Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Mēs visi jau sen zinām, ka, lai vai kas mūsu dzīvē notiktu, galvenais, taču, ir, lai kājas būtu siltas! Šo sarežģīto uzdevumu mums palīdz nodrošināt ne tikai sezonai atbilstoši izvēlēti apavi, bet arī zeķes.

Daudzu vīriešu izpratnē zeķēm ir utilitāra nozīme un viņiem, no viena puses, taisnība vien ir, taču līdz brīdim, kad zeķes kļūst redzamas un tad tās iekļaujas (vai neiekļaujas) kunga kopējā tēlā, kas, atgādināšu, sākas no papēžiem (un turpinās līdz matu galiņiem). Protams, es tagad nerunāju par tik primitīviem piemēriem kā baltas zeķes un uzvalks, taču ir kļūdas ko pieļauj teju katrs no mums. Tieši tāpēc arī šoreiz apskatīsim zeķu izvēles pamatprincipus.

Jā, uzreiz par baltajām zeķēm – tas ir sporta tērps. Tā īsumā var apzīmēt balto zeķu lietošanas galveno sūtību, t.i., tās tiek lietotas kā sporta tērpa sastāvdaļa treniņiem un tieši tur tām ir jāpaliek.

Kādas krāsas zeķes tad ir jāizvēlas? Protams, ka pašlaik ir mode uz ļoti spilgtām un krāsainām zeķēm, taču ir jāsaprot, ka tas ir sava veida izaicinājums, t.i., ar to cilvēks kaut ko vēlas pateikt, gluži kā ar zaļi krāsotiem matiem. Tas nav slikti, taču ne katrs tādā veidā vēlas izrādīties un, beigu beigās, klasika prasa savu. Tomēr, ja jau esi izvēlējies vilkt ko košu – parādi citiem, t.i., pielāgo savu bikšu garumu tā, lai zeķes patiešām kļūst par Tava tēla sastāvdaļu.

Tātad, pretēji tam ko daudzi ir iedomājušies, zeķes ir jāpieskaņo bikšu, nevis kurpju tonim (kā saka, atnākot ciemos Tu būsi zeķēs un biksēs, jo kurpes būsi novilcis). Zilas bikses – zilas zeķes, melnas bikses – zeķēm arī būtu jābūt melnām. Tas pats attiecas uz visiem klasiskajiem toņiem. Ja bikšu krāsa ir īpaša un atbilstošas krāsas zeķes nevar atrast, tad ir jāmeklē līdzīgas krāsas. Kā arī, ja nezini kuras zeķes vilkt, teju 100% droša izvēle būs tumšāks tonis. Ja esi izvēlējies zeķes ar krāsainu rakstu, tad eksperti norāda, ka tāpat šīm krāsām būtu jābūt saskaņotām ar vismaz vienu elementu, kas ir “virs jostas līnijas”.

Kādam tas šķitīs pašsaprotami, taču pieredze rāda, ka ne visiem – zeķes vajag “atjaunot”. Šeit gan es nerunāju par zeķu lāpīšanu, drīzāk, pretēji, zeķu krājumus vajag vismaz reizi gadā atjaunot. Protams, ka es nemaz nerunāju, ka cauras zeķes ir nē-nē-nē pie jebkādiem apstākļiem, taču ir arī citi vizuāli defekti, kas zeķes padara neprezentablas, tāpēc tās ir jānomaina.

Kas vēl? Šorti un garas zeķes – nē! Tas pat nav etiķetes jautājums, bet gan paša izskata. Ja vien neesi futbolists vai regbists, kuriem getras ir obligāta formas sastāvdaļa, tad izvēlies īsas zeķes, vai nenēsā tās vispār (mokasīni, sporta apavi).

Tāpat, velkot klasisku uzvalku, arī zeķēm jābūt klasiskām un Tava kāja kurpē daudz labāk jutīsies, ja būsi uzvilcis plānu zeķi, nevis sporta nodarbībām paredzēto.

Visbeidzot – izvēlies pareiza garuma un formas zeķes. Tev ir jāsaprot, ka, ja esi izvēlējies pareiza garuma bikses, tad apsēžoties tās jebkurā gadījumā atsegs potīti un zeķes būs redzamas. Kas šajā gadījumā ir svarīgi? Lai zeķe nosedz vismaz tik daudz, lai tava plikā kāja nav redzama. Nē, nekas nosodāms tas nav, taču izskatās diezgan komiski, tikpat komiski kā nošļukusi zeķe.

Zeķu veidi un to izmantošana

Neredzamās zeķes Tās var izmantot, ja nevēlies iet pilnīgi pliku kāju, bet stils neparedz zeķu esamību, piemēram, mokasīnos.
Īsās zeķes Īsās zeķes, pēc daudzu modes ekspertu uzskatiem, vispār ir sporta tērpa sastāvdaļa un jāpiekrīt viņiem vien būs, tāpēc labāk tās izmanto sportam.
Vidējā garuma zeķes Vidējā garuma zeķes ir mūsu “darba zirgi”, kuras tiek lietotas ikdienā. Tieši šādām zeķēm ir jādod priekšroka, veidojot gan savu zeķu “kolekciju”, gan ikdienā nēsājamo zeķu komplektu.
Garās zeķes Par tām jau runājām – tikai ne ar šortiem. Visādi citādi, tas ir nekļūdīgs risinājums visiem tiem, kam zeķes slīd uz leju. Šīs noteikti neslīdēs. Tiesa, atrast šādas garās zeķes kļūst aizvien problemātiskāk.

Materiāli

Zeķu ražošanā tiek izmantoti dažādi materiāli, taču nebūt ne visi no tiem ir vienlīdz labi.

Protams, kokvilnas zeķes ir gan pats populārākais, gan arī pats praktiskākais variants, jo tās nodrošina gan vajadzīgo siltumu, gan gaisa cirkulāciju, ir izturīgas un salīdzinoši lētas. Vilna arī ir gana populārs zeķu materiāls un par šādām zeķēm jādomā tiem, kam ir svarīgs kāju siltums un nav bail no šo zeķu “kodīguma” (mūsdienās gan tā ir pagātne, jo industriāli ražoto zeķu materiālos izmanto arī sintētiskās šķiedras, padarot zeķes maigākas).

Zīda audums arī ir diezgan izplatīts zeķu ražošanā, taču te ir jāsaka, ka tās noteikti nebūs ikdienas zeķes, jo to izturība neļaus tām būt ilgmūžīgām, taču tās ir ļoti elegantas un var tikt nēsātas īpaši svarīgos pasākumos.

Protams, ka šie trīs nav vienīgie materiāli, kas tiek izmantoti zeķu ražošanā, jo šajā jomā plaši tiek izmantoti sintētiskie materiāli (ikdienas lietošanai tos gan neiesakām), gan kašmirs, kas ir lietošanā diezgan “niķīgs” un prasa kopšanu, gan arī citi materiāli.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *