Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Cilvēkiem ir ļoti raksturīgi meklēt varoņus un sports šajā ziņā ir ļoti pateicīga vide, jo jau labu laiku tiek uzskaitīts katrs sportista solis gan tiešā, gan arī pārnestā nozīmē. Statistika un tās analīze ir tā, kas valda mūsdienu sportā. Parasti arī tieši statistikas tabulās cenšas atrast atbildi uz jautājumu “Kurš ir labākais?”

Tiesa, ja futbolā vai basketbolā atbilde uz šo jautājumu nez vai būs viennozīmīga, tad hokejā viss ir skaidrs un jau labu laiku – Veins Geckis. Edmontonas “Oilers” zelta sastāva galvenā figūra, kurš savu vārdu Nacionālās hokeja līgas (NHL) vēsturē ierakstīja ar zelta burtiem, kļūstot par pārliecinošu līderi gūtajos vārtos (894), atdotajās rezultatīvajās piespēlēs (1963) un, kā iznākums, arī punktos (2857). Tuvāko sekotāju gūto punktu ieskaitē, Jaromiru Jāgru, apsteidzot par teju 1000 punktiem.

Veins Greckis Losandželosas “Kings” formā

“The Great One”, kā Veinu dēvēja līdzjutēji un hokeja apskatnieki, karjeru noslēdza 1999. gadā, taču vairāk kā 20 gadu laikā neviens no viņa rekordiem netika apdraudēts līdz… 2020. gada agram pavasarim. Apdraudētājs izrādījās… “Alex The Great”, jeb Aleksandrs Ovečkins, kurš 2019./2020. gada sezonā ielauzās NHL visu laiku labāko vārtu guvēju astotniekā un, ja ne koronvīrusa dēļ pārtrauktā sezona, gan jau, ka arī septītajā vietā esošais Maiks Gārtners tiktu panākts (abus šķir divi vārtu guvumi).

Kamēr Ovečkins kārpījās augšā pa visu laiku labāko vārtu guvēju reitingu, hokeja eksperti un līdzjutēji sāka spriest – cik reālas ir Vašingtonas “Capitals” uzbrucēja iespējas panākt Veinu Grecki, kļūstot par jauno NHL visu laiku labāko bombardieri?

Lai atbildētu uz šo jautājumu, ir jāsāk ar nelielu atkāpi un ieskatu Ovečkina pases datos, kur norādīts, ka 2020. gadā viņš kļūs 35 gadus vecs. Nav jau nekāds puika un tāpēc viņa gājienā pēc jaunā rekorda daudz ko noteiks tieši šis, veselības un sportiskās ilgmūžības faktors, ko jāsauc par galveno. Cik ilgi kreisās malas uzbrucējs spēlēs?

Ja par piemēru ņem spēlētājus, kas produktīvāko vārtu guvēju sarakstā ir Ovečkinam priekšā, tad, ja neņem vērā “ilgdzīvotājus” Gordiju Hovu un Jaromiru Jāgru, visi karjeras ir noslēguši faktiski pirms 40 gadu sasniegšanas. No otras puses – mūsdienās hokejistu karjeras, ja vien tās nav jābeidz veselības stāvokļa dēļ, ir garākas. Šajā ziņā svarīgs ir salīdzinājums ar Jaromiru Jāgru, kurš NHL spēlēja vēl 46 gadu vecumā. Viņi abi divi ir diezgan masīvi un fiziski attīstīti hokejisti, kuriem, turklāt, karjeras laikā ir izdevies saglabāt savu veselību, t.i., smagu savainojumu, kuru dēļ ir jāizlaiž daudz maču, ne vienam, ne otram nav bijis.

Jaromirs Jāgrs savā pēdējā NHL sezonā, Kalgari “Flames” sastāvā

Tāpēc, atgriežoties mazliet atpakaļ, veselība un aizvadīto maču skaits ir galvenais atslēgas punkts, lai Aleksandrs Ovečkins varētu pretendēt uz visu laiku labākā vārtu guvēja statusu.

Tas gan nav vienīgais, jo bez tā, ka ir ilgi jāspēlē, vēl vajag arī gūt tos atlikušos 189 vārtus. Kā tas viss izskatās matemātiski? Līdzšinējā karjerā Ovi ir guvis 0.613 vārtus vidēji spēlē, kas, starp citu, ir trešais visu laiku labākais rādītājs starp spēlētājiem, kas ir guvuši vismaz 500 vārtus, kā arī labāks nekā pašam Greckim (0.601).

Veicot ne pārāk sarežģītus aprēķinus, var iegūt to spēļu skaitu, kas ir nepieciešams, lai, pie esošā vārtu gūšanas tempa, Ovečkins panāktu Grecki – 307 mači. Sadalot šo skaitli ar 82, kas ir vienā regulārajā sezonā aizvadīto maču skaits, sanāk, ka krievu hokejistam vajag nepilnas četras sezonas un tiks kronēts jauns karalis. Tas arī ļoti labi sasaucas ar iepriekš rakstīto, t.i., spēlējot līdz 40 gadiem, Aleksam ir visas iespējas ierakstīt savu vārdu NHL vēsturē ar zelta burtiem.

Te gan gaisā parādās vēl viens jautājums – vai Ovečkins spēs turpināt bombardēt tādā pat garā? Protams, viņš ir īpašs spēlētājs, ko jau ne vienu vien reizi ir pierādījis, kaut vai tāpēc, ka astoņas reizes ir ticis pie Morisa Rišāra balvas (kļuvis par labāko vārtu guvēju regulārajā sezonā), kā arī 11 reizes sezonu ir noslēdzis ar vismaz 45 gūtajiem vārtiem.

Tas viss, protams, ir brīnišķīgi, bet, tā kā mēs pasē jau bijām ieskatījušies, nevar neņemt vērā vecumu un to, ka hokejistiem, lai vai cik labi viņi būtu, uz vecumu rezultativitāte samazinās. Lai realizētos iepriekš veiktie aprēķini, Ovečkinam vēl četras sezonas ir jāgūst +/-50 vārti un tas ir ĻOTI sarežģīts uzdevums.

Kopš 2005./2006. gada sezonas, tā sauktajā “jaunajā NHL”, kas radās pēc lokauta dēļ izlaistās 2004./2005. gada sezonas, 50 vārti ir gūti 22 reizes. Tiesa, NE REIZI to nav izdarījis 35+ gadus vecs spēlētājs.

Patiesībā, ja mēs apskatāmies statistikas ailes, šajā vecumā (35+), par izcilu rezultātu var saukt 40 vārtus sezonā. Tādas sezonas pirms jau padsmit gadiem padevās Tēmu Selanē (05./06.) un Danielam Alfredsonam (07./08.), Brendanam Šenehenam (05./06.). Pārējiem šajā vecumā esošajiem veterāniem 30 goli ir bijis rezultāts par ko noteikti nav kauns.

Protams, tas pats Selanē 36 gados izcēlās ar 48 raidījumiem vārtos, bet 40 gadus sagaidīja ar 31 vārtiem, taču tas tāpat ir izņēmums. Vai Ovi ir izņēmums? Pagaidām izskatās, ka jā, taču četras sezonas pēc kārtas 50 gūtie vārti vecumā 35+ ir kaut kas tāds, ko līdz šim nav paveicis neviens. Kur nu paveicis, pat pietuvojies neviens nav!

Aleksandra Ovečkina 50 skaistākie vārtu guvumi

Nevajag arī aizmirst, ka hokejs ir komandu sports un, lai vai kā Ovečkinu kritizētu par savtīgumu un egoismu, kas izpaužas simtos garām aizmesto metienu, viņš spēlē kopumā ļoti konkurētspējīgā komandā. Komandas faktors, kas izpaužas gan kā konkurētspēja, gan maiņas partneru sadarbība, gan arī paša Ovečkina loma komandā, būs ļoti svarīgs, lai Aleksandrs spētu sasniegt, domāju, jau nosprausto mērķi.

Atbildot uz virsrakstā uzdoto jautājumu, vai Ovečkins pārspēs Grecki, jāsaka – viņš to noteikti var izdarīt, ja veiksmīgi sakrīt daudzi faktori. Vai viņš 40 gadu jubileju varēs sagaidīt kā visu laiku labākais NHL bombardieris? Šaubos. Cerīg-reālistiski skatoties, t.i., pieņemot, ka nākošajās sezonās viņam izdosies gūt vidēji ~35 vārtus, var būt nepieciešamas gandrīz sešas gana spilgtas sezonas. Tās arī gaidīsim!

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *