Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Kas ir lielākais bubulis ar kuru tiek biedēti visi sporta zāļu jaunpienācēji un arī jau pieredzējušāki fizkultūrieši? Domāju, ka daudzi piekritīs, ja teikšu, ka tā ir IDEĀLĀ TEHNIKA! Katrs par tādu ir dzirdējis. Pietupieni, vilkme? Vajag IDEĀLO TEHNIKU, citādāk viss Tev būs pakaļā ar ceļgaliem, muguru, kājām, trešo aci un spiedienu auto riepās!

Iesācējs, kurš, protams, negrib sabojāt veselību vai izskatīties muļķīgi, šādā gadījumā labāk vispār izvairās no sarežģītajiem vingrinājumiem, taču tas nav īstais risinājums, jo tādējādi cilvēks, iespējams, pats sevi apzog, nepildot vingrinājumus, kas viņam varētu dot labu rezultātu.

Kas tad ir tā pareizā tehnika?

Ja mēs tagad veiktu aptauju starp dažādiem svaru zāļu treneriem, es varu garantēt, ka vienam un tam pašam vingrojumam šī pareizās tehnikas noteikšana būtu diezgan atšķirīga. Kāpēc? Vai tie treneri, kas vingrojuma izpildi redz citādāk nekā Tu esi iedomājies ir sliktāk mācījušies vai nodarbojas ar šarlatānismu?

Protams, var gadīties arī tā, taču patiesībā nekādas PAREIZĀS TEHNIKAS NAV! Šoks, ne? Cilvēki, kas ir mācījušies par treneriem, protams, pašlaik var sākt rakstīt iznīcinošus komentārus, taču es paskaidrošu kāpēc esmu izteicis šādu apgalvojumu.

Sāksim no tālienes. Kādi cilvēki nāk uz trenažieru zālēm? Dažādi, ļoti dažādi. Tur ir gan ar vitamīniem sapumpēti bifeļi, gan parastas mājsaimnieces, gan gari pusaudži, gan īsi 40-gadnieku krīzē esoši kungi ar pamatīgu alusvēderu. Īsāk sakot, tikpat dažādi kādi mēs esam ikdienā, tikpat dažādi esam arī svaru zālē.

Tagad – noģērbies līdz apakšveļai un aizej pie spoguļa! Kad būsi beidzis tīksmināties par to kāds skaistulis esi, paskaties uz sevi objektīvi. Kā Tu izskaties? Vai Tev ir garas rokas vai kājas? Kāda ir roku un kāju attiecība pret rumpi?

Kad būsi visu izpētījis, nāc atpakaļ un pamēģini atbildēt uz vienu parastu jautājumu – kā dažādiem cilvēkiem var būt VIENA pareizā tehnika? Atbildēšu Tavā vietā – nevar. Tāpēc, ja esi noskatījies kāda fitnesa guru video par to kā ir jāizpilda tas vai cits vingrinājums, protams, to vari paturēt prātā, taču nevajag to pieņemt par kādu ideālu un, ja pašam nesanāk atkārtot, sisties ar galvu pret stieni.

Beigu beigās, ja mēs atgriežamies pie rumpja un ekstremitāšu garumu tēmas. Cilvēki ar īsām kājām un garām rokām vilkmē labākus rezultātus sasniegs ceļotu Sumo stilā. Cilvēki ar īsu rumpi – klasikā. Tāpat arī cilvēkiem ar īsām (īsākām attiecībā pret rumpi) rokām būs priekšrocības spiešanā guļus, bet īsāku kāju īpašniekiem – pietupienos. Mūsu uzdevums ir saprast šīs īpatnības un izdarīt secinājumus.

Kas ir jāsaprot ar vārdiem PAREIZĀ TEHNIKA – tā ir tāda vingrojuma izpildes tehnika, kas sniedz maksimālo rezultātu, vienlaicīgi nenodarot ļaunumu.

Kāds ir maksimālais rezultāts? Tas ir jāsaprot Tev pašam. Neticēsi, bet to pašu stieņa spiešanu guļus, ko izpilda teju katrs vīrietis, kurš ir atnācis uz zāli, var veikt dažādās variācijās (pat neņemot vērā katra individuālās īpatnības) un katra no tām būs pareiza. Priekš tiem, kam svarīga ir muskuļu augšana izpildījums būs viens, bet priekš tiem, kuri grasās celt lielus svarus – PAVISAM cits. Tāpēc arī vispirms pašam ir jāsaprot savas vēlmes un tad pie tām jāpieskaņo tehnika, jo cik nav redzēti tādi, kas vēlas lielus muskuļus, bet ceļ klasiskā “lifteru” stilā. Jā, protams, rezultāts tāpat būs, bet mēs vairāk runājam par optimālo risinājumu atrašanu, nevis šaušanu ar lielgabalu pa zvirbuļiem.

Kāpēc tad treneri runā par kaut kādu ideālo variantu pie kura vēlas “piedzīt” visus savus klientus? Tāpēc, ka treneris ir atbildīgs par Tavu veselību un viņš/viņa vienkārši nevēlas eksperimentēt, jo katrām izmaiņām tehnikā ir jābūt pamatotām ar kādu mērķi vai anatomisko īpašību. Daudziem treneriem nav ne laika, ne īsti saprašanas par labākajiem risinājumiem, tāpēc, lai nekas nenotiek, viņi izvēlas iet vieglāko un drošāko ceļu. Tas nav slikti un, iespējams, pat ir ļoti pareizi, bet Tev ir jāsaprot, ka tas nav vienīgais risinājums.

Tagad gan nevajag sūtīt savu treneri dillēs un sākt eksperimentus. Tā ne tikai var nonākt “Gym Fails” kuriozos, bet sabojāt veselību, jo pat dažādajiem vingrojumu izpildes stiliem ir gana daudz kopīgu, fundamentālu lietu. Piemēram, tas, ka pietupienos un vilkmē muguras lejasdaļai ir jābūt taisnai, lai vai kādā veidā mēģinātu celt. Tāpat – NEKAD, atkārtošos, NEKAD nemēģini jaunu vingrojuma izpildes kārtību ar lieliem svariem. Tas ne tikai neļaus apgūt jaunievedumus, bet arī ārkārtīgi palielinās savainošanās risku.

Kāda bija šī raksta galvenā doma – nevajag dzīties pēc kaut kādas iedomātas “IDEĀLĀS TEHNIKAS”, ko esi redzējis YouTube video vai, kuru treneris uzskata par vienīgo pareizo (nepiedāvājot alternatīvas, ja redz, ka kaut kas nav īsti lāga), ja pats saproti, ka Tev tas nestrādā. Nav arī jābaidās no šķietami sarežģītiem vingrinājumiem tieši šīs tehnikas dēļ. Neviens vēl nav piedzimis uzreiz protot staigāt vai braukt ar riteni.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *