Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Protams, gadās visādi, taču es ļoti šaubos, ka esot pensijā Tu, ieslēdzis savas jaunības laiku mūziku, apsēdies savā ērtajā krēslā un, ja vien veselība ļaus, paņemot rokās kādu piepildītu ugunsūdens glāzi, ar prieku atcerēsies kā cēlies no rīta, gāji uz darbu, rakies papīros, risināji problēmas, atnāci mājās, pusbeigts pasēdēji pie kompja un ap 23:00 gāji gulēt, lai nākošajā dienā realizētu nākošo šī nebeidzamā cikla iterāciju.

Daudz patīkamāk ir atcerēties tos brīžus, ko Tu pavadīji darot lietas, kas Tev patīk un, kuras padarīja Tevi labāku un ļāva attīstīties. Tās lietas un notikumus, kurus Tu piedzīvoji kopā ar sev patīkamiem cilvēkiem. Hobiji ir tā sociālā līme, kas ļauj kā iegūt šādus domubiedrus, kā arī liek Tev apgūt ko jaunu, vai arī kvalitatīvi uzlabot savas prasmes.

Turklāt, runāsim tieši, ļoti bieži šie hobiji, kas vienā brīdī var arī sākt nest kādu materiālo labumu, var kalpot kā labs “rezerves variants” gadījumiem, kad dzīvē viss jūk un brūk vai, gluži pretēji, pats vēlies restartēšanos.

Slikti, ja Tev līdz šim nav aizķērusies kāda nodarbe, kas ļauj ne tikai relaksēties no ikdienas rutīnas, bet arī realizēt Tavas labākās īpašības un, kas zina, varbūt attīstīt savas prasmes līdz tam, lai hobijs būtu ne tikai hobijs. Tas gan nav spriedums un Tu neesi norakstāms – sākt var jebkurā brīdī. Galvenais – sākt! Mēs pateiksim priekšā ar ko.

1. Makšķerēšana

Ir grūti iedomāties kādu vēl populārāku un klasiskāku hobiju par makšķerēšanu. Turklāt, iespējas sevi tajā realizēt ir dažādas – sākot no dažādiem makšķerēšanas veidiem, līdz sacensībām vai, piemēram, mānekļu izgatavošanas.

2. Cīņas māksla

Šis hobijs, lai arī sākumā šķiet gana brutāls, patiesībā ir ļoti vērtīgs, jo tas ne tikai uzturēs Tevi formā, bet arī dos prasmes, kas var noderēt pašās negaidītākajās situācijās un runa nav tikai par situācijām tumšos pagalmos, bet arī tām, kurās vajag prast ātri novērtēt situāciju vai darboties ekstrēmos apstākļos, saglabājot vēsu prātu.

3. Auto/moto sacīkstes

Šis hobijs, neapšaubāmi, ir dārgs, taču ir grūti iedomāties kaut ko vēl maskulīnāk. Motoru rēkoņa, adrenalīns, ātrums un risks, kas viss notiek simtu vai pat tūkstošu skatītāju priekšā. Ja domā, ka uzreiz uz F1 netiksi, nav liela bēda, jo pašlaik ir pietiekoši daudz demokrātisku veidu kā pat ar ielas auto izbaudīt sacensību garu.

4. Aktīvais tūrisms

Kalnos kāpšana, riteņbraukšana, pārgājieni, laivu braucieni, klintīs kāpšana utt. Tas viss ir Tavā rīcībā. Ko Tu no tā iegūsi? Jaunus iespaidus, paziņas, prasmes.

5. Šaušana

Hobijs, varbūt, neviennozīmīgs, taču ar saviem plusiem. Sākot no tā, ka tas, varbūt, ir labs veids kā relaksēties un arī veids kā uzzināt daudz ko jaunu, līdz tam, ka tas var aizvest līdz sporta šaušanai un sacensībām. Turklāt, ja nepatīk pistoles, ir arī loki, arbaleti, šautenes utt.

6. Dēļu sporti

Skeitbords, sērfošana, kaitbords, veikbords, snovbords – tie ir tikai daži no neksaitāmajiem dēļu sportiem. Tas ir gana ekstrēmi un aizraujoši, turklāt, tā kā dēļu veidi ir dažādi, šis hobijs ir neatkarīgs no laika apstākļiem, galvenais ir tikai gribēšana.

7. Paukošana, zobenu cīņas

Izveicība, reakcija, grācija un vēl, un vēl, un vēl. Skatoties filmas par viduslaikiem gan jau, ka vienmēr ir iezagusies prātā doma “a es tā varētu?” Kāpēc nepamēģināt? Ja nu tomēr paukošana liekas par sarežģītu un vairāk uzrunā brutālas cīņas un, piemēram, vikingu tematika, tad var pievienoties arī kādam vēstures restaurācijas klubam un iesaistīties episkās cīņās ar zobeniem, cirvjiem, vairogiem un smagām metāla bruņām.

8. Sporta tiesāšana

Var būt, ka par augstas klases sportistu Tu nekļuvi, taču fiziskā forma ir saglabājusies, kā arī Tu vēl aizvien esi šajā sportā iekšā. Tad ir vērts apdomāt sporta veida tiesneša amata prasmju apgūšanu. Turklāt, vēlāk arī neradīsies jautājumi par to kāpēc tiesnesis kaut ko ir vai nav ieraudzījis.

9. Gadžetu apskati

Protams, ka tagad katrs, kuram ir kamera filmē dažādus apskatus un apskatīts tiek jebkas, līdz pat klozetpoda riņķim, taču tas nav iemesls, lai Tu nesāktu fiksēt savas pārdomas video vai rakstītajā formātā. Tā ir Tava unikālā pieredze un, ja pratīsi to pamatot, savu auditoriju arī atradīsi.

10. Radioamatierisms

Protams, ka tagad saziņai izmanto daudz advancētākas tehnoloģijas un radioamatierisms ir tāds arhaisms, taču tieši tāpēc tas ir interesanti. Iespējams, ka Tu nodibināsi jaunus kontaktus, bet, iespējams, padziļināsi zināšanas elektronikā. Lai vai kā, bet tā ir izdevīga situācija.

11. Bārmenis

Ja Tev negribas veikt nekādas straujas kustības un pēdējos gados Tava vienīgā izklaide ir dažāda alkohola atklāšana un patēriņš, tad, lai to visu kaut kā ievirzītu civilā gultnē, var pievērsties bārmeņa amata apgūšanai. Vai tie būtu kursi, vai zināšanas, kas apgūtas pašmācības ceļā, bet prasme orientēties dzērienos un spēja “no galvas” sataisīt pārdesmit dažādus kokteiļus, draugu kompānijā tiks cienīta.

12. Mājas alkohols

Kad ar bārmeņošanos (lai nebūtu neapmierinātu bārmeņu komentāru, pareizi gan ir bārtendingu) būsi ticis galā un lieliski orientēsies dzērienos, vari sākt gatavot “savu mantu”. Te gan pirms darbošanās ir jāiepazīstas ar likumdošanu, lai kādā brīdī nerastos nepatīkami pārsteigumi.

13. Skriešana

Skriešana ir pats pieejamākais un, varbūt, pat lētākais no visiem fizisko aktivitāšu veidiem. Tāpat skriet var jebkurš cilvēks, kuram nav kritisku veselības problēmu. Lai arī pamazām un bez ātruma rekordiem, taču skriešana ir labs veids kā iekustināt savas miesas un, ja būsi gana drosmīgs, varēsi piedalīties kādā tautas skrējienā.

14. Medības

Zinu, ka šāda veida izklaides mūsdienu sabiedrībā tiek uzņemtas visai negatīvi, taču, runāsim godīgi, medības ir plēsējiem raksturīga nodarbe. Protams, mēs varam moralizēt, ka viena lieta ir medīt, lai izdzīvotu, cita – izklaidei, taču, ja vien tā nav brutāla malumedniecība, tad viss notiek gana korekti.

15. Militārie hobiji – izdzīvošana, airsofts, Zemessardze

Latvijā pašlaik ir profesionālais dienests, taču saistīt savu dzīvi ar armiju, piekritīsi, ne visi ir gatavi, lai vai kā šī tēma būtu interesanta. Tas gan nenozīmē, ka visām interesantajām un ar romantismu apvītajām lietām ir jāvelk pāri krusts. Iestājies Zemessardzē! Ja arī Zemessardzes prasības Tev ir par šerpu, tad vari atrast domubiedrus airsofta spēlei vai doties mežā bruņojies tikai ar nazi un izdzīvot tur kādu nedēļu.

16. Kalšana

Kalšana ir nodarbe, kas radās diezgan senos laikos un, ja agrāk tai bija izteikti praktiska nozīme, tad mūsdienās tā ir kļuvusi arī par mākslu. Iespējams, par vienu no vīrišķīgākajiem mākslas veidiem. Tiesa, pirms sāc kaut ko darīt šajā jomā, atrodi meistaru, kurš būs gatavs Tev ierādīt kalšanas pamatus.

17. Programmēšana

Programmēšana nav tik sarežģīta kā par to stāsta. Pašlaik ir simtiem dažādu video kursu, kuri ļauj apgūt ne tikai pamatus, bet arī advancētas lietas. Pozitīvais tajā visā ir tas, ka neko vairāk kā parastu klēpjdatoru Tev nemaz nevajadzēs un, ja būsi gana cītīgs un neatlaidīgs skolnieks, ar laiku šo nodarbi varēsi monetizēt.

18. Dizains

Līdzīgi kā ar programmēšanu, mūsdienu digitālajā laikmetā tā ir gandrīz vai pamatprasme, kura vismaz kaut kādā līmenī ir jāprot katram. Ja pratīsi izdarīt vairāk, tad ne tikai pašam būs prieks, bet, kā saka, par nelielu, bet taisnīgu samaksu varēsi palīdzēt arī citiem.

19. Kokapstrāde

Iespējams, ka amatu mācības stundas skolā Tev vairāk asociējas ar skriešanu aiz stūra, lai uzpīpētu, taču nekad nav par vēlu apgūt ko jaunu. Priekš kam? Kaut vai tāpēc, lai nekristu kaunā, kad Tavam bērnam būs jāpiedalās putnu būrīšu taisīšanas konkursā.

20. Tulkošana

Ja esi bijis gana labs skolnieks vai ilgu laiku esi pavadījis kādā valstī un zini kādu, iespējams, ne to populārāko valodu, izmanto to! Lai arī tagad ir daudz automātisko tulkotāju risinājumu, kvalitatīvs tulkojums vienmēr būs pieprasīts!

21. Tekstu labošana

Laba valodas izjūta, stils un gramatikas pārzināšana mūsdienās vēl aizvien ir kapitāls, ko vari izmantot ne tikai savu tekstu veidošanā, bet labojot citu sacerētos garadarbus. Par naudu.

22. Slēdžu atmūķēšana

Nē, dienas vidū pa kāpņutelpām Tev nav jāstaigā, taču prasme atmūķēt slēdzenes, vienalga, vai tās būtu “parastās” vai jau “gudrās”, noderēs ne tikai Tev pašam, bet pašā negaidītākajā momentā var izglābt arī kādu citu.

23. Fotografēšana

Fotografēšana, līdz ar pusprofesionālo un profesionālo fotokameru izplatīšanos, ir kļuvusi par gana populāru hobiju, taču nebūt ne visi, kam ir aparāts, ir arī labi fotogrāfi. Apgūsti pamatus, atrodi savu jomu, kurā vēlies darboties un attīsti savas prasmes.

24. Trenēšana

Pat ja Tev jau ir hobijs, fitness, to vari attīstīt līdz jaunam līmenim, kļūstot par treneri. Tikai, lūdzu, pirmkārt, neesi treneris, kuram pašam vajag treneri un neaizmirsti, ka, lai viss notiktu likumā noteiktajā kārtībā, ir nepieciešams arī papīrs.

25. Tetovēšana

Var gadīties, ka Tu vari novilkt taisnu līniju arī bez lineāla un kopumā neslikti zīmē. Var izmēģināt savu roku tetovēšanā. Protams, tas pašlaik ir ļoti pieprasīti, taču uz vieglu naudu gan neceri – tas ir “mazliet” sarežģītāk nekā izskatās.

26. Amatierteātris

Par aktieri Tu, iespējams, neesi kļuvis, taču viss kas saistīts ar aktiermākslu un kino Tevi interesē. Ja tā, tad amatierteātris Tevi uzņems ar lielāko prieku. Turklāt, bez paša teātra, notiek arī dažādi festivāli, skates un, beigu beigās, Tu būsi domubiedru kolektīvā.

27. Blogings (Teksts/Video)

Tagad, protams, katrs otrais ir blogeris vai vlogeris, taču tas nenozīmē, ka Tu to nevarētu darīt. Veidot saturu var par jebko. Sākot no jomas, kurā Tu strādā un esi sasniedzis zināmu profesionalitāti, līdz pat parastai ikdienas atspoguļošanai.

28. Brīvprātīgais darbs

Ja neviena no nodarbēm īsti neiet pie sirds, bet tā jau kopumā Tu esi aktīvs čalis, tad vari pamēģināt iesaistīties brīvprātīgo kustībā. Jauni kontakti, pieredze un arī ieraksts CV garantēts!

29. Ēst gatavošana

Protams, ka Tu vari uzskatīt citādāk, bet vīrietim ir jāprot gatavot ēst un, jo labāk viņš to prot, jo labāk viņam pašam, t.i., tiek pilnībā izslēgta iespēja nomirt bada nāvē pie pilna ledusskapja. Bez tam, Tu vienmēr varēsi sagatavot savu favorītēdienu pats!

30. Dejošana/Tautas dejas

Ja esi viens no tiem, kas nedejo ne pie kādiem apstākļiem, tad, varbūt, tas ir laiks, lai pārkāptu saviem principiem? Deju, kurās izpausties pietiek un teju katrā kultūras

31. Kino

Kā savulaik esot teicis visu pionieru draugs un darbaļaužu vadonis Ļenins, kino esot svarīgākais no visiem mākslas veidiem. Pašlaik ar mākslu iepazīties var visdažādākajos veidos – sākot no kinoteātriem, beidzot ar savas mājas dīvānu un laptopu. Arī informācijas par to kas būtu jānoskatās, lai paplašinātu savu redzesloku ir pietiekoši.

32. Niršana

Kā runā, sen, sen atpakaļ bija radījumi, kas iznāca no ūdens un evolucionēja līdz cilvēkam. Tev ir iespēja atgriezties no tur, no kurienes, iespējams, esi nācis un iepazīties ar zemūdens pasauli. Pats aizraujošākais tajā visā ir apstāklis, ka mūsdienu zinātnei zemūdens pasaule ir teju nezināma, jo 95% pasaules okeānu ir nepētīti. Mēs gan nesūtām Tevi pašā dziļumā, bet kādā Eiropas kūrortā vari sākt mēģināt.

33. Lidošana

Ja autosports bija dārgs hobijs, tad lidošana ir vēl dārgāks. Pat ja Tu nepērc savu lidmašīnu, visa apmācība var izmaksāt tik pat cik ļoti labs mazlietots auto. Tiesa, sajūtas un iespējas, ko sniedz lidošana ir ne tikai vienreizējas, bet teju unikālas.

34. Astronomija

Esot kādā romantiskā pastaigā ar simpātisku dāmu vēl aizvien ir ļoti šiki pētīt zvaigznes un ja Tu spēsi atrast ko vairāk par Lielajiem greizajiem ratiem, kā arī varēsi aizrautīgi pastāstīt par jaunākajiem astronomu atklājumiem, esi drošs, tas atstās neizdzēšamu iespaidu.

35. Fitness

Fitness Tev neļaus līdzināties kā galertam-triceklim, kā arī tā ir unikāla iespēja sākt savu sportisko karjeru jebkurā laikā (arī tajā, kurā parasti to noslēdz) un startējot vismaz vietējā mēroga sacensībās, izbaudīt sporta atmosfēru.

36. Putnu vērošana

Iepriekš runājām par medībām un, var būt, Tev tas liekas par asiņainu, tai pat laikā vērot dabu Tev patīk. Risinājums ir vienkāršs – putnu vērošana. Mēs, protams, tajā neesam speciālisti, taču vērot putnu dzīvi, piefiksēt kad viņi atlido un kad – aizlido utt., iespējams, arī atrast kādu retu sugu, gan jau, ka varētu būt interesanti.

37. Burvju triki

Domāju, ka bērnībā Tu ar lielu aizrautību skatījies kā cirkū mākslinieki taisa visādus trikus un pigorus un gribēji kādu dienu darīt tā pat. Kāpēc ne tagad? Turklāt, virzieni, kuros sevi attīstīt ir pavisam dažādi, sākot no kāršu trikiem līdz lielmēroga ilūzijām.

38. Stand-up joki

Ja Tev ar paškritiku viss ir kārtībā un dūšas arī pietiek, kā arī uzskati, ka vari sasmīdināt ne tikai mammu, pamēģini savus spēkus stendapā.

39. Svešvalodu apguve

Sēžot mājās, izolācijā svešvalodas var noderēt visai nedaudz, t.i., tik vien kā skatoties kādus seriālus vai lasot grāmatas, taču “normālā laikā” papildus svešvalodas zināšana ir ne tikai labs bonusss ārzemju ceļojumos, bet, iespējams, var pavērt jaunas karjeras iespējas.

40. Nažu/Cirvju mētāšana

Šautriņu mešana, jeb, kā tagad smalki teikt Dārtss, ir interesanti, taču pietrūkst aso izjūtu. Ja Tev ir tāpat, tad ņem rokās nažus vai pat cirvi, sameistaro tādu kārtīgu koka mērķi un pasaki, lai kādu laiku Tevi netraucē.

41. Gaļas/zivju kūpināšana

Ēst mums visiem patīk, taču dažreiz gribas kaut ko īpašāku un interesantāku. Šašliki un citi grila brīnumi ir jau interesanti, taču kūpināta zivs vai gaļa ir nākamais līmenis, ko ne kurš katrs var realizēt. Izmēģini dažādas tehnikas, dažādas zivis un gaļas.

42. Klasisku auto atjaunošana

Kāpēc gan, lai Tu neatjaunotu līdz maksimāli “svaigam” izskatam sava vecātēva lauku garāžā esošo “žiguli”? Jā, protams, tas nav pats labākais ieguldījums finansiāli, taču tas ir labs sākums un roku treniņš. Neapšaubāmi, rokām šajā gadījumā būtu jāaug no pleciem, taču tāpat šajā procesā Tev nāktos apgūt arī daudzas jaunas lietas, kuras, kas zina, varbūt pēc tam arī noderēs.

43. Kāršu spēlēšana

Kāršu spēlēšana nav tikai Acīte vai Pokers kādā kazino, lai nospēlētu naudu. Kāršu spēles ir daudz un dažādas. Sākot no Čehu duraka, kas parasti ir viena no pirmajām spēlēm, ko iemācās bērni, līdz Bridžam. Atrodi kompāniju un, vismaz sporta pēc, kādu partiju var uzspēlēt.

44. Dārzkopība

Var būt, ka Tu esi estēts un smalkas pasaules uztveres cilvēks, kuram lielu prieku sagādā puķu audzēšana un tas ir pilnīgi normāli, gribu Tev teikt. Ja to vēl neesi izdarījis, sāc audzēt puķes un prieks būs ne tikai Tev, bet arī maciņam, ja izdomāsi puķu stādus vēlāk arī notirgot.

45. Mājas remonts

Ja Tu dzīvo privātmājā, tad, domāju, ka nav lieku reizi jāatgādina, ka patiesībā tā nekad nav gatava. Vienmēr ir jāveic kādi labiekārtošanas vai remonta darbi. Kādam tas, protams, kā hobijs neliksies, taču labiekārtota māja ir ne tikai skaisti, bet arī noderīgi, jo, beigu beigās, pats vien tajā dzīvo.

Beekeeper checking his honey bees and beehives

46. Biškopība

Medus tiek saukts par “šķidro zeltu” un zināma taisnība tajā visā ir, jo nebūt ne kurš katrs ar to var nodarboties. Atceroties Vinniju Pūku, ar tām bitēm arī nekad un neko nevar zināt tāpēc, esi drošs, tas ir arī gana vīrišķīgs hobijs.

47. Degustācijas-ekspertīze

Vai Tu vari nosaukt visas garšvielas restorānā pasniegtā ēdienā? Varbūt, vari atšķirt kādas noteiktas vīna markas 2018., 2008. un 1998. gada ražojumus? Nē? A ir cilvēki, kas to var!

Alkoholiskie dzērieni, ēdieni, cigāri utt., beigu beigās, ir cilvēki, kas var pēc garšas atšķirt dažādas “kolas” markas.

48. Mūzikas instrumentu spēle

Ja tīņa gados Tavs sapnis bija iemācīties spēlēt ģitāru, lai iepatiktos kādai meitenei, vai arī, lai pagalmā kļūtu par kompānijas dvēseli, tad, varbūt, der atcerēties jaunības laika sapņus un paņemt to ģitāru rokās. Neviens neapgalvo, ka kļūsi par spēles virtuozu, taču spēlēt iemācīties, apgalvosim tā droši, var jebkurš, kurš to vēlas.

49. Laika kapsulu izgatavošana

Atstāt savus vēlējumus nākamajām paaudzēm vēlas daudzi, tāpēc vajag kādu, kurš varētu izveidot skaistas laika kapsulas, kuras pēc 100 vai, varbūt, pat vairāk gadiem mūsu pēcteči atradīs. Kāpēc, lai nepieskarties vēstures veidošanai?

50. Modeļu kolekcionēšana

Mēs visi bērnībā esam spēlējušies ar mašīnītēm, lidmašīnām, vilcieniem utt. tehniku. Nav jau tā, ka sasniedzot brieduma gadus, tas ir jāaizmirst, ko pierāda cilvēki, kas kolekcionē dažāda veida tehnikas modeļu. Ja pati kolekcionēšana Tev liekas vienmuļa, pievērsies radiovadāmajiem modeļiem – auto un avio.

51. Ierakstu kolekcionēšana

Var jau būt, ka Spotify, YouTube un daudzi citi servisi mums piedāvā noklausīties jebko, kas kādreiz ir ticis ierakstīts, taču, piekritīsi, ka vinila platei vai audiolentai ir savs īpašais šarms, vai ne?

52. Grilēšana

Varbūt, to Tu jau sen dari, bet nekad neesi saucis par hobiju. Ja līdz šim visos draugu, kolēģu un ģimenes pasākumos esi bijis atbildīgais par gaļas cepšanu, taču esi izlīdzējies ar pāris “īpašajām receptēm”, pacel savas prasmes jaunā līmenī! Eksperimentē ar gaļām, marinādēm, cepšanas veidiem. Kļūsti par grila šefu!

53. Vēstures pētīšana

Varbūt, Tev liekas, ka par vēsturi zini ja ne visu, tad pietiekoši, lai varētu argumentēti izstāstīt savu redzējumu par aizgājušo gadu notikumiem. Taču, esi drošs, jauna informācija parādās pat par to, kas mums līdz šim ir bijis, kā saka, “akmenī kalts”. Pēti, uzzini, izzini, jo nevajag aizmirst, ka uz vieniem un tiem pašiem notikumiem var skatīties no dažādiem skatu punktiem.

54. Suņu dresēšana

Ja Tev patīk suņi un Tu ar viņiem labi saproties, bet tas kā Tu iemācīji kādam kucēnam padot ķepu ir viena no spilgtākajām bērnības atmiņām, iespējams, ir vērts izmēģināt savus spēkus kinoloģijā un suņu dresēšanā. Iesākumā gan patrenējies ar savu četrkājaino draugu.

55. Mentorings

Beigu beigās, ja Tevi neuzrunāja neviens no augstāk minētajiem hobiju variantiem, kā pēdējo piedāvājam mentoringu, t.i., ja Tu sevi izteikti saisti ar darbu ko dari un esi sasniedzis zināmus panākumus tajā, dalies ar savām zināšanām ar jaunajiem kolēģiem un esi viņu darbaudzinātājs. Tas liks attīstīties Tev pašam, kā arī dos labumu Tavai organizācijai.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *