Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Darba vietas maiņa ne vienmēr ir patīkams process. Protams, paveicas tiem, kuri uz jaunu darbu tiek uzaicināti, jo jaunais darba devējs ir novērtējis viņa līdzšinējo veikumu. Ne tik patīkama pieredze var rasties situācijās, kad darbs ir jāmeklē pašam. Aiz iekavām atstājot jautājumu par darba meklēšanu kā tādu, daudzu klupšanas akmens ir darba intervija.

Iespēju kļūdīties šajā posmā ir daudz un ne tikai ar “nepareizām” atbildēm, vai negaidītām reakcijām uz intervētāju profesionālajām provokācijām, bet arī jautājumos, kas ir atkarīgi tikai no paša darba meklētāja. Viens no tiem – jautājumu uzdošana intervijas laikā.

Jā, lai arī kādam tas var likties pārsteigums, bet darba intervija nav tas pats kas pratināšana kādā aukstā un tumšā pagrabā, kur jautājumus uzdod viens, bet otram ir jāsniedz tikai “pareizās” atbildes. Tā ir divu pušu saruna, kuras galvenais uzdevums ir noskaidrot vai tām ir iespēja sadarboties, t.i., tieši tāpat kā uzņēmums var Tevi nepieņemt darbā, arī Tu paturi savas tiesības pēc darba intervijas atteikties no piedāvājuma.

Pirms atteikšanās gan ir vēl viens moments, kas katrā darba intervijā ir jāievēro, proti, ir jāuzdod jautājumi. Patiesībā ir ļoti dīvaini, ja cilvēks nāk iekārtoties darbā, bet viņam nav nekādu jautājumu. Tas var liecināt par divām lietām – vai nu cilvēks par uzņēmumu zina visu, kas gan ir maz ticams (bet, ja tā tiešām ir, tad tas ir arī nedaudz dīvaini, piekritīsi?) vai arī viņš nav īsti ieinteresēts šajā darbā un to uztver tikai kā īslaicīgu “atsēdēšanas” vietu.

Tātad, kādus jautājumus būtu jāuzdod vēl darba pārrunās, lai pašu darbu uzsākto nebūtu pārsteigumu?

1. Vai uzņēmumā ir paredzēta darbinieku apmācība?

Darba devējiem tas, varbūt, var likties muļķīgi, jo, nu, kāda apmācība? Sanāk, ka Tu piesakies uz darbu, bet patiesībā to neproti?

Tev gan tas ir svarīgi, jo, lai vai kāds profesionālis Tu arī ne būtu, katrā darba vietā ir savs veids, kā viņi dara lietas un ir ļoti svētīgi šīs lietas zināt. Tāpat ar šādu jautājumu Tu parādi savu ieinteresētību gan savā, gan uzņēmuma attīstībā, norādot, ka Tev ir svarīga arī personīgā izaugsme, ko varēs likt lietā arī uzņēmuma labā.

2. Kādas ir karjeras izaugsmes iespējas?

Faktiski tas ir pirmā jautājuma dublējums, jo arī ir par to pašu tēmu – profesionālo izaugsmi. Ja Tev tā ir svarīga un Tu nevēlies gadiem deldēt bikses sēžot vienā krēslā (ja vien tas krēsls nav nu ĻOTI silts), tad šāds jautājums ir tikai loģisks.

3. Kādi ir uzņēmuma plāni tuvākajiem gadiem?

Tāpat kā kāds personāldaļas pārstāvis, kurš Tevi intervē un vaicā par to kā Tu sevi redzi pēc gadiem 10, tāpat arī Tu vari uzdod šādu jautājumu viņiem. Kādi ir uzņēmuma mērķi, kādi plāni? Vēl iespaidīgāk tas izskatīsies, ja sasaistīsi šo jautājumu ar informāciju, ko būsi uzzinājis par uzņēmumu, pētot viņu mājaslapu un ziņu lenti.

Lai arī sākotnēji šķiet, ka atbilde uz šādiem jautājumiem ir acīmredzama (nopelnīt, nopelnīt un tad vēl nedaudz nopelnīt), ne visi uzņēmumi un to darbinieki saprot uz kurieni viņi paši dodas. Pastaigājot pa darba intervijām biežāk Tu arī, iespējams, būtu pārsteigts uzzinot, ka liela daļa uzņēmumu strādā bez skaidra nākotnes plāna, tikai šodienai. Ja Tevi šāda pieeja neapmierina, tad būtu to labi noskaidrot vēl pirms darba attiecību dibināšanas.

4. Kāds, jūsuprāt, ir ideālais kandidāts šim amatam?

Jautājums, kā saka, ar nelielu pretenziju, bet tas ir ļoti svarīgs, jo atklāj daudzus pavedienus, aiz kuriem var aizķerties.

Darba devējs šajā jautājumā redz Tavu pārliecību par saviem spēkiem un zināmu profesionalitātes līmeni, tāpat arī ieinteresētību gaidāmajos darbos un vēlmi kļūt par šīs jomas profesionāli.

Savukārt Tu pats šādā veidā ne tikai parādi visas tās labās lietas, kas minētas jau iepriekš, bet arī skaidri redzi to vīziju, kādu Tavam darbam ir sazīmējusi uzņēmuma vadība, t.i., atbilde uz šo jautājumu būs teju “step-by-step” pamācība tam, lai Tu pēc laika saņemtu arī ja ne paaugstinājumu amatā, tad, varbūt, atalgojumā.

Papildus šim jautājumam var pajautāt arī – Vai jums ir kādas šaubas par manu kvalifikāciju? Tas arī ir ļoti profesionāls jautājums, kuru uzdodot darba devējs godīgi iezīmēs, viņaprāt, riska punktus, bet Tev būs iespēja tos “neitralizēt”.

5. Pastāstiet, lūdzu, par kolektīvu, kurā man būs jāstrādā?

Jautājums, protams, diezgan provokatīvs, taču ļoti saprotams, jo, ja viss novedīs pie darba līguma slēgšanas, Tev ar šiem cilvēkiem būs jāstrādā kopā ja ne vairākus gadus, tad vairākus mēnešus noteikti un tas, kā Tu jutīsies šajā kolektīvā un kā kolektīvs jutīs Tevi, lielā mērā noteiks Tava darba efektivitāti.

Tāpat nav jākautrējas paprasīt par iemesliem kāpēc ir radusies šī vakance un kur palika cilvēks, kurš iepriekš tajā ir strādājis. Iespējams, viņš ir saņēmis paaugstinājumu, iespējams, šis ir tikko izveidots amats, iespējams, cilvēks ir aizgājis pensijā, iespējams, aizgājis strādāt uz konkurējošo uzņēmumu vai, tikpat iespējams, tika atlaists. Adekvāts darba devējs sniegs šādu informāciju, bet Tev tā būs noderīga, lai aptuveni saprastu, kas notiek uzņēmumā.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *