Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Maijs jau tuvojas izskaņai, kas nozīmē, ka, neskatoties uz diezgan interesanto pavasari, vasara būs pienākusi. Nu, vismaz kalendārā. Savukārt tad, kad pienāks arī īstā vasara, ar paaugstinātām gaisa temperatūrām, tad daudzi no mums ģērbs šortus – sezonālo bikšu variantu.

Šķiet, ka nu šorti ir un paliek šorti, ko tur daudz uz tiem iespringt, taču tāpat kā ar jebkuru citu apģērba gabalu, tos ir jāprot izvēlēties.

KĀPĒC ŠORTI?

Lai arī nav īsti zināms, kurš bija tas gudrinieks, kurš izdomāja nogriezt biksēm staras un pasludināt, ka tas ir jauns bikšu veids, šorti sākotnēji nebija kungu garderobes sastāvdaļa, precīzāk, tie bija, taču līdz zināmam vecumam, t.i., īsās bikses bija puiku apģērbs, kas tika nomainīts pret daudz respektablākajām biksēm zēnam pieaugot. Pāreja no šortiem uz garajām biksēm simbolizēja arī sava veida brieduma sasniegšanu.

Tikai 19. gadsimta otrajā pusē šorti pamazām mainīja savu nozīmi un arī nēsātāju loku, jo mazliet agrāk tādi tika redzēti Nepāliešu armijas gurku karavīru formā, kas savu modi atrādīja karā ar Britu Austrumindijas kompāniju, faktiski – Indiju, kad abas puses cīnījās par teritorijām šī paša gadsimta sākumā.

Karš karam, bet briti atzinīgi novērtēja nepāliešu kareivju drosmi un meistarību, tāpēc piedāvāja viņiem pievienoties saviem spēkiem, formējot atsevišķu bataljonu. Jāsaka, ka atsaucība bija pietiekoši liela un, lai arī ne visi no pārbēdzējiem bija “īstie” gurku karavīri, kopumā britu labā karoja 5000 jauni un šortos tērpti kareivji.

Kā jau tajos laikos bija jau ne vienu vien reizi noticis, atlika britiem kaut ko ieraudzīt un atzīt par labu esam, tā pēc dažiem gadu desmitiem jau puse pasaules bija iepazīstināta ar jaunievedumu. Šorti nebija izņēmums, jo tie, plašākām tautas masām pamanīti Bermudu salās, kur Apvienotās karalistes jūrnieki ar karstumu cīnījās tieši īsākās biksēs. Tie, kas to redzēja, bija ne tikai ārkārtīgi iespaidoti, jo, kā jau minēts iepriekš, pieauguši vīri īsbikses nenēsāja, bet arī saprata – Kāpēc ne? Tā kā Bermudu salas bija viena no pieturām ceļā uz ASV, tad pirmais lielais šortu popularitātes vilnis tika piedzīvots tieši Atlantijas okeāna otrā pusē.

20. gadsimts bija pateicīgs laiks dažādiem jauniem modes atklājumiem un virzieniem, tāpēc šajā laikā šorti lielā vairumā Rietumu pasaules valstu ir kļuvuši par normālu modes sastāvdaļu (citos reģionos, galvenokārt, reliģijas dēļ, šorti netiek nēsāti), lai gan par kādu konkrētu šortu popularitātes bumu nez vai sanāks runāt.   

IZVĒLES GRŪTĪBAS

Nonākot apģērbu veikalā, kurā esam plānojuši iegādāties bikses, redzam dažādus garumus, griezumus, izmērus utt. Ar šortiem viss ir mazliet citādāk. To galvenais rādītājs ir garums. Turklāt, ne tik šortu garums absolūtos skaitļos, bet gan to relatīvais garums attiecībā pret ceļgalu līniju.

Te ir vietā piebilde, ka, jā, šortiem ir daudz variantu, sākot no brīvajiem sporta šortiem, līdz tā sauktajiem skortiem, ko nēsā dāmas, radot ilūziju, ka patiesībā viņas ir uzģērbušas sportiskus mini-svārkus. Mēs vairāk runājam par klasiskiem šortiem, ko starptautiskajā bikšu klasifikatorā varētu saukt par Bermudu šortiem. Zemāk rakstītās patiesības var gan noderēt arī citiem īso bikšu veidiem, kurus ir pieļaujams nēsāt arī ārpus sporta laukumiem.

Tātad – 2.5 līdz 7.5 centimetri. Tieši tik daudz Tev ir vietas manevriem, ja mēs runājam par šortu garumu. Kurā vietā vari manevrēt? Šāda atstarpe var būt starp Tavu ceļgalu līniju (nosacīti – ceļgala vidu) un šortu staru.

Veikalos gan parasti šo bikšu garums tiek mērīts no otras puses, t.i., tiek uzrādīts garums no bikšu stakles līdz staras beigām. Klasiski tie ir dažādi varianti no 18 līdz 23 centimetriem.  Te gan ir jāņem vērā, ka mums katram ir dažādi ekstremitāšu garumi, tāpēc pat pie vienādiem ķermeņa garuma un platuma parametriem katram konkrēts šortu modelis var izskatīties diezgan atšķirīgi.

Kam jāpievērš uzmanība? Izvēloties šortus ar kuriem Tu plāno ne tikai darboties kādā vasarnīcā, bet arī apmeklēt “nopietnus pasākumus”, jāpievērš uzmanība, lai šorti pirmkārt jau ir bikses, nevis maisi, tāpēc, pat ja esi “klasiskais latvietis”, kurš sākas tikai no 100kg, nemēģini nopirkt pašus lielākos šortus, tādējādi atrisinot šo jautājumu.

Klasiskie šortu krāsu varianti

Krāsa? Protams, ka tas jau ir dziļi subjektīvs jautājums, taču nevajag aizmirst šo īso bikšu galveno uzdevumu un mērķi, proti, šorti tas ir silta vai pat karsta laika apģērbs, tāpēc Tu pats sev pateiksi “paldies”, ja būsi iegādājies gaišāku toņu bikses.

Tāpat der padomāt par materiālu – kokvilna, protams, ir klasika, taču karstā vasarā labs variants ir arī linu auduma šorti. Džinsi? Jā, protams, taču, tāpat kā ar pilna izmēra džinsu biksēm, ne visur tas ir pieņemams variants.

KĀ NĒSĀT?

Kā jau katram apģērba gabalam, arī šortiem ir savi no-no, kuri ir jāievēro, lai neizskatītos pēc čaļa, kas izejot no mājām nav paskatījies spogulī, pirms tam ātri uzraujot pirmo, ko ieraudzījis.

Pirmais jautājums – vai krekls ir jābāž šortos. Atbilde īsumā – drīzāk nē, nekā jā. Izvērstāk runājot, šortos var sabāzt klasiskos (tautā dēvētos par “pogājamajiem”) kreklus, taču tā, varbūt, nav veiksmīgākā krekla izvēle. Savukārt polo krekli vai t-krekli nekad netiek bāzti iekšā šortos. NE-KAD!

Vēl viens moments ir apavi un zeķes. Domāju, ka nav jāstāsta par klasiskajiem krāsu salikumiem un pārējām lietām. Tāpat ir jāsaprot, ka, ja jau esi uzvilcis kājās tos šortus, tad tavs tēls ir brīvs un nepiespiests, tādiem ir jābūt arī apaviem – mokasīni, tenisa čības, iešļūcenes. Kā šādos gadījumos izskatās zeķes? Pareizi – liekas (varbūt, tikai pavisam īsās, ja nu ļoti vajag).

Visbeidzot, nobeigumā gribu atgādināt, ka pašlaik izšķir kopumā pāris desmitus dažādu šortu veidu pēc to dizaina un nozīmes, tāpēc ne mazāk svarīgi par visu iepriekš uzrakstīto, ir sākotnēji pareizo šortu izvēle. Sērferu šorti vai basketbolam domātie, protams, ir ērti, taču to nosaukumi arī parāda, kur tādi ir izmantojami.  

2020. GADA VASARAS MODE

Kas ir šīsvasaras trendi šortu modē? Mode, protams, tāpēc jau ir mode, lai izaicinātu un šoreiz izaicinājumi skar pašus pamatus, proti, kas ir pieļaujams un kas nē? Nē, tas nenozīmē, ka Tu tagad vari vilkt savus 2005. gada rūtainos sērferšortus, taču atkāpties no klasikas, kas arī iepriekš tika aprakstīta, vari gan.

Tavi šorti šovasar var neizskatīties perfekti, neliels nodiluma efekts vai burzījums būs pilnīgi ok, ja esi drosmīgs čalis, Tu vari atriebties visām leopard-dāmām, jo šogad šis raksts būs aktuāls ne tikai starp 15 gadus vecā pagātnē iestrēgušām fifām, bet arī šortos. Ar materiāliem, ja vien Tev pašam tas ir ērti, arī vari droši eksperimentēt.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *