Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Šodien startēja 2020. gada Augstāko beisbola līgu (MLB) fināls, jeb Pasaules sērija beisbolā. Ziemeļamerikas sporta līdzjutējiem, protams, tas ir diezgan zīmīgs notikums, bet eiropiešiem tā ir kārtējā iespēja pasmieties – “Nu, kas tā par Pasaules sēriju, kurā spēlē tikai amerikāņi? Kārtējā lieluma mānija!”

Tāpēc šajā rakstā apskatīsim – kāpēc MLB finālu sauc par Pasaules sēriju un vai tiešām tā ir amerikāņu lielummānija?

Protams, ka sākumā ir jārunā par vēsturiskajiem aspektiem. Proti, to, ka jau no pašiem beisbola pirmssākumiem, 19. gadsimta, šajā sporta veidā nav bijis vienotas “lielās līgās”, kā, piemēram, hokejā, amerikāņu futbolā vai basketbolā, jo šajā sportā bija iespēja līdzās pastāvēt vairākām spēcīgām organizācijām, tiesa, visus vilināja ideja, ka vienai spēcīgākajai komandai, tomēr, būtu jābūt, tāpēc 19. gadsimta izskaņā divu līgu (Amerikas un Nacionālās) čempioni tikās savā starpā, lai tad tiktu skaidrībā ar šo jautājumu.

Šīs sērijas gan bija ļoti dažādas, jo nebija konkrētu noteikumu pēc kuriem tās tiktu organizētas, jo ik gadu čempionu komandu īpašnieki šos noteikumus izdomāja savā starpā, tāpēc arī labāko noteikšanai vienu gadu atvēlēja sešas, citu – trīs spēles, bet citu gadu sērija noslēdzās neizšķirti un visi tāpat bija apmierināti utt. Tieši tāpēc, viss, kas beisbolā notika līdz 1903. gada finālam, netiek uzskatīts par īstām Pasaules sērijām.

Tiesa, lai vai kāda būtu šo maču sportiskā sastāvdaļa, amerikāņi jau 19. gadsimtā meklēja iespējas šos mačus noreklamēt, lai gūtu pēc iespējas lielāku finansiālo labumu. Tieši tāpēc čempionu sērijām tika izdomāti dažādi nosaukumi, kuriem patiesībā nebija nekāda sakara ar esošo lietu kārtību. Ja no sākuma radošie prāti pieturējās pie apzīmējuma “Amerikas čempioni”, tad vēlāk, lai ažiotāža būtu lielāka, tika izdomāts apzīmējums “Pasaules čempioni” un “Pasaules sērija”. Starp citu, pēc vienas no versijām, šo apzīmējumu kā oficiālu sāka lietot kādas Ņujorkas avīzes žurnālists, bet pati beisbola sabiedrība tam piekrita mazliet vēlāk.

Vai šo sēriju varēja nosaukt kā citādāk? Protams! Ja fantāzijas lidojums būtu augstāks, tad, iespējams, mēs tagad redzētu Losandželosas “Dodgers” un Tampabejas “Rays” cīņu par “Džungļu karaļu” vai “Starpgalaktisko imperatoru” tituliem. Tā nopietni pašā ASV neviens jau neuzskata, ka MLB čempioni ir “īstie” Pasaules čempioni un viņiem tas īstenībā ir vienalga, jo Ziemeļamerikas sports ir tik pašpietiekams, ka par PČ titulu viņiem maz daļas. Turklāt, salīdzinājumos runājot, vai tiešām kāds uzskata, ka “Mr.Universe” čempions tiešām ir VISAS GALAKTIKAS labākais kultūrists?

Labi, ar pašu nosaukuma izcelsmi mēs tikām galā, bet kā ir ar to apgalvojumu, ka par Pasaules sērijas titulu cīnās tikai amerikāņi un tikai viņiem pašiem tas interesē?

Sāksim ar to, ka, lai arī pie mums Latvijā beisbols vairāk kā 20 gadu laikā nav ieguvis stabilu vietu sporta kartē, pasaulē tas tiešām ir viens no globālajiem sportiem un bez ASV to kā nacionālo vai vienu no galvenajiem sauc arī Āzijas un Latīņamerikas valstīs – Japāna, Koreja, Honkonga, Kuba, Dominikānas Republika, Venecuēla utt.

Tāpat der atcerēties, ka, lai arī 2020. gadā koronvīrusa dēļ olimpiskās spēles nenotika, beisbols, pēc vairāku gadu pauzes, ir atgriezts šo spēļu programmā, bet tas nozīmē, ka sporta veids atbilst olimpiskā sporta kritērijiem, kas cita starpā ietver obligāto “popularitātes” prasību (to jāspēlē vismaz 70 pasaules valstīs).

Līdz ar to, pilnīgi noteikti nevar teikt, ka beisbols kā tāds un šī sporta veida vadošā līga interesē tikai vienas valsts iedzīvotājus. Tā ne tuvu nav.

Tāpat šo apgalvojumu apgāž fakts, ka, piemēram, šī gada Pasaules sērijā piedalās beisbolisti no astoņām pasaules valstīm. Salīdzinājumam – NHL finālā bija pārstāvētas septiņas valstis, NBA – piecas. Šajā kontekstā interesanti būtu piebilst, ka 28.5% no visiem MLB spēlētājiem ir ārzemnieki. Vai tas ir daudz? Ja salīdzina ar hokeja un basketbola līgām, tad tas ir mazāk nekā NHL, bet vairāk nekā NBA.

Kādus secinājumus no šī visa ir jāizdara? Manuprāt – ir jāspēj paskatīties uz sportu plašāk un ir jāatmet doma par to, ka Latvijas sporta līdzjutēja “ēdienkarte” ir pati pareizākā un tieši tāda tā ir visā pasaulē. Jā, mums ir savi sporti, tos var un vajag kultivēt, taču sporta pasaule ir daudz plašāka un arī to nedrīkst ignorēt.  

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *