Ievadi meklēšanas atslēgvārdus un nospied Enter.

Smagatlētikas josta – vai tā Tevi izglābs no traumas?

Sporta zāļu, trenažieru zāļu apmeklētāji nekad īsti vienoti savos viedokļos nav bijuši un viens no senākajiem un biežāk apspriestajiem jautājumiem ir – vai smagatlētikas josta ir nepieciešama? Vieni to sauc bez maz vai par obligātu drošības ekipējuma daļu, kas, viņuprāt, pasargā cilvēku no muguras savainojumiem, kamēr citi ar pilnīgi tādu pašu pārliecību saka, ka josta nav obligāta un no savainojumiem vēl nevienu nav pasargājusi. Kā ir patiesībā?

Pirmkārt, kas ir smagatlētikas josta un kādas ir tās funkcijas? Šāda josta, kuru daudzi, domāju, ir redzējuši ir veidota no vairākiem slāņiem – bieza un, iespējams, ar polsterējumu muguras daļā. Tās primārais uzdevums nav pasargāt no mugurkaula traumām, bet gan palielināt spiedienu ķermeņa vidusdaļā, tādējādi padarot to blīvāku un “cietāku”.

Ko tas dod? Veicot vingrojumus ar lieliem svariem, mūsu muskuļu korsete ne vienmēr var tikt galā ar saviem uzdevumiem, t.i., noteiktas ķermeņa pozīcijas statisku noturēšanu. Josta palīdz preses un muguras muskuļiem šajā statiskajā darbā.

Cilvēki, kas vismaz kādreiz ir strādājuši ar submaksimāliem un maksimāliem svariem pie iepriekšējās rindkopas, iespējams, jau saprata uz kuru pusi šis raksts virzīsies tālāk. Tiem, kas ne pārāk, atklāšu, ka tālāk tas virzīsies uz to, ka pastāstīs kāpēc josta NEPASARGĀ TEVI NO TRAUMĀM!

Tātad, lai arī josta noņem slodzi no noteiktām muskuļu grupām, palīdzot tām statiskajā darbā, vingrinājumu izpilde ir dinamika un traumas rodas tieši no nepareizas kustības vai pārāk lielas uzticēšanās ekipējumam, t.i., ja pietupieni vai vilkme tiek izpildīta ar nepareizu tehniku, nekāda josta šo pašnāvnieku neglābs!

Tāpat, ir ļoti svarīgi prast izvēlēties pareizo jostu, to pareizi uzlikt, savilkt un lietot. Man ļoti bieži tiešām sāp sirds par tiem fitnesistiem, kas zālē taisa pietupienus ar jostu, kurā vēl vienu tādu pašu fitnesistu varētu ietilpināt. Labi, ja labi, taču efekts no jostas – 0, bet, ja nu nepaveiksies, ko šis censonis vainos? Protams, teiks, ka josta slikta!

Tātad – par jostu izvēli. Es tās iedalu 3 grupās:

1. Spēka trīscīņas (platā) josta

2. Fitnesa/Svarcelšanas josta (ar paplašinātu muguriņu)

3. Vieglās jostas

Pirmā un pati populārākā ir svarcelšanas josta. Dažreiz to sauc arī par fitnesa jostu. Galvenā īpatnība ir tajā, ka jostas aizmugure ir platāka, bet priekšpuse – šaurāka. Iemesls šādai formai/konstrukcijai ir vienkāršs, proti, kustību amplitūda. Svarcēlājiem vajag būt gala kustīgiem, tāpēc, ja josta būs vienādi plata visā tās garumā, var rasties problēmas un tas var traucēt kustībai.

Otrā ir spēka trīscīņas josta. Tā gan ir biezāka un vienlīdz plata visā tās garumā. Lifteriem nav jāizpilda sarežģītas un ātras kustības, kā arī viņiem ir nepieciešams maksimāls atbalsts visas kustības laikā, tāpēc šāda josta viņiem ir pati labākā. Lifteru jostām tāpat atšķiras slēdži – klasiskais vai savelkošais. Pēc būtības tas neko gan nemaina un ir vairāk patikas jautājums.

Trešā ir parastā, mīkstā josta, kas ir domāta ikdienas nēsāšanai bez maz vai, t.i., īpašu atbalstu tā nedod, taču palīdz saglabāt siltumu un nedaudz pietur torsa muskuļus. Nereti šīm jostām pa virsu tiek vilktas arī “nopietnās”.

Protams, ka maz tā, ka josta tiek lietota, svarīgi ir to lietot pareizi, šajā gadījumā, daudziem tas liksies pārāk brutāli, bet josta ir jāsavelk tik cieši cik vien var (kamēr vien tas nesagādā lielu diskomfortu). Ja kādam liksies, ka tas nav ta ka baigi veselīgi, jā, nav, taču tāpēc šāda josta nav jānēsā visu laiku, bet gan to aptuveni minūti (patiesībā – mazāk), kad tiek cilāti lielie svari.

Vai tas, ka josta, kā izrādās, nepasargā no savainojumiem, ir tās vienīgais mīnuss? Nē, ir arī citi. Galvenais – regulāri lietojot jostu, Tu apzodz pats sevi, t.i., noņem slodzi no muskuļiem, kas bez jostas saņemtu stimulāciju un kļūtu spēcīgāki. Īsāk sakot – jo ilgāk Tu trenējies ar jostu, jo lielāks muskuļu disbalanss Tev veidojas ķermeņa vidusdaļā, t.i., prese un muguras lejasdaļas muskuļi nesaņem tik daudz slodzes kā citas grupas.

Kā to risināt? Elementāri – vai nu nelietot jostu, vai, ja lieli svari Tev ir svarīgi, muguras lejasdaļu un presi trenēt atsevišķi.

Atbildēt

No apps configured. Please contact your administrator.

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *