Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Pirmais 2020. gada pavasara izolēšanās mēnesis jau ir pagājis un, ja kādam arī bija sajūsma par iespēju strādāt no mājām, tad uz šo brīdi tai būtu jau jābūt krietni mazākai, jo, kā izrādās, darbs no mājām nenozīmē, ka var nestrādāt, gluži pretēji, tas tagad paņem visu laiku, iziet ārā arī ir problēmas, jo visu laiku vajag skatīties, vai kāds nav pārāk tuvu, pa vidu tam vēl pieskaitām bērnu mācīšanu un mācīšanos. It kā jau varētu atpūsties, taču ārpus māju izklaides ir slēgtas, bet visu laiku skatīties filmas un seriālus vai spēlēt datorspēles arī ir apnicis.

Rezultātā tā vietā lai justos relaksēti un brīvi, Tu esi nervozs, iespējams, pieaug spriedze ģimenē un tas galīgi nav tas virziens, kurā Tu vēlies, lai šis gads aiziet.

1. Režīms

Liela problēma ar ko jāsaskaras šajā laikā ir tā, ka mūsu ierastais režīms (celšanās-nomazgāšanās-paēšana-iešana uz darbu-atnākšana no darba-utt.) ir izjaukts un ir iestājies neliels haoss. Savukārt, kā zināms, ja haoss ir ikdienā, tad tāds būs arī galvā, un otrādi.

Šādā gadījumā psihologi iesaka, tomēr, pieturēties pie ierastā dienas režīma cik vien tas ir iespējams. Protams, ja ikdienā Tev bija jāierēķina stunda-pusotra, lai tiktu līdz darbam, tad nav jāceļas pussešos no rīta, taču viss pārējais rīta rituāls gan būtu jāsaglabā. Pat, ja Tevi neviens pa dienu neredz un nav paredzētas nekādas videokonferences, nesēdi “trenuškās”. Ievēro pusdienu pārtraukuma laiku.

Tomēr, lai vai cik skaista un vienkārša šī ideja liktos sākumā, problēma ir tāda, ka Tu, visdrīzāk, nedzīvo viens. Tev var būt istabas biedri, draudzene, sieva, bērni, utt. Problēmas rodas tad, kad katra režīms sāk konfliktēt ar citu iecerēm. Vienkārša risinājuma gan šim gadījumam nav, tāpēc ir tikai viens ieteikums – runā! Tikai tādā veidā izdosies visu šo situāciju nomenedžēt ar pēc iespējas mazākiem “zaudējumiem”.

2. Sarunas ar citiem

Sarunas ir atslēga arī vēl vienā momentā. Proti, kas šajā izolēšanās laikā cilvēkam pietrūkst? Pietrūkst socializēšanās. Pat ja Tu nedzīvo viens, tāpat lielākais vairums sarunu notiek ar vieniem un tiem pašiem cilvēkiem, kas, turklāt, dzīvo tev blakus, tātad runāšana notiek par vienām un tām pašām tēmām atkal un atkal. Malšanās par vienu un to pašu “pīļu dīķi” ir emocionāli nogurdinoša.

Risinājums te ir vienkāršs – runā arī ar citiem. Lai vai kā Tev ikdienā varētu būt apnikuši kolēģi, uzraksti viņiem kādu vēstuli soctīklos vai pat, ak kungs, PIEZVANI! Tādējādi Tu ne tikai būsi uzturējis komandas garu un uzzinājis ko jaunu par to kā citi tiek galā ar izolēšanos, bet arī “atbrīvojies” pats.

3. Fiziskās aktivitātes

Trešais acīmredzamais mīnuss darbam no mājām ar kuru saskaras jebkurš iepriekš nesagatavots organisms – neierobežotā pieeja ledusskapim un ierobežotās fiziskās aktivitātes. Protams, ka te kāds var iebilst, ka stresa situācijā organisma reakcijas var būt dažādas un, kamēr vieni pa šiem pāris mēnešiem būs palikuši par padsmit kilogramiem “svarīgāki”, citiem būs novērojams pretējs process.

Jā, protams, taču šo punktu ir jāskatās no tā aspekta, ka ēšanas režīms mums ir izmainījies, kas pats pa sevi jau var nebūt nekas labs, bet fizisko aktivitāšu, pat, ja tās jau tā nebija nekādas lielās, samazinājums to visu sareizina ar divi, ja ne vairāk.

Sēdēt mājās un ēst maksimāli pareizi nebūs viegli, tāpēc vismaz mēģini atteikties no izteikti nevēlamiem produktiem, kā arī kaut nedaudz izkusties. Starp citu, skriešana un velobraucieni nav aizliegti arī pašlaik, bet kā mājās ja ne uzturēt, tad vismaz neļaut katastrofāli “sabrukt” fiziskajai formai mēs jau rakstījām.

KĀ TRENĒTIES MĀJĀS

Nobeigumā gan ir jāatgādina labā vēsts – lai arī pašlaik mūsdienu gaišākie prāti vēl nav sapratuši kā efektīvāk cīnīties ar šo COVID-19 vīrusu, tas agri vai vēlu tāpat būs beidzies. Tās ir tikai īslaicīgas neērtības, nevis jaunais dzīvesveids. Turklāt, tas cik ļoti mēs ievērosim piesardzības noteikumus tagad arī noteiks to cik ātri mēs varēsim atgriezties pie ierastā dzīves ritma.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *