Ko vēl pirmajā bloga ierakstā vēlētos piebilst? Par mērķiem. Kā tiek uzsvērts vadības teorijā, katra projekta sākumā ir jānosaka skaidri kritēriji pēc kuriem tiks vērtēta tā izdošanās, kā arī, ja ir iespējams vai nepieciešams, jānosaka to kvanitatīvie kritēriji.

Šeit viss ir acīmredzami – par izdevušos šo avantūru varēs saukt tad, kad man izdosies pārkvalificēties un nomainīt profesiju, t.i., sākt strādāt IT jomā. Protams, šim apzīmējumam “strādāt IT” var būt daudzi izpildījumi, tāpēc konkrētāk – kad izdosies iekārtoties darbā IT uzņēmumā un izturēt pārbaudes laiku.

Nu, aptuveni tāds ir mans bloga ievadraksts. Tā turpinājumā dalīšos pārdomās gan par to kā tam visam ir jābūt ideālajā gadījumā, gan to, kā tas ir man. Tāpēc, ja ir kādi komentāri, ieteikumi vai jautājumi – droši rakstiet!

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *