Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Uzcelt māju, nogalināt čūsku, iestādīt koku un izaudzināt dēlu – tā dažādās kombinācijās skan ikviena vīrieša obligāto darbu saraksts (tas nenozīmē, ka mēs tam absolūti piekrītam). Tiesa, ja par pirmajiem trim punktiem viss ir skaidrs, tad tas pēdējais ir ļoti komplicēts, jo, lai no puikas izaugtu cienījams kungs, viņam ir jāiemāca ļoti daudzas lietas, prasmes un attieksmes.

Uzskatām, ka viena no galvenajām lietām, kas būtu jāiemāca ir pareiza attieksme pret sevi un kā viens no apakšpunktiem šajā mācību plānā ir arī attieksme pret savu izskatu un stilu. Mēs apkopojām piecas galvenās lietas, kuras der iemācīt savam bērnam.  

1. IZSKATS IR SVARĪGS

Mūsu platuma grādos, tā ir iegājies, ka vīriešus vērtē nevis pēc izskata, bet darbiem, uzvedības utt., beigu beigās, visi zina teicienu, ka pēc cepures vīrs nav jāvērtē. Arī tos, kuri velta laiku savam izskatam biežāk uztver ar vieglu smīnu. Beigu beigās, pie mums vēl aizvien ir ļoti populārs apgalvojums, ka vīrietim ir jābūt tikai mazliet skaistākam par pērtiķi.

Tomēr, izskats IR svarīgs un šo apgalvojumu noraidot Tu sevi tikai mēģināsi apmānīt. Mūsu ārējais izskats rada pirmo iespaidu, tas parāda kādi mēs esam, tas arī maina mūsu pašu uzvedību.

Protams, Tev ir visas tiesības to apšaubīt, taču zinātnieki jau ir pētījuši kā apģērbs ietekmē cilvēka panākumus un izrādījās, ka, piemēram, ja vienam laborantam iedot balto halātu, bet otram ļaut strādāt parastās drēbēs, tad pirmais būs par 20% veiksmīgāks. Mēs šādu eksperimentu veikuši neesam, taču piedāvājam Tev atcerēties sajūtas kādas ir, ja Tu pa ielu dodies uzvalkā un kādas, ja džinsos un T-kreklā. Psihologi to sauc par “talismana efektu”, kad Tu centies atbilst tēlam un vienkārši centies būt labāks.

Arī daudzās dzīves situācijās cilvēks ar labi izkoptu stila izjūtu, bet te nav runa tikai par ģērbšanos uzvalkā vai dārgu zīmolu apģērbu, tiek pamanīts ātrāk un uztverts nopietnāk. Kā saka, labāk, lai Tev pievērš uzmanību, nekā, ja Tevi nepamana. Un nav arī jākautrējas no tā, ka Tev patīk labi ģērbties.

Kā to vislabāk var iemācīt? Nebūsim oriģināli, jo oriģinalitāte te nemaz arī neprasās – ir jārāda piemērs. Puika darīs tāpat, ja redzēs, ka viņa tēvs tā ir darījis. Šāda dzīves īstenība ir strādājusi gadu simtiem un strādā vēl aizvien.

2. NOVĒRTĒ KVALITĀTI

Pērkot drēbes Tu vari izvēlēties – pirkt zīmolu, pirkt modi vai, tomēr, pirkt kvalitāti. Protams, ka ir gadījumi, kad šie faktori viens otru neizslēdz, bet drīzāk papildina, taču biežāk ir jāmeklē kompromiss, tāpēc ir nepieciešamas skaidras prioritātes.

Tu, protams, negribi tērēt savu nopelnīto naudu precei, kas jau sākotnēji nerāda nekādas kvalitātes pazīmes un tieši to Tev būtu jāiemāca savam dēlam. Aizbrauciet līdz kādam tirdzniecības centram, pat, ja neplānojat neko pirkt, un pastaigājiet pa dažādiem veikaliem, salīdzinot drēbju kvalitāti. Materiālus, šuvuma kvalitāti utt. Ja kāda zīmola veikalā ir “pamata kolekcija” un “ekskluzīvā kolekcija”, salīdziniet tās!

Lai arī liekas, ka sarunas par drēbēm ir tikai mātes un meitas dienaskārtībā, tā īsti nav. Stils netiek iegūts vienā dienā, mēnesī un pat ne gadā. Tas ir jāizkopj ar gadiem un fundamentāla saprašana par kvalitāti un tās iespējamajiem rādītājiem ir viens no stūrakmeņiem.

Tāpat te ir jāmin vēl viens svarīgs un ar kvalitāti saistīts jautājums, proti, tēva uzdevums ir iemācīt saviem bērniem novērtēt kvalitāti un izdevīgu darījumu.

Ja Tu spēj novērtēt kvalitāti un redzi, ka kāds apģērba gabals (tas, protams, tieši tāpat strādā arī jebkurā citā jomā) ir par izdevīgu cenu – to var paņemt. Tas nenozīmē, ka drēbes ir jāķer un jākrāj skapī, taču viens no veiksmīga pirkuma pamatnosacījumiem ir spēja ieraudzīt kvalitātes/cenas izdevīgu attiecību. Tas arī nenozīmē, ka ir jāmeklē atlaides, jo atlaides pašlaik ir fikcija un tikai viens no paņēmieniem kā mums likt pirkt vairāk. Ir jāmeklē tieši šī cenas un kvalitātes kombinācija, pat ja tas nozīmē, ka tiks iztērēts pat mazliet vairāk nekā esi plānojis.

3. RŪPĒJIES PAR MANTĀM

Sāksim ar piemēru – pat viselegantākās un smalkākās kurpes, ja tās netiks pareizi koptas, jau pēc pāris nedēļām izskatīsies tāpat kā Centrāltirgū nopirkts ķīniešu “feiks”.

Lai arī pašlaik mēs dzīvojam laikā, kad patēriņš tiek izvirzīts kā galvenais labas dzīves simbols, jebkurā gadījumā pienācīgi kopt vai salabot lietu ir daudz lētāk nekā pirkt jaunu. Protams, ja mēs runājam par kvalitatīvām lietām.

Neļauj ziemas sālim sabojāt savus apavus, pienācīgi izturies un kop savus stila elementus – kaklasaites, jostas, aproču pogas utml. Parūpējies par uzvalku tīrību un labu saglabāšanu. Tās ir vienkāršas lietas, taču vienlaicīgi tās māca atbildību ne tikai pret drēbēm, bet arī atbildību kopumā, par lielākām lietām.

Bez tam, ja Tev ir kāda lieta no Tava tēva vai vectēva, kas kā tāda ģimenes relikvija tiek nodota no paaudzes paaudzē (aproču pogas, gredzeni utml.), tad tas būs labs piemērs ne tikai stilam, bet jau pieminētajai atbildībai par lietām.

Tas ko Tu ģērb parāda to, kas ir Tavā galvā – sens teiciens, kurš nav zaudējis aktualitāti arī mūsu dienās.

4. ATRODI “SAVUS CILVĒKUS”

Labas attiecības ar pārdevējiem un sava aroda meistariem ir bijušas noderīgas visos laikos un arī, ja mēs runājam par apģērbu, tā tas ir arī pašlaik. Apģērba ziņā, protams, lielie veikalu tīkli ir lētāki, tiem ir plašs piedāvājums un izmēru klāsts, taču… viņiem Tu nemaz neinteresē.

Ja Tu aizej uz mazo veikalu, Tev ir iespēja (negarantējam, jo veikali, protams, ir dažādi) iepazīties ar cilvēkiem, kam šis darbs, apģērba tirdzniecība un viss, kas ar to saistīts, ir sirdslieta un tāpēc viņi būs ieinteresēti ne tikai pārdot, bet arī likt Tev justies labi un atgriezties atpakaļ.

Gluži tāpat ir ar sava drēbnieka atrašanu. Protams, nopirkt gatavu uzvalku ir gan lētāk, gan ātrāk, taču tikai pie drēbnieka Tu vari tikt pie SAVA uzvalka, kas vislabāk derēs tieši Tev. Tās ir uz abpusēju cieņu un ieinteresētību balstītas attiecības, kas dod lielu pievienoto vērtību abām pusēm.

5. LABI ĢĒRBTIES NAV SAREŽĢĪTI

Lai arī piektais, taču šis punkts tikpat labi var būt arī pirmais. Ko parasti iedomājas lielais vairums cilvēku, kad saruna nonāk līdz vīriešiem, kas ievēro savu stilu? Nu, parasti tās ir ainiņas, kurā kāds švītīgs jauneklis pavada vairākas stundas pie spoguļa utt. Patiesībā, lai ikdienā labi izskatītos nav nepieciešams tam tērēt milzum daudz laika.    

Piemēra vietā lietosim salīdzinājumu kungiem saprotamākā vidē. Vai saremontēt kaut ko/jebko dzīvoklī ir ļoti grūti? Mēs pieņemam, ka šajā gadījumā precīzākā atbilde būtu: “Ja ir zināšanas un nepieciešamie instrumenti, tad ikviens darbs ir daudz vieglāks.”

Tāpat arī ar sava tēla veidošanu. Ir jābūt saprašanai un sistēmai, tad ievērot konkrētu stilu varēs tikpat kā nepiepūloties.

Tas, varbūt, jau skan kā ieteikums no dāmu žurnāliem, taču – iegādājoties jaunus apģērba gabalus, ir jādomā ne tikai par to cik foršs tas ir, bet arī kā tas kombinēsies ar vismaz pāris elementiem no jau esošās garderobes un nevajag pirkt neko no “VAU! Forši! Nezinu priekš kam, bet man noteikti vajag!”. Veido noteiktu ģērbšanās sistēmu ikdienas gadījumiem, var teikt – veido komplektus, kurus Tu jebkurā gadījumā vari paņemt un uzvilkt, bez lielām pārdomām un izskatīsies labi.

Neturi skapī drēbes, kuras Tu nenēsāsi, jo tajās Tu izskaties slikti vai esi “pāraudzis” (gan fiziski, gan mentāli). Toties vienmēr pa rokai turi dažādus aksesuārus un apkopes lietas, piemēram, apavu birsti, ķemmi, briļļu tīrīšanas lupatiņu utt. Lai nebūtu jāprasa draudzenei, sievai vai mammai, kur, redz, viņa ir nolikusi to vai šito, visas savas lietas glabā pie sevis.

Sava stila izkopšana, protams, ir darbs. Kā jebkurš darbs tas arī prasa laiku. Ja līdz šim tam neesi pievērsis uzmanību, nekas, to var sākt jebkurā laikā, taču tas ko vari izdarīt Tu sava dēla labā – gan ar piemēru, gan padomu dot viņam šo laiku, lai iemācīties. Kļūdas? Tās neapšaubāmi būs, kā jau jebkurā mācību procesā, taču tikai treniņi un mēģinājumi Tevi un Tavu dēlu, kurš nu varēs paprasīt padomu arī Tev, padarīs perfektu.

+BONUSS (ko iemācīt un pateikt dēlam par stilu)

  • Stils, galvenokārt, ir nevis pats apģērbs, bet tas kā Tu to nēsā, tava pārliecība.
  • Iemāci sasiet kaklasaiti! (lai viņam nav bezpalīdzīgi jāgaida mamma, sieva, draudzene, kas viņam to sasies).
  • Katram vīrietim vajag (vismaz) vienu uzvalku, kas viņam der kā uzliets.
  • Iemāci dēlam skūt bārdu pareizi! (ideālā gadījumā – ar T-veida skuvekli vai bārdas nazi)
  • Kurpēm vienmēr jābūt tīrām un nospodrinātām.
  • Iemāci pievērst uzmanību sīkumiem!
  • Esi piemērs savam dēlam un māci viņam būt par piemēru citiem!

Nobeiguma vietā, atceries un iemāci savam dēlam – mode nāk un iet, bet stils ir tas, kas paliek.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *